Live

Cel puțin 9 oameni au murit în inundațiile catastrofale din Turcia

Data publicării:
Dezastrele se țin lanț în Turcia - după incendiile masive din sudul țării, au venit inundații în nord. Foto: Profimedia Images

Dezastrele se țin lanț în Turcia, acolo unde cel puțin 9 oameni au murit din cauza inundațiilor din nordul țării. Inundațiile vin după o serie de incendii puternice produse de temperaturile extreme care au lovit țara și regiunea în ultimele săptămâni. 

„Nouă dintre concetăţenii noştri au murit în urma inundaţiilor din provincia Kastamonu. Căutările continuă pentru a se încerca găsirea unei persoane dispărute”, a declarat, într-un comunicat, autoritatea turcă pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă, AFAD.

Inundaţiile, care au afectat în principal provinciile Kastamonu, Bartin şi Sinop, situate pe malul Mării Negre, au fost declanşate de precipitaţiile abundente care au căzut în cursul nopţii de marţi spre miercuri. În unele localităţi, nivelul apei a crescut miercuri până la patru metri, au precizat autorităţile, iar străzile din oraşe întregi s-au transformat în torenţi care purtau cu ei maşini şi indicatoare rutiere.

„Este o catastrofă pe care n-am mai trăit-o, poate, de 50 sau 100 de ani. În unele locuri am înregistrat recorduri de precipitaţii”, a declarat miercuri ministrul Agriculturii şi Silviculturii, Bekir Pakdemirli. Precipitaţiile intense s-au aflat, de asemenea, la originea mai multor alunecări de teren, dintre care una a provocat prăbuşirea parţială a unui pod rutier. Opt persoane au fost spitalizate în urma acestui incident. Peste 1.000 de salvatori au fost mobilizaţi joi pentru a oferi asistenţă victimelor, potrivit AFAD.

Peste 900 de locuitori au fost evacuaţi din zone afectate din trei provincii, unii cu ajutorul elicopterelor, iar aproximativ 550 de persoane au fost adăpostite în cămine studenţeşti, conform AFAD.

Inundaţiile au afectat infrastructura pentru distribuţia energiei electrice. Ca urmare, gospodării din peste 170 de sate au rămas fără curent electric.

Patru poduri s-au prăbuşit şi multe altele au fost deteriorate, conducând la închiderea unor căi rutiere, potrivit AFAD.

În imaginile difuzate de televiziuni se pot vedea zeci de maşini luate de ape şi mormane de resturi pe străzi.

Precipitaţiile abundente din regiune vor scădea în intensitate joi seară, potrivit prognozelor meteorologilor, a indicat AFAD.

Regiunile situate în nordul şi nord-estul Turciei sunt afectate în mod regulat de inundaţii mortale.

Numeroşi oameni de ştiinţă stabilesc o legătură între încălzirea globală provocată de activitatea umană şi apariţia din ce în ce mai frecventă a unor astfel de evenimente meteorologice extreme.

Turcia a fost scena mai multor dezastre naturale în ultimele luni, inclusiv episoade de secetă severă şi incendii forestiere violente, în perioada dintre sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august.

După această serie sumbră, mai mulţi politicieni şi asociaţii au solicitat guvernului să ia măsuri radicale pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Turcia se numără printre țările care nu a ratificat acordul climatic de la Paris.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale

Turcia, țară membră NATO, a fost invitată să devină „țară parteneră” a comunității BRICS

VIDEO Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi, pentru a le proteja de viituri

Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor. „Sunt 600 de kilometri și facem zece ore. Este inacceptabil”

Partenerii noștri