China a deschis „secții de poliție secrete și ilegale” pe teritoriul Olandei și în alte 11 state UE cu care îi hărțuiește pe disidenți
China a deschis ilegal cel puțin două „secții de poliție” pe teritoriul Olandei din 2018 în încercarea de a pune presiune pe disidenții chinezi, conform dezvăluirilor făcute marți de RTL Nieuws și Follow the Money.
Așa numitele secții care oferă servicii peste ocean pun la dispoziția cetățenilor chinezi din Olanda servicii diplomatice, precum reînnoirea permiselor de conducere. Mai mult, însă, au fost raportate și încercări de a-i reduce la tăcere pe disidenții chinezi din Europa, potrivit publicațiilor media, care au citat una dintre victime – un cetățean chinez pe nume Wang Jingyu.
Wang le-a povestit jurnaliștilor olandezi că a fugit în Olanda după ce a fost urmărit de poliția chineză pentru că a criticat regimul de la Beijing pe rețelele sociale, scrie Politico.
Dar aunci când a ajuns în Olanda, secția poliției chineze din Rotterdam i-a cerut „să se întoarcă în China ca să îmi rezolv problemele”, adăugând că ar trebui să țină cont de familia sa în luarea deciziei de a se întoarce.
„Aceste agenții sunt ilegale”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului olandez de Externe, adăugând că guvernul va investiga și va lua „acțiunile adecvate”.
În timp ce ambasada chineză le-a spus reporterilor că nu știau despre existența acestor secții de poliție în Amsterdam și Rotterdam, media olandeză a scos în evidență relatări din China potrivit cărora un oficial de rang înalt al ambasadei a fost prezent la o întâlnire în care înființarea secției din Amsterdam a fost discutată.
Dezvăluirile vin după ce o organizație din Spania care luptă pentru drepturile omului – Safeguard Defenders – a emis un raport în luna septembrie despre secțiile de poliție pe care China le-a deschis în străinătate.
Autoritățile chineze ar fi convins 230.000 de cetățeni chinezi să se întoarcă în țară pentru a putea fi judecați în perioada aprilie 2021 – iulie 2022, potrivit vice-ministrului chinez al securității publice Du Hangwei, citat de Safeguard Defenders, care a adăugat că Beijingul folosește metode precum „urmărirea familiei victimei în China pentru a pune presiune pe aceștia prin intimidare, hărțuire și detenție”.
Potrivit raportului, autoritățile chineze au înființat o serie de „stații de serviciu” ale poliției în „zeci de țări de pe cinci continente”, inclusiv în 12 state UE, potrivit Deutsche Welle. Acestea oferă servicii administrative, dar au îndeplinit și funcțiile unor secții de poliție „secrete și ilegale”, conform organizației.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News