Live

China nu are puterea militară necesară pentru a invada cu succes Taiwanul (Sondaj)

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Un nou sondaj realizat de experți importanți din SUA și Taiwan pune sub semnul întrebării capacitatea Chinei de a invada cu succes Taiwanul cu actuala sa putere militară, relatează Business Insider

Sondajul, publicat luni de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a adunat opiniile a 52 de experți americani, în lunile noiembrie și decembrie a anului trecut.

Printre aceștia se regăsesc persoane cu o vastă experiență în guvernul american, cadre universitare și experți ai think-tank-urilor care au depus anterior mărturie în Congres, a precizat centrul.

Și doar 27% dintre aceștia au declarat că sunt în totalitate sau într-o oarecare măsură de acord că Armata Populară de Eliberare din China are puterea de a realiza o invazie amfibie, potrivit raportului.

Un factor decisiv pentru mulți dintre acești experți ar fi putut fi convingerea că armata americană ar interveni direct în cazul unui astfel de atac.

„Un procent copleșitor de 96% dintre experții americani au fost complet sau moderat încrezători că în cazul invadării Taiwanului de către China în următorii cinci ani armata americană va interveni pentru a apăra Taiwanul”, se arată în raport.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) a intervievat, de asemenea, 35 de experți din Taiwan, dintre care doar 17% au susținut că China are puterea de a executa cu succes o invazie amfibie.

Sondajul a fost realizat după mai multe rapoarte potrivit cărora China a epurat administrațiile publice locale de oficiali corupți, cazurile de corupție fiind atât de grave încât considerațiile Beijingului față de orice acțiune militară majoră în următorii ani ar putea fi afectate.

Experții spun că o carantină sau o blocadă este mai probabilă

91%  dintre experții americani au declarat că sunt total sau oarecum de acord că China ar putea crea o carantină în Taiwan, restricționând fluxul de bunuri în și dinspre insulă prin mijloace non-militare. În schimb, doar 63% dintre experții taiwanezi susțin că China este capabilă de acest lucru.

Un exemplu în acest sens ar fi comprimarea traficului către porturile taiwaneze printr-un regim de inspecții vamale, a precizat centrul.

China ar putea, de asemenea, să impună o blocadă militară asupra Taiwanului, lucru cu care 81% dintre experții americani au fost de acord, în timp ce 60% dintre experții din Taiwan consideră că Beijingul poate face asta.

Atât o carantină, cât și o blocadă ar putea escalada într-o invazie, China încercuind Taiwanul înainte de a lansa un asalt, se arată în raport.

Majoritatea experților americani au declarat că Washingtonul ar interveni dacă China ar lua oricare dintre aceste măsuri restrictive, 63% dintre ei declarându-se complet sau moderat încrezători că SUA ar acționa în cazul unei carantine, în timp ce 79% sunt încrezători că americanii ar interveni în cazul unei blocade.

Această încredere nu a fost împărtășită de experții din Taiwan. Doar 40% dintre aceștia s-au declarat încrezători că SUA vor interveni în cazul unei carantine, iar 60% consideră că americanii vor interveni în cazul unei blocade.

O perspectivă pesimistă pentru 2024

Majoritatea experților au fost pesimiști în ceea ce privește anul 2024 pentru relațiile dintre Beijing și Taipei. 58% dintre experții din Taiwan afirmă că o criză între cele două guverne - cum ar fi exerciții militare pe scară largă și o escaladare a amenințărilor din partea Chinei - este probabilă sau foarte probabilă în 2024.

Atitudinea SUA a fost și mai negativă. 68% dintre experții americani au declarat că este probabil să apară o criză.

Alegerea de către Taiwan a lui William Lai Ching-te, vicepreședintele demisionar al Taiwanului, ca nou lider al insulei la începutul acestei luni a alimentat temerile că China își va dubla agresiunea față de Taipei.

Citește și: Cine este Lai Ching-te, noul președinte al Taiwanului

Ascensiunea lui Lai în fruntea Taiwanului este considerată o sursă probabilă de conflicte suplimentare, deși acesta s-a angajat să mențină status quo-ul. Ca un semn al tensiunilor tot mai mari care vor urma, Beijingul a adresat reproșuri individuale țărilor din întreaga lume pentru că l-au felicitat pe Lai pentru victoria sa în alegeri.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un investitor cripto a ascuns cinci comori ce valorează peste 2 milioane de dolari. Ce vor găsi înăuntru cei care descifrează indiciile

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Adevărul despre fluorul din apă, sare și pasta de dinți: Una dintre cele mai mari realizări din domeniul sănătății sau otravă?

Partenerii noștri