Live

China a început să oprească tranzacțiile cu yuani între clienții din Rusia și creditorii occidentali, de teama sancțiunilor

Data actualizării: Data publicării:
Banca Chinei se teme de sancțiunile care ar putea viza direct China. FOTO: Getty Images

Rusia a folosit yuanul chinezesc pentru a efectua plăți internaționale prin eludarea sancțiunilor occidentale, impuse odată cu declanșarea războiului din Ucraina. Însă acest subterfugiu ar putea deveni curând istorie, dacă instituțiile financiare din China hotărăsc să sisteze în bloc transferurile din Rusia, de teama retorsiunilor occidentale. Banca Chinei, una dintre cele mai mari bănci chineze, a început să restricționeze tranzacțiile cu yuani între clienții din Rusia și creditori din SUA, UE, Elveția și Regatul Unit, transmite publicația rusă RBC, preluată de Business Insider.

Banca Chinei se teme de sancțiunile care ar putea viza direct China, au transmis pentru sursa citată reprezentanți ai băncilor Modulbank și Finam. Restricțiile au un impact asupra transferurilor care implică Banca Chinei în calitate de bancă intermediară, care transferă banii din Rusia către state terțe.

"Hotărârea nu a fost luată de China, ci mai degrabă de UE și SUA. Așa încearcă să augmenteze presiunea sancțiunilor prin sufocarea căilor de transfer alternative, prin yuani", a declarat Pavel Semionov, președintele consiliului de administrație al Modulbank. Acesta a mai transmis că utilizatorii ruși ai băncii pot încă efectua transferuri în yuani în cadrul rețelei Bank of China.

Dmitri Lesnov, șeful departamentului de dezvoltare a serviciilor pentru clienți al Finam, a confirmă informația potrivit căreia Banca Chinei impune restricția de transfer din cauza temerilor legate de sancțiuni secundare sau alte restricții, a declarat pentru RBC.

Banca Finam a confirmat pentru Insider că a fost notificată cu privire la restricțiile impuse de Banca Chinei asupra tranzacțiilor în yuani.

"Restricțiile au afectat puțin Finam - doar o mică parte dintre tranzacțiile în yuani au fost efectuate prin intermediul Băncii Chinei", a declarat Andrey Shulga, președintele Finam, pentru Insider. Creditorul a reușit deja să găsească modalități alternative de efectuare a plăților, a completat acesta. 

Măsura drastică a Băncii Chinei în ceea ce privește transferurile intermediare de yuani apare în contextul în care economia rusă a devenit tot mai dependentă de această monedă, odată ce băncile din Rusia nu mai au acces la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Conform datelor furnizate de Bloomberg, yuanul chinezesc a depășit dolarul american în clasamentul celor mai tranzacționate monede în lunile februarie și martie. 

O mare parte a tranzacțiilor realizate între Moscova și Beijing au fost efectuate în moneda chineză. De fapt, China a folosit yuanul pentru achiziția aproape integrală a petrolului rusesc pe care l-a cumpărat în ultimul an, a relatat Reuters în luna mai, citând mai mulți directori din domeniul comerțului care au cunoștințe directe despre acest subiect.

Pe de altă parte, Semionov a mai declarat pentru RBC că transferurile de yuani pe filieră rusă către SUA și UE reprezintă doar 3% din totalitate transferurile realizate în această monedă. 

Banca Chinei și Modulbank nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor de la Insider.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri