Live

Certificatul digital de vaccinare. Cum plănuiește UE redeschiderea turismului în această vară și la ce ne putem aștepta când călătorim

Data publicării:
"Certificatul verde digital" va facilita călătoriile. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană vrea să repornească călătoriile în interioriul Uniunii Europene și dincolo de granițele acesteia prin ceea ce numește „certificatul verde digital”, un document care să ateste că persoana care călătorește a fost vaccinată împotriva Covid-19. Președinta CE, Ursula von der Leyen, spunea săptămâna trecută că obiectivul acestor certificate este „asigurarea că oamenii se pot bucura de libertatea de mișcare fără a pune în pericol sănătatea publică”.

„«Certificatul Verde Digital» va fi realizat pentru a facilita libertatea de mișcare și pentru a ne asigura că, în ciuda restricțiilor care rămân în vigoare, ele vor fi folosite doar acolo unde este justificat și doar la un nivel corespunzător”, se arată în scrisoarea trimisă de Ursula von der Leyen statelor-membre, conform Politico.

Comisia a argumentat că folosirea acestor certificate rămâne la latitudinea statelor membre, însă chiar și în aceste condiții, complicațiile legate de părerile diferite printre statele membre, strategiile diferite de vaccinare și îngrijorările cu privire la riscuri de confidențialitate și dileme morale pun probleme inițiativei.

De asemenea, există o lipsă de claritate cu privire la ce reprezintă, de fapt, certificatul și care ar fi funcția lui. Comisia ar vrea ca acest certificat să nu includă doar dovada vaccinării anti-Covid, ci și rezultate la teste anterioare și informații cu privire la recuperarea după îmbolnăvire.

Țările din sudul Europei vor să se redeschidă pentru turiști cât mai repede

În acest moment, planul este important în mod special mai ales pentru Europa de Sud, acolo unde turismul reprezintă un sector fundamental al economiei – țări precum Spania, Malta, Cipru și Grecia depind serios de turism.

„Asigurarea restabilirii cât mai rapide a libertății de mișcare este o prioritate fundamentală pentru noi toți”, a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis, primul lider european care a propus ideea.

Nici celelalte țări mediteraneene nu vor să mai aștepte pentru a își redeschide sectorul turistic – guvernul cipriot a anunțat că britanicii vaccinați sunt bineveniți în vacanță în țară fără nicio restricție începând din luna mai, iar Spania și Grecia anunță și ele că dezbat posibilitatea unui „coridor verde”.

Și alte țări vin în sprijinul ideii Certificatului Verde Digital – cancelarul austriac Sebastian Kurz a susținut ideea la o întâlnire online a liderilor europeni, iar Danemarca și Suedia au anunțat planuri pentru dezvoltarea unui certificat intern. Estonia a anunțat și ea că lucrează la un proiect pilot pentru certificate de vaccinare globală în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

Îngrijorări cu privire la aspecte practice și etice

Liderii UE s-au pus de acord săptămâna trecută să lucreze pentru o „abordare comună la certificatele de vaccinare”, însă acest lucru nu înseamnă că nu există neînțelegeri:

„Nu voi accepta un sistem care condiționează accesul într-o țară sau în alta de un certificat. Un astfel de document nu ar trebui să dea drepturi specifice persoanelor vaccinate”, a susținut președintele Franței Emmanuel Macron, în contextul ideilor susținute de alți șefi de guvern.

Abordări similare au avut și șefa diplomației belgiene care a subliniat că „principiul non-discriminării rămâne mai important ca niciodată”.

De altfel nici Angela Merkel nu este foarte convinsă – săptămâna trecută ea a spus că un certificat de vaccinare nu poate fi unica soluție pentru repornirea călătoriilor, în contextul în care, spre exemplu, nu există încă posibilitatea de vaccinare a minorilor. Merkel a adăugat că un test PCR negativ trebuie să rămână o soluție alternativă.

Deși niciun lider nu se opune acestei idei, în principiu, există o mulțime de îngrijorări cu privire la aspecte practice și etice, este de părere și premierul olandez Rutte. El a adăugat că o posibilă întrebare este și cât de mult pot transmite boala călătorii vaccinați, neexistând încă dovezi concludente care să ateste vreo variantă în acest sens.

Confidențialitatea și protecția informației, factori importanți în implementarea proiectului

Liderii UE s-au pus de acord asupra unui certificat de vaccinare „uniform” și „interoperabil” pentru scopuri medicale încă din ianuarie. Folosirea lui și pentru călătorii ar fi o funcție o adițională.

Dar dacă UE își dorește să aibă funcțional acest sistem până la vară, la timp pentru începutul sezonului turistic, atunci lucrurile trebuie să fie puse în mișcare foarte curând – certificatul trebuie implementat în sistemele de sănătate și de graniță individuale ale statelor, iar Comisia trebuie să stabilească un sistem comun pentru toate acestea – președinta Comisiei spunea despre realizarea acestuia că va dura cel puțin trei luni, iar un document trimis către delegațiile țărilor deja a ridicat problema unei durate de patru luni.

„Un sistem european nu poate funcționa decât dacă și sistemele naționale există deja și sunt funcționale”, le-a scris von der Leyen statelor membre, vineri, solicitând și ca deciziile anterioare să fie „implementate rapid” pentru adoptarea rapidă a acestei propuneri.

Ursula von der Leyen susține că certificatele vor respecta securitatea și confidențialitatea posesorilor și vor fi realizate conform principiilor de respectare a confidențialității informațiilor.

Reglementatorii spun, totuși, că detaliile sunt vagi în acest moment și se tem că autoritățile vor păstra informațiile pe o perioadă mult prea lungă.

Vojciech Wiewiorowski, supervizorul pentru protejarea datelor europene a calificat ideea unui pașaport de imunitate ca fiind „extremă”.

Reglementatorul francez, pe de altă parte, spune că implementarea sistemului este posibilă împreună cu respectarea regulilor de confidențialitate a informației din UE, însă crede că activiștii pentru confidențialitatea informației vor contesta în instanță orice fel de problemă și vor putea avea câștig de cauză. 

Folosirea vaccinurilor din surse diferite în țări UE complică problema

O posibilă dificultate este și felul tot mai diferit în care țările UE își realizează strategia de vaccinare – unele țări au început vaccinarea inclusiv cu seruri neautorizate de instituțiile europene, precum vaccinul rusesc Sputnik sau cel chinezesc de la Sinovac – vor putea persoanele vaccinate cu aceste seruri să primească certificatul?

Comisia Europeană nu pare să aibă încă un răspuns la întrebări de acest timp, însă un purtător de cuvânt a spus că este încă mult prea devreme pentru a găsi soluții. Dubiile în țările care administrează vaccinul Sputnik sunt mari, însă – șeful diplomației slovace le-a spus jurnaliștilor, marți, că în opinia sa, vaccinurile neautorizate în UE în ansamblu ar trebuie să fie tratate la fel ca cele autorizate.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE ar putea renunța la o parte dintre sancțiunile impuse Siriei. Ce condiții trebuie să îndeplinească noua putere de la Damasc

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Uniunea Europeană își va redeschide delegația diplomatică din Siria. Declarațiile șefei Comisiei Europene

Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România

Partenerii noștri