Live

China acuză SUA că vrea să modifice statutul Taiwanului: „Un truc pentru a dilua principiul unei singure Chine”. Reacția Washingtonului

Data publicării:
Tensiunile dintre SUA şi China s-au agravat în ultimii ani, pe fondul competiţiei comerciale şi tehnologice, drepturilor omului şi problemei Taiwanului. Foto: Getty Images

Washingtonul a dat marţi asigurări că nu şi-a schimbat politica faţă de Taiwan, după ce actualizarea unei fişe tehnice a stârnit furia Chinei, pentru că documentul nu mai afirmă foarte clar că Statele Unite nu sprijină independenţa insulei.

„Nu există nicio modificare a politicii noastre. Tot ce am făcut a fost să actualizăm o fişă informativă, este ceva ce facem în mod regulat cu privire la toate relaţiile noastre din întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El a cerut Chinei „să dea dovadă de responsabilitate şi să nu creeze motive pentru a creşte presiunea asupra Taiwanului”.

Fişa informativă despre Taiwan de pe site-ul Departamentului de Stat a fost actualizată săptămâna trecută. Ea confirmă faptul că Statele Unite urmează politica de lungă durată a „Chinei unice”, bazată în special pe comunicatele comune americano-chineze ce datează de pe vremea când Washingtonul a stabilit relaţii diplomatice oficiale cu China comunistă, în detrimentul Taiwanului.

Versiunea anterioară a acestei fişe tehnice reproducea în mod explicit pasaje din comunicatul comun din 1979 în care americanii luau notă de poziţia Beijingului, considerând că Taiwanul face parte din China şi afirmând că Statele Unite „nu susţin independenţa” insulei.

Beijing: „Un truc pentru a ascunde şi a dilua principiul unei singure Chine”

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chinez, Zhao Lijian, a declarat că preşedintele Joe Biden trebuie să treacă de la vorbe la fapte pentru a arăta că se opune independenţei Taiwanului.

„Cea mai recentă modificare a fişei tehnice americane este un truc pentru a ascunde şi a dilua principiul unei singure Chine”, a protestat el.

„O astfel de manipulare politică în problema Taiwanului şi încercarea de a modifica status quo-ul prin strâmtoarea Taiwan vor dăuna Statelor Unite”, a adăugat Zhao Lijian.

Cu toate acestea, executivul american afirmă, la rândul său, că se teme că Beijingul, care consideră insula ca făcând parte din teritoriul său şi intenţionează să o recupereze, cu forţa dacă va fi necesar, este tot mai tentat să modifice acest status quo.

Deşi Washingtonul a recunoscut diplomatic Beijingul şi nu Taipeiul, sprijinul american pentru Taiwan nu a încetat niciodată. SUA, care salută democraţia taiwaneză, în contrast cu ceea ce consideră a fi autocraţia chineză, rămân cel mai important partener şi furnizor de arme al Taipeiului.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

Kim Jong Un acuză SUA că răscoleşte tensiunile. „Ar putea escalada în cel mai distructiv război termo-nuclear”

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

Partenerii noștri