Live

Cel puțin 35 de migranți s-au înecat lângă Insulele Canare. Autoritățile spaniole sunt acuzate că n-au intervenit la timp

Data publicării:
Cel puțin 30 de migranți au murit după ce barca în care erau s-a scufundat lângă Insulele Canare. Foto: Profimedia Images

Cel puțin 35 de migranți s-au înecat lângă Insulele Canare, în încercarea de a ajunge pe teritoriul spaniol într-o barcă gonflabilă, au anunțat două organizații caritabile, care acuză autoritățile spaniole că, deși puteau să ajungă la barca aflată în pericol într-o oră, au preferat să lase operațiunea de salvare pe seama autorităților marocane, care au ajuns la migranți după cel puțin zece ore, scrie BBC.

Aproximativ 60 de persoane se aflau la bordul ambarcațiunii, spun ONG-urile Walking Borders și Alarm Phone, care ajută migranții care încearcă să ajungă în Europa.

Helena Maleno Garzon, de la organizația Walking Borders, a declarat că 39 de persoane s-au înecat, printre care patru femei și un bebeluș, în timp ce organizația Alarm Phone a transmis că 35 de persoane sunt dispărute.

Autoritățile spaniole au transmis că salvatorii au recuperat cadavrele unui bărbat și al unui copil, în timp ce 24 de oameni au fost recuperați în viață, adăugând că nu știu exact câți oameni se aflau la bord.

Ambarcațiunea s-a scufundat la aproximativ 160 de kilometri de insula Gran Canaria.

O navă de salvare spaniolă, Guardamar Caliope, se afla la doar o oră distanță de barca gonflabilă, marți seară, potrivit Reuters.

Însă Guardamar Caliope nu a inițiat operațiunea de salvare. Aceasta a fost preluată de Maroc, care a trimis o navă de patrulare spre migranți care a ajuns abia miercuri dimineață, la zece ore după ce migranții fuseseră localizați de un avion spaniol.

„Este o tortură ca 60 de oameni, inclusiv șase femei și un bebeluș, să aștepte 12 ore să fie salvați într-o barcă gonflabilă fragilă care se poate scufunda”, a declarat Helena Maleno Garzon.

Deși sunt situate în largul coastei africane, Insulele Canare sunt un teritoriu spaniol, motiv pentru care mulți migranți, în special din Maroc, Mali, Senegal sau Coasta de Fildeș încearcă să ajungă aici.

Această rută de migrație este considerată una dintre cele mai mortale din lume. În 2022, cel puțin 543 de migranți au murit sau au dispărut în timpul călătoriei, arată datele Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU.

Acest caz vine la scurt timp după ce un vapor cu aproximativ 700 de migranți care plecase din Libia s-a scufundat în Marea Mediterană, lângă coasta Greciei.

Cel puțin 78 de oameni au murit înecați, iar aproximativ 500 sunt dispăruți.

Autoritățile din Grecia au fost criticate pentru că ar fi ignorat apelurile de ajutor și ar fi intervenit prea târziu.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ne-a costat un miliard de euro și a ajuns adăpost de câini”. Centrele de migranți deschise de Italia în Albania sunt goale

Cel puțin opt migranți și-au pierdut viața în largul coastelor Greciei. Ce s-a întâmplat cu nava în care se aflau aceștia

Cinci morți într-o tabără de migranți din Franța, după un atac armat. Cine este atacatorul care s-a și predat

Cinci morți și zeci de dispăruți după ce o barcă cu imigranți s-a scufundat în largul insulei grecești Creta

Partenerii noștri