Live

Cel mai mare dușman al lui Erdogan a murit. Fethullah Gulen a încetat din viață într-un spital din SUA

Data actualizării: Data publicării:
Fethullah Gülen este acuzat de preşedintele Recep Erdogan că ar fi orchestrat puciul eşuat din iulie 2016 împotriva sa. Foto: Profimedia Images

Clericul Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că s-ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016, a murit în SUA, unde locuia, relatează postul turc NTV şi alte media turce, preluate de Reuters și Agerpres. Gulen avea 83 de ani.

Fetullah Gulen a construit o puternică mişcare islamică în Turcia şi dincolo de graniţele ţării, dar ulterior a devenit un rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi s-a stabilit în SUA.

Herkul, un site care publică predicile lui Fethullah Gulen şi care este interzis în Turcia, a anunţat pe rețeaua X că predicatorul a murit duminică seară într-un spital unde era tratat.

Gulen a fost în trecut un aliat al lui Erdogan dar cei doi au devenit mai târziu rivali. Erdogan l-a acuzat pe Gulen şi mişcarea sa că au fost în spatele tentativei de lovitură de stat la care au luat parte militari controlaţi de anumite elemente din armată, care au utilizat avioane, tancuri şi elicoptere. Circa 250 de oameni au murit în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie 2016.

Fethullah Gulen a trăit în exil autoimpus în SUA din 1999, fiind stabilit în Pennsylvania. După tentativa de lovitură de stat din 2016, SUA au refuzat solicitările Ankarei ca Gulen să fie extrădat în Turcia.

Turcia i-a retras cetăţenia turcă lui Fethullah Gulen în 2017, iar mii de persoane din rândurile mişcării Gulen au fost arestate în Turcia după tentativa de lovitură de stat.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Să fie deportați în Siberia!” Nu s-a abținut după ce a văzut ce s-a întâmplat la referendumul din Republica Moldova

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin 6 morţi şi 25 de răniţi după ce un autobuz s-a răsturnat pe o autostradă din Turcia. Accidentul a fost surprins de camere

Furie în Turcia după moartea a 12 nou-născuți, internați la ATI pentru tratamente false. Procurorii cer pedepse de peste 500 de ani

„Nu putem fi reduși la tăcere”. Regimul lui Erdogan a închis un important post de radio independent. Motivul invocat

Turcia, campioană la producția de electricitate pe bază de cărbune în Europa. Emisiile de CO2 au atins noi niveluri record

Partenerii noștri