Live

Cele mai riscante țări pentru călătoriile cu avionul. Companiile aeriene care nu au voie să zboare în Europa

Data publicării:
Aeroportul Lukla din Nepal. Foto: Profimedia

După ce Nepalul a trecut prin cel de-al 13-lea accident de avion în tot atâția ani, mulți oameni sunt îngrijorați de siguranța zborurilor în diferite părți ale globului. UE a făcut o listă cu cele mai riscante țări pentru călătoriile cu avionul, relatează The Independent.

Fiecare zbor are un element de risc, dar riscul de a fi implicat într-un accident fatal de avion este mult mai mic în comparație cu șansele de a fi implicat într-un accident rutier mortal.

În 2022, au avut loc șase incidente de avion mortale: unul la 4,17 milioane de zboruri.

„Rata a fost în intervalul de la unu la 4 milioane la unu la 5 milioane în fiecare an din 2015, cu excepția anului 2017, când a fost mai mică și a anului 2018, când a fost mai mare”, explică expertul în călătorii Simon Calder.

Nu există o listă unificată a celor mai periculoase țări pentru călătoriile cu avionul. Cu toate acestea, Uniunea Europeană are o listă a companiilor aeriene considerate prea nesigure pentru a opera în cadrul UE, iar mai multe țări au interzis tuturor companiilor aeriene de pe această listă să opereze în regiune.

Lista este actualizată de câteva ori pe an.

Afganistan

În noiembrie 2010, Uniunea Europeană a interzis tuturor companiilor aeriene afgane să zboare în spațiul aerian european, declarând că țara nu a reușit să stabilească protocoale de siguranță adecvate. „Acolo unde avem dovezi că transportatorii aerieni nu efectuează operațiuni sigure sau în cazul în care autoritățile de reglementare nu își îndeplinesc obligația de a aplica standardele de siguranță, trebuie să acționăm pentru a ne asigura că nu vor exista riscuri pentru siguranță”, a spus comisarul UE pentru transporturi de atunci, Siim Kallas, la momentul respectiv.

Angola

Cel mai recent incident de aviație din Angola a fost prăbușirea zborului Air Guicango Embraer EMB-120 în octombrie 2017, dar țara sud-africană a avut șapte incidente din anul 2000. Unul dintre cele mai grave a fost un zbor Aca Ancargo care s-a prăbușit în Saurima, Angola în octombrie 2000, soldat cu 48 de decese.

Armenia

Toți transportatorii înregistrați în Armenia au fost trecuți pe „lista neagră” a UE în 2020. În decembrie 2022, blocul comunitar a confirmat că menține interdicția, motivând că nu este mulțumit de pașii pe care Armenia i-a făcut pentru a se conforma cu standardele de siguranță ale UE.

Republica Congo (Congo-Brazzaville)

Congo-Brazzaville se află pe listă alături de Republica Democratică Congo. Toate companiile aeriene sunt interzise, inclusiv Canadian Airlines Congo, Equaflight Services, Equajet, Trans Air Congo și Societe Nouvelle Air Congo. Niciuna nu are voie să zboare în spațiul aerian al UE.

Republica Democrată Congo

Companiile aeriene din Republica Democrată (RDC) sunt, de asemenea, interzise total pe lista europeană: sunt incluse Air Fast Congo, Air Katanga, Busy Bee Congo, Compagnie Africaine D'Aviation, Congo Airways, Kin Avia, Malu Aviation, Serve Air Cargo, Swala Aviation, și Mwant Jet.

În decembrie 2021, un mic avion Malu Aviation a căzut în Kivu de Sud, RDC, ucigând trei persoane.

Djibouti

În Programul său universal de audit pentru supravegherea siguranței (USOAP), Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO) evaluează Djibouti cu mult sub medie pe criterii precum acordarea de licențe, organizarea și investigarea accidentelor. Transportatorii acestei țări au fost interziși în UE din noiembrie 2009.

Guineea Ecuatorială

Deși doar două accidente aeriene mortale au fost raportate în Guineea Ecuatorială – în 2005 și 2008 – UE a considerat că standardele de siguranță ale țării sunt suficient de slabe pentru a adăuga toate companiile aeriene pe listă. Cel mai grav accident din ultimii ani a fost un accident Equatair aproape de aeroportul Malabo, în iulie 2005, care s-a soldat cu 60 de decese.

Eritreea

Companiile aeriene din Eritreea au fost interzise de Uniune în 2012. O declarație publicată de UE la acea vreme spunea că acest lucru se datorează „unei notificări de siguranță de la Organizația Aviației Civile Internaționale și absenței măsurilor adecvate luate de autoritățile competente ale Eritreei”.

Kârgâzstan

Această țară din Asia Centrală are patru companii aeriene de pasageri, toate fiind interzise în spațiul aerian european. Există îngrijorări cu privire la vârsta aeronavelor unor companii aeriene, în timp ce accidente mortale au fost înregistrate în ianuarie 2017 și august 2008.

Liberia

Au fost înregistrate accidente soldate cu decese în Liberia în februarie 2013 și februarie 2002. Cu toate acestea, țara nu are în prezent nicio companie aeriană activă deținută de Liberia. Cea mai recentă, Lone Star Airways, și-a încetat operațiunile în 2006. Totuși, toate companiile aeriene înregistrate acolo rămân pe lista neagră a UE.

Libia

Companiile aeriene din Libia au fost interzise în Europa în 2014. Violeta Bulc, comisarul UE pentru transporturi de atunci, spunea: „Evenimentele recente din Libia au dus la o situație în care Autoritatea Aviației Civile nu mai este în măsură să-și îndeplinească obligațiile internaționale în ceea ce privește siguranța sectorului aviatic libian. Prioritatea mea în aviație este siguranța pasagerilor, care nu este negociabilă, și suntem pregătiți să ajutăm sectorul aviației libian de îndată ce situația de pe teren va permite acest lucru.”

Nepal

Țara din Asia de Sud nu mai are companii care pot zbura în UE din 2013. Săptămâna aceasta, țara a suferit al 13-lea accident de avion mortal în tot atâția ani. Se crede că toți cei 72 de pasageri și membri ai echipajlui au murit.

Sao Tome și Principe

Companiile aeriene din țara insulară Sao Tome și Principe au fost interzise de UE din noiembrie 2009. Vicepreședintele Comisiei de atunci, Antonio Tajani, a spus la acea vreme: „Nu putem accepta ca companiile aeriene să zboare în timp ce nu respectă standardele internaționale de siguranță. Acest lucru îi pune în pericol pe toți cei care, fără să știe, ar putea fi într-un avion nesigur.”

Sierra Leone

Toate companiile aeriene din Sierra Leone sunt în prezent interzise de UE. În iunie 2007, un elicopter de pasageri a explodat și s-a prăbușit pe principalul aeroport al țării, ucigând 22 de persoane.

Sudan

UE a interzis toate companiile aeriene sudaneze din spațiul său aerian în martie 2010, oficialii afirmând că au impus „o interdicție de operare pentru toate operațiunile transportatorilor aerieni sudanezi, din cauza performanței slabe în materie de siguranță a autorității de aviație civilă din Sudan, ca urmare a neconformității persistente cu standarde internaționale în domeniul supravegherii”.

Țara a înregistrat 11 incidente aviatice mortale începând cu anul 2000.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Poate o femeie să conducă România?" Răspunsul lui Ion Țiriac, înainte de finala Călin Georgescu - Elena Lasconi

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri