Live

China a trimis nave de război în apropierea Taiwanului după ce președinta insulei s-a întâlnit cu șeful Camerei Reprezentanților în SUA

Data actualizării: Data publicării:
Ministerul apărării din Japonia a transmis o imagine cu portavionul chinez Shandong în apele Oceanului Pacific. Foto: Profimedia Images

Taiwanul a anunţat că a detectat joi dimineaţă trei nave de război şi un elicopter anti-submarin în apropierea insulei autonome, după întâlnirea dintre preşedinta sa, Tsai Ing-wen, şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Kevin McCarthy, în California, transmite AFP, preluată de Agerpres. 

"Un aparat al Armatei Populare de Eliberare şi trei nave ale Marinei Armatei Populare de Eliberare au fost detectate la ora locală 06.00" (miercuri, 22.00 GMT), a anunţat ministrul apărării din Taiwan într-un comunicat. 

"Forţele armate au supravegheat situaţia şi au însărcinat aeronavele Combat Air Patrol taiwaneze, navele Marinei şi sistemele de rachete terestre să răspundă acestor activităţi", a adăugat el. 

Preşedinta Taiwanului, dintr-un partid care pledează în mod tradiţional pentru independenţa insulei - o linie roşie absolută pentru China - a avut o întrevedere miercuri cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan din Simi Valley, lângă Los Angeles, în pofida repetatelor ameninţări de ripostă emise de Beijing în ultimele săptămâni.

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Kevin McCarthy, s-a întâlnit miercuri cu președinta Taiwanului Tsai Ing-wen - Simi Valley, California. Foto: Profimedia Images

 

Beijingul a promis joi "măsuri hotărâte şi eficiente pentru a-şi proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială". 

China a lansat manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului în august, când democrata Nancy Pelosi, predecesoarea lui McCarthy, a vizitat Taiwanul. 

Consiliul pentru Afaceri Continentale (MAC) de la Taipei, organismul suprem al insulei de elaborare a politicilor faţă de China, a acuzat miercuri Beijingul că "îngreunează" comerţul în Strâmtoarea Taiwan, procedând la inspecţii la faţa locului ale navelor de marfă şi de pasageri. 

Autorităţile maritime chineze anunţaseră anterior că îşi intensifică patrularea în apele separând insula de China continentală, fără a oferi detalii suplimentare. 

"Acţiunea părţii chineze agravează deliberat tensiunile dintre cele două maluri ale strâmtorii", a declarat MAC. 

"Este o încălcare flagrantă a acordului de transport maritim între cele două maluri ale strâmtorii şi a practicilor maritime, care va avea un impact negativ important asupra traficului normal" dintre cele două maluri, potrivit sursei citate de AFP.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Xi Jinping afirmă în mesajul de Anul Nou că nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul

Reacția Chinei la solicitările OMS pentru acces la mai multe informaţii cu privire la COVID-19

China a finalizat construcţia celui mai lung tunel de autostradă din lume, în Xinjiang

Originea Covid-19 nu este cunoscută nici astăzi. La cinci ani de la debutul pandemiei, OMS cere din nou informații Chinei

Partenerii noștri