Live

Galerie Foto Cel mai tânăr echipaj de astronauți din istoria Chinei se îndreaptă spre stația spațială

Data actualizării: Data publicării:
Şederea celor trei astronauți chinezi pe Tiangong ar trebui să dureze şase luni. Foto: Profimedia Images

China a trimis, joi, cel mai tânăr echipaj de astronauţi pe staţia spaţială Tiangong. Cei trei astronauți au decolat la bordul unei rachete Long March 2F de la centrul de lansare a sateliților Jiuquan din nord-vestul Chinei. Şederea lor pe Tiangong ar trebui să dureze şase luni.

Trioul de astronauţi Shenzhou-17 a decolat la bordul unei rachete Long March 2F la ora locală 11.14 (03.14 GMT) de la centrul de lansare Jiuquan din nord-vestul deşertului Gobi, potrivit imaginilor CCTV.

Cei trei sunt: comandantul Tang Hongbo, născut în octombrie 1975 şi în vârstă de aproximativ 40 de ani, colegul său Tang Shengjie (33 de ani) şi Jiang Xinlin (35 de ani).

Vârsta medie a echipajului este de 38 de ani, faţă de 42 de ani în cazul misiunii anterioare Shenzhou-16.

Nava spaţială urmează să se andocheze cu modulul central al staţiei Tiangong ("Palatul Ceresc") la "aproximativ şase ore şi jumătate" după decolare, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al programului spaţial chinez, Lin Xiqiang, potrivit AFP, preluată de News.ro.

Şederea lor pe Tiangong ar trebui să dureze şase luni.

Această experienţă este nepreţuită pentru gigantul asiatic, care are ca obiectiv să trimită un chinez pe Lună până în 2030, un obiectiv major al unui program spaţial care progresează constant de mai multe decenii.

Tiangong, a cărei construcţie a fost finalizată, capătă de câteva luni aspectul său final în formă de T. De dimensiuni similare cu fosta staţie ruso-sovietică Mir, ea este însă mult mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Cunoscută şi sub numele de CSS (Staţia Spaţială Chineză), aceasta ar trebui să rămână pe orbita Pământului timp de cel puţin 10 ani.

China a fost parţial îndemnată să îşi construiască propria staţie din cauza refuzului Statelor Unite de a-i permite să participe la ISS. O lege americană interzice practic orice colaborare între autorităţile spaţiale americane şi chineze.

Cu toate acestea, gigantul asiatic doreşte să dezvolte o cooperare internaţională în jurul Tiangong, în special pentru experimente.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Borrell: Sprijinul Chinei pentru Rusia reprezintă o „ameninţare directă” la adresa Europei

Trump și Batman, trimiși după gratii în China? De ce îi arestează poliția din Shanghai pe petrecăreții care se costumează de Halloween

Războiul Marilor Puteri: Cum se pregătește armata SUA pentru un conflict cu China. Lecțiile învățate din luptele din Ucraina

China sugerează că Donald Trump ar putea „abandona” Taiwanul dacă va câștiga alegerile

Partenerii noștri