Live

Cele 8 pahare de apă pe zi recomandate în orice ghid de sănătate ar putea fi un exces

Data actualizării: Data publicării:
Cercetătorii au descoperit că cele 8 pahare de apă recomandate pe zi sunt un exces. Foto: Profimedia Images

Majoritatea medicilor și nutriționiștilor recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi. Vedem recomandarea în ghiduri de sănătate sau în spoturile publicitare la TV. Un studiu realizat recent dărâmă din temelii tot ce se știa despre beneficiile celor 8 pahare de apă pe zi. Oamenii de știință de la Universitatea din Aberdeen au descoperit că aportul recomandat de doi litri de apă pe zi este exagerat, scrie BBC.

Cel mai riguros studiu de până acum privind rotația apei, dezvăluie că oamenii au o gamă largă de aporturi de apă. Având în vedere că aproximativ jumătate din consumul zilnic de apă provine din alimente, oamenii de știință estimează că oamenii au nevoie doar de aproximativ 1,5 până la 1,8 litri pe zi.

„Estimarea inițială de doi litri pe zi provine dintr-o mică greșeală de calcul. Apa pe care ar trebui să o bem este diferența dintre apa totală pe care trebuie să o ingerăm și cantitatea pe care o obținem din alimente", a declarat profesorul John Speakman de la Universitatea din Aberdeen pentru BBC Radio Good Morning Scotland.

„Modul în care au estimat cantitatea din alimente a fost întrebând oamenii cât de mult mănâncă. Deoarece oamenii subraportează cât de mult mănâncă, există o estimare greșită și astfel supraestimezi cantitatea de apă necesară”, și-a continuat profesorul explicația.

Oamenii de știință din întreaga lume au colaborat pentru a măsura exact rotația apei folosind o tehnică cu izotopi stabili. Ei au chestionat 5.604  persoane din 23 de țări cu vârsta cuprinsă între opt zile și 96 de ani.

Cercetarea a implicat oameni care au băut un pahar cu apă în care o parte din atomii de hidrogen au fost înlocuiți cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului care se găsește în mod natural în corpul uman și este inofensiv.

Rata de eliminare a excesului de deuteriu dezvăluie cât de repede este circulată apa în organism, iar studiul a constatat că măsura variază mult în funcție de vârsta, sexul, nivelul de activitate și mediul înconjurător al unei persoane.

Cei care trăiesc într-un climat cald și umed și la altitudini mari, precum și sportivii și femeile însărcinate și care alăptează au avut un circuit mai rapid, ceea ce înseamnă că trebuie să bea mai multă apă.

Cheltuielile energetice sunt cel mai mare factor în circuitul apei, cele mai mari valori fiind observate la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Aceasta a scăzut odată cu vârsta, la o medie 2,5 litri pe zi pentru bărbații în vârstă de 90 de ani.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani au avut un circuit mediu de 3,3 litri, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani.

Apa din alimente

„Chiar dacă un bărbat în vârstă de 20 de ani are un circuit de apă de 4,2 litri pe zi, nu trebuie să bea 4,2 litri de apă în fiecare zi, a explicat profesorul John Speakman. „Aproximativ 15% din această valoare reflectă schimbul de apă de suprafață și apa produsă din metabolism.

„Aportul efectiv necesar de apă este de aproximativ 3,6 litri pe zi. Deoarece majoritatea alimentelor conțin și apă, o cantitate substanțială de apă este furnizată doar prin mâncare.

„Acest studiu arată că sugestia comună că ar trebui să bem cu toții opt pahare de apă este probabil prea mare pentru majoritatea oamenilor, în majoritatea situațiilor. Această „politică unică pentru toți” în ce privește consumul de apă nu este susținută de aceste date", a mai spus Speakman care a completat că un consum în exces de apă poate avea efecte negative. 

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apă la robinet doar două ore pe zi, într-o localitate din Gorj. Oamenii vin de la kilometri distanță cu gălețile, la fântâni

Românii sunt îndemnați să strângă apa de ploaie. "Apele Române": Orice economisire este importantă

Localnicii dintr-o comună din Gorj sunt îndemnați să-și toarne vecinii care risipesc sau fură apă. Primarul le promite recompense

Ministrul Mediului: Apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă în multe localități și trebuie luate măsuri

Partenerii noștri