Live

CEDO condamnă Croaţia, după ce o fetiță afgană a murit lovită de tren la graniţă. Croații au obligat familia să plece pe calea ferată

Data publicării:
CEDO condamnă Croaţia în legătură cu moartea unei fetiţe afgane la graniţa sa. Foto: Profimedia Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, joi, Croaţia în legătură cu moartea unei fetiţe afgane la graniţa cu Serbia şi pentru tratamentul de care ar fi avut parte familia ei care solicita azil. Polițiștii croați le-au refuzat membrilor orice posibilitate de a intra în țară şi le-au ordonat să se întoarcă în Serbia pe calea ferată. Pe drum, fetița de șase ani a murit după ce a fost lovită de tren. 

Familia afgană formată din 14 membri a traversat cinci ţări pentru a ajunge în Croaţia în 2017, la mai bine de un an după ce părăsise Afganistanul. Membrii săi susţin că au fost respinşi de ofiţeri de poliţie croaţi, care "le-au refuzat orice posibilitate de a solicita azil" şi le-au ordonat să se întoarcă în Serbia "pe calea ferată", relatează AFP. Pe drum, un copil de 6 ani a murit după ce a fost lovit de tren.

La rândul lor, autorităţile croate au negat că au respins familia, a consemnat CEDO.

Magistraţii au condamnat Zagrebul pentru încălcări "multiple" ale prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, şi anume "dreptul la viaţă", "interzicerea expulzărilor colective de străini" şi a "tratamentului inuman sau degradant", "dreptul la securitate şi libertate" şi "dreptul la recurs individual".

Judecătorii au subliniat că ancheta cu privire la moartea fetiţei a fost ineficientă şi au considerat faptele denunţate de familia ei "drept veridice". Autorităţile croate - au menţionat judecătorii - au refuzat să folosească semnalele GPS şi telefoanele mobile ale poliţiei croate pentru a stabili dacă au fost într-adevăr în contact cu familia, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

La câteva luni după deportare, familia a reuşit în sfârşit să intre în Croaţia, fiind plasată într-un centru de "reţinere" mai bine de două luni, timp în care a formulat "cereri de protecţie internaţională".

În acest sens, judecătorii au subliniat în special o "lipsă de diligenţă" în tratarea acestor cereri, restricţiile de contact între familie şi avocatul acesteia, precum şi "presiunea exercitată asupra acestui avocat" de către autorităţile croate.

Pentru aceste cinci încălcări ale Convenţiei, Croaţia a fost condamnată să plătească familiei afgane 40.000 de euro pentru "prejudiciu moral", o sumă mare în raport cu practica sa obişnuită.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Părerea candidaților despre legalizarea parteneriatului civil, în contextul deciziilor CEDO privind cuplurile de același sex

„Am făcut chimioterapie și histerectomie totală”. Mărturia cutremurătoare a femeii din Constanța, diagnosticată greșit cu cancer

O femeie din Constanța a câștigat daune de 50.000 de euro la CEDO, după ce a fost diagnosticată greșit cu cancer

Croația își modernizează armata. Donează vechile tancurile sovietice M-84 Ucrainei și cumpără 50 de Leopard 2A8 din Germania

Partenerii noștri