Charles Michel: Nu ne vom lăsa intimidați de Kremlin și vom sprijini Ucraina în orice mod posibil
„Nu ne-am lăsat intimidaţi de Kremlin şi nu ne vom lăsa, pentru că Ucraina şi UE sunt o singură familie”, a declarat vineri, la Kiev, preşedintele Consiliului European Charles Michel. El a dat asigurări că aliații vor sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie, relatează EFE.
„Vă vom sprijini în orice mod posibil, atât timp cât va fi nevoie. Nu ne-am lăsat intimidaţi de Kremlin şi nu ne vom lăsa, pentru că Ucraina şi UE sunt o singură familie”, a afirmat Michel într-o conferinţă de presă la Kiev la finalul primului summit UE-Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei.
Acest summit, al 24-lea la număr, este de asemenea primul de când Ucraina a primit statutul de ţară candidată la aderare din partea UE şi a fost precedat joi de prima întâlnire între membrii Colegiului comisarilor europeni şi guvernul ucrainean, scrie Agerpres. „Bineînţeles, mesajul meu este că viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană", a spus în continuare Charles Michel în conferinţa de presă, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Michel, politician belgian, a subliniat că UE a adoptat deja nouă pachete de sancţiuni „puternice” împotriva Rusiei şi că se pregăteşte un al zecelea pachet pentru a lovi şi mai tare economia rusă, cu scopul de a-i limita şi mai mult resursele necesare finanţării războiului şi de a o priva de „tehnologiile critice”. El a spus că noul pachet ia în considerare „evitarea pe cât posibil a lacunelor juridice” pe care unele ţări le folosesc pentru a eluda sancţiunile.
La rândul său, Ursula von der Leyen a spus că al zecelea pachet de sancţiuni care va fi prezentat de Bruxelles în preajma zilei de 24 februarie, când se împlineşte un an de la invazia Rusiei împotriva Ucrainei, va avea un impact de „10 miliarde de euro”. Potrivit ei, sub incidenţa sancţiunilor vor ajunge mai multe produse cu dublă utilizare (civilă şi militară), precum şi mai multe componente utilizate la fabricarea dronelor pe care Rusia le foloseşte pentru a bombarda Ucraina.
„Este important să avem voinţa politică de a face ca Rusia să plătească pentru ceea ce a făcut Ucrainei”, a subliniat Von der Leyen, dând asigurări că societatea şi economia rusă "plătesc deja un preţ mare prin intermediul sancţiunilor". „Am discutat despre cum să continuăm să sprijinim Ucraina şi despre cum să creştem presiunea colectivă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune şi pentru a-şi retrage trupele din Ucraina”, a rezumat Michel.
UE şi Ucraina au adoptat o declaraţie comună la finalul summitului în care sunt evidenţiate eforturile europene de a sancţiona Moscova, între care plafonarea preţului la petrolul şi la derivatele de petrol ruseşti. „UE este pregătită să continue să consolideze măsurile restrictive în strânsă coordonare şi cooperare cu partenerii globali, asigurând în acelaşi timp punerea efectivă în aplicare a acestora (...)”, se menţionează în declaraţie.
UE „îşi reiterează apelul către toate ţările de a se alinia la sancţiunile” pe care le impune Rusiei, se mai spune în text. O altă problemă majoră discutată la acest summit a fost calea Ucrainei pentru a se alătura clubului comunitar. Atât Von der Leyen, cât şi Michel au lăudat eforturile depuse de Ucraina pentru a îndeplini cerinţele, în pofida faptului că se află în plin război. „Determinarea voastră de a merge înainte este impresionantă”, a remarcat Von der Leyen, dar a adăugat că procesul de aderare la UE nu are „termene rigide”, conform DPA.
În orice caz, preşedinta Comisiei a subliniat că „procesul de extindere este un proces bazat pe merite”. „Cu alte cuvinte, nu există termene stabilite, ci obiective care trebuie îndeplinite”, a spus ea. Cu toate acestea, Zelenski a insistat că se aşteaptă ca discuţiile oficiale de aderare la Uniunea Europeană să înceapă până la sfârşitul anului.
„Obiectivul este de a începe negocierile în acest an şi nu este vorba doar de un scop, ci de un obiectiv major copleşitor”, a afirmat preşedintele ucrainean în conferinţa de presă cu înalţii responsabili europeni. Întrebat dacă intenţionează să se deplaseze la Bruxelles, aşa cum a făcut-o recent la Washington, Zelenski a răspuns că „îşi doreşte foarte mult să călătorească”, dar a recunoscut că „există multe riscuri” în legătură cu călătoriile sale în străinătate „din cauza dorinţei de răzbunare a Rusiei”, potrivit EFE.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News