Charles Michel apără acordul privind investițiile dintre UE și China, înaintea întâlnirii cu Joe Biden
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a apărat acordul privind investiţiile încheiat de Bruxelles şi Beijing, „un pas enorm în direcţia corectă”, înaintea întâlnirilor sale cu preşedintele american Joe Biden, transmite marţi AFP, potrivit Agerpres.
Preşedintele Consiliului European va participa la summitul G7, organizat în perioada 11-13 iunie în sud-vestul Angliei, înainte de a-l primi pe Joe Biden la Bruxelles, în 15 iunie, împreună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Unul dintre subiectele de discuție între oficialii europeni și președintele SUA va fi și relația cu China.
Uniunea Europeană „nu va face compromisuri legate de valorile şi libertăţile fundamentale şi de drepturile omului, dar vrem să ne reechilibrăm relaţia economică cu China”, a spus Charles Michel.
„În ultimii ani am decis să facilităm accesul la piaţa noastră unică, dar există o lipsă de reciprocitate”, a explicat el.
Comisia Europeană, care este responsabilă cu politica comercială a celor 27 de state membre UE, a încheiat la finalul anului 2020 un acord surpriză cu China privind investiţiile, după ani întregi de blocaj. Germania a fost unul dintre promotorii cei mai activi ai acestui text.
Parlamentul European şi ţările membre ar trebui să aprobe acordul care vizează deschiderea pieţei chineze pentru companiile din UE. Dar această ratificare este în prezent îngheţată din cauza sancţiunilor europene contra Chinei, acuzată de încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang.
Beijingul a ripostat prin adoptarea unor sancţiuni care vizează mai mulţi europarlamentari şi profesori universitari europeni.
Parlamentul European a blocat, în luna mai, printr-o rezoluţie, procedurile de ratificare a Acordului de investiţii dintre Uniunea Europeană şi China, cerând anularea sancţiunilor impuse de Beijing împotriva unor oficiali şi entităţi din spaţiul UE.
Europarlamentarii cer ca UE să-și intensifice coordonarea cu SUA atunci când vine vorba de relațiile cu China și să încurajeze, în schimb, cooperarea cu Taiwanul, care nu trebuie să fie „ținut ostatic” de acordul cu Beijingul.
De partea cealaltă, China a cerut Uniunii Europene să ratifice acordul de investiții „cât mai repede posibil” și să înceteze să se mai amestece în treburile sale interne.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News