Live

Ce vrea Zelenski de la Biden, dar este puțin probabil să obțină

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: president.gov.ua

Când președintele ucrainean Volodimir Zelenski aterizează miercuri la Washington, acesta va veni cu una dintre cele mai mari cereri ale sale către SUA de când Rusia i-a invadat țara în urmă cu peste 300 de zile. Politico scrie că liderul de la Kiev s-ar putea să nu primească răspunsul pe care și-l dorește.

Vizita lui Zelenski în Statele Unite, unde se va întâlni cu președintele Joe Biden și se va adresa membrilor Congresului, a fost un șoc pentru înalții oficiali americani și parlamentari deopotrivă. În timp ce se zvonea despre un eveniment mare care urma să se desfășore în aceste zilele la Washington, nimeni nu știa exact detaliile sosirii sau planurile președintelui ucrainean.

Acum că întâlnirea în persoană între cei doi președinți este confirmată, oficialii spun că se așteaptă la o solicitare din partea Ucrainei de a primi arme pentru a rezista în fața invadatorilor ruși și o încercare atât a lui Biden, cât și a lui Zelenski de a folosi întâlnirea pentru a atrage Congresul de partea lor.

În culise, oficialii americani și ucraineni plănuiseră vizita de săptămâni întregi, exact când între Washington și Kiev au început să apară tensiuni cu privire la viitorul războiului. 

La începutul lunii noiembrie, cotidianul american Washington Post scria că Statele Unite cer Ucrainei, în privat, să se arate deschisă la negocieri cu Rusia. Însă, încurajările americane în acest sens nu au drept scop să împingă neapărat Kievul la masa negocierilor, ci mai degrabă să asigure moralul ridicat susţinătorilor internaţionali ai Ucrainei, într-un moment în care prelungirea războiului riscă să-i facă pe mulţi să dea înapoi, au declarat sub acoperirea anonimatului surse familiarizate cu discuţiile.

Ucrainenii au nevoie de arme pentru a rezista în această iarnă

Într-o discuție din 11 decembrie, Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington pentru a discuta despre viitoarele operațiuni pe câmpul de luptă și despre modalitățile în care administrația sa ar putea continua să sprijine Ucraina în lupta împotriva Rusiei, a declarat marți reporterilor un înalt oficial al administrației americane.

În săptămânile care au precedat apelul, oficialii americani au fost implicați în discuții cu omologii lor de la Kiev și din Europa despre cât de mult sprijin militar ar continua SUA să ofere Ucrainei pentru ca forțele armate ale Kievului să reziste pe timpul iernii. 

Kievul a făcut apel direct la administrația Biden pentru arme mai avansate, arme despre care ei spun că ar putea conduce Ucraina la victoria împotriva Rusiei. Dar SUA ezită în acest sens, ceea ce crează frustrare pentru oficialii ucraineni într-un moment în care armata ucraineană încearcă să avanseze pe câmpul de luptă și să continue să respingă atacurile forțelor ruse.

Această conversație este de așteptat să domine întâlnirea personală dintre Zelenski, echipa sa și administrația Biden. De asemenea, este de așteptat ca Zelenski să spună în adresarea sa către Congresul SUA că țara sa are nevoie de arme mai avansate pentru a se apăra de bombardamentele rusești.

„Ei (ucrainenii - n.red.) au nevoie de arme cu rază lungă de acțiune pentru a putea preveni o ofensivă a Rusiei”, a declarat Bill Taylor, fostul ambasador al SUA în Ucraina. Diplomatul american precizează și că liderul de la Kiev are nevoie de sprijin financiar imediat pentru a-și menține guvernul în funcțiune și știe că Congresul va lua decizii cu privire la aceste aspecte în această săptămână.

În timp ce administrația Biden a promis că va continua să sprijine Kievul în eforturile sale de a combate forțele ruse din interiorul Ucrainei, oficialii americani s-au opus furnizării oricăror resurse care le-ar permite ucrainenilor să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune ce pot lovi pozițiile ruse din interiorul Rusiei.

Ucrainenii spun că aceste arme sunt esențiale pentru a le permite să recâștige teritoriul pierdut și să forțeze Rusia să intre în defensivă pe front.

Americanii nu vor să-l provoace pe Putin

În timpul întâlnirii cu președintele Biden și echipa sa de securitate națională, delegația ucraineană condusă de Volodimir Zelenski este așteptată să facă o nouă rundă de pledoarii pentru a-i fi furnizate sistemele de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei americane (ATACMS), precum și drone MQ-9 Reaper și Grey Eagle, potrivit unei persoane familiarizate cu discuțiile care a vorbit cu jurnaliștii de la Politico.

Dar oficialii americani nu sunt pregătiți să cedeze. Casa Albă Biden a respins categoric trimiterea ATACMS în Ucraina. Costurile pentru a face acest lucru sunt mari, spun oficialii americani. Trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune la Kiev ar putea risca să-l provoace pe Putin să folosească arme potențial și mai letale în interiorul Ucrainei.

Această ezitare a SUA i-a îngrijorat pe oficialii ucraineni și i-a forțat pe unii dintre înalții lideri militari din interiorul țării să caute ajutor de la alții, inclusiv din țările din afara alianței occidentale. Acum, ucrainenii se tem că nu vor putea avansa pe câmpul de luptă în această iarnă și vor pierde din avântul câștigat după eliberarea Hersonului.

„Pentru noi strategia este să continuăm să atacăm pentru că nu ne putem permite să înghețăm lupta în prima linie. Trebuie să facem presiuni în mod constant”, a declarat Oleksandr Daniliuk, fostul consilier pentru securitate națională al Ucrainei, care a continuat să ofere consiliere cu privire la planificarea militară. „Am atins limita a ceea ce putem face cu armele avansate pe care le-au furnizat deja SUA. Pentru următoarea etapă, avem nevoie de arme cu rază mai lungă de acțiune pentru a ne atinge obiectivele”, a mai declarat acesta jurnaliștilor de la Politico.

Biden oferă Kievului arme, dar nu cu rază lungă de acțiune

De când a început războiul, guvernul ucrainean a cerut în mod repetat arme mai avansate. Atât SUA, cât și alți aliați occidentali au acționat  – deși încet – pentru a răspunde unor astfel de solicitări, lucrând în același timp pentru a evalua potențiala eficiență a acestora pe câmpul de luptă și dacă e nevoie de pregătire suplimentară și transport special.

Miercuri, Biden intenționează să anunțe că oferă Ucrainei mai multe dintre celelalte arme pe care Kievul le-a cerut, chiar dacă are o poziție fermă împotriva furnizării de rachete cu rază mai lungă de acțiune.

Administrația de la Casa Albă va prezenta un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2 miliarde de dolari, care va include pentru prima dată o baterie de rachete sol-aer Patriot (sistem avansat de apărare antiaeriană și anti-rachetă) ce va spori considerabil posibilitatea de apărare antiaeriană „în fața atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei”.

Trimiterea sistemului Patriot în Ucraina este o decizie care a surprins chiar și oficialii ucraineni. Acordarea acestui sistem este cerută de multă vreme de Ucraina, dar la reuniunea NATO de la București, de la sfârșitul lunii noiembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, confirma doar discuțiile pe această temă, precizând că a trimite Ucrainei sistemul Patriot implică detalii importante de utilizare și mentenanță.

De asemenea, pachetul include artilerie și alte muniții în valoare de 850 de milioane de dolari din stocurile existente ale SUA.

Ucrainenii vor să avanseze, în timp ce situația devine precară pe câmpul de luptă

Dar Ucraina dorește cu disperare să facă progrese semnificative în partea de est a țării înainte de a pierde prea mult impuls, iar oficialii de la Kiev spun că armele promise nu sunt suficiente pentru asta.

Oficialii administrației Biden sunt de acord că Ucraina se află într-un moment precar. Situația de pe teren ar putea deveni mai îngrozitoare în această iarnă, Rusia lansând mai multe rachete asupra infrastructurii militare și critice a Ucrainei, a declarat un înalt oficial american, care a adăugat că acest lucru va forța mai mulți civili să fugă în alte regiuni ale Ucrainei și în țările din apropiere.

În timp ce SUA și-a intensificat sprijinul pentru a ajuta Ucraina să-și repare rețelele energetice, energia electrică continuă să fie oprită în anumite perioade de timp în principalele orașe ale țării. De asemenea, Rusia continuă să se bazeze pe noi transporturi de drone iraniene, a declarat același oficial, ceea ce îi va obliga pe ucraineni să doboare cât mai multe dintre aceste drone pentru a-și proteja infrastructura energetică.

Administrația Biden va încerca probabil să folosească vizita lui Zelenski în SUA pentru a sublinia sprijinul său mai general pentru Kiev și intenția sa de a continua să sprijine Ucraina prin ceea ce este probabil să fie unele dintre cele mai întunecate zile ale războiului.

„Acest sprijin nu se referă doar la ceea ce am făcut înainte, ci la ceea ce vom face astăzi și ce vom continua să facem atâta timp cât este nevoie. Știm că în zilele următoare, conflictul va continua. Iarna va fi grea și vom continua zi de zi să oferim sprijin critic poporului ucrainean”, a declarat marți un înalt oficial al administrației. 

Oficialii americani spun că evidențierea sprijinului administrației pentru Ucraina în acest moment al războiului este esențială pentru ca regimul de la Kiev să continue să câștige sprijinul aliaților occidentali din Europa, care se luptă acum cu o criză energetică în desfășurare și cu temerile privind recesiunea.

Vizita lui Zelenski, cred consilierii de la Casa Albă, ar fi un mesaj puternic pentru restul alianței de peste Atlantic.

„Pe măsură ce ne îndreptăm mai adânc spre iarnă, pe măsură ce continuăm să oferim Ucrainei capacitățile și nevoile pe câmpul de luptă, pe măsură ce continuăm să intensificăm sprijinul diplomatic și solidaritatea față de Ucraina, acest moment a fost considerat o bună oportunitate pentru ca președintele Zelenski să se adreseze poporului american”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației americane.

„Cecul în alb”

Deși își minimalizează public preocupările, consilierii Casei Albe au devenit îngrijorați de impactul iminentei preluări republicane a Congresului asupra finanțării pentru Kiev. Kevin McCarthy, posibil viitorul președinte al Camerei Reprezentanților, a promis că nu va mai oferi Ucrainei „un cec în alb”. Iar câțiva republicani de extremă dreapta influenți, inclusiv Marjorie Taylor Greene și Lauren Boebert, au promis că vor opri asistența Washingtonului pentru Ucraina.

Într-o ședință de informare cu parlamentarii săptămâna trecută, înalți oficiali de securitate națională au spus că este nevoie de mai multe fonduri pentru a continua susținerea operațiunilor de luptă ale Ucrainei pe parcursul iernii, potrivit unei persoane direct familiarizate cu briefingul.

Deși administrația Biden nu crede că ajutorul va înceta complet, oficialii americani recunosc în mod privat că există îngrijorarea că valoarea finanțării se va micșora și încetini probabil în lunile următoare.

Vizita lui Zelenski, cred ei, ar putea acționa ca un bastion. Iar Biden, cu forța politică reînnoită după o serie de succese legislative și rezultate bune după alegerile de la jumătatea mandatului, a făcut eforturi pentru a readuce Ucraina în centrul atenției pe măsură ce anul se apropie de sfârșit.

Mulți lideri occidentali au făcut vizite neanunțate la Kiev de când a început războiul, dar oficialii americani au fost foarte precauți în a-l duce pe Biden într-o zonă de război, din cauza temerilor legate de securitatea președintelui și a provocării lui Putin.

Prima vizită externă a președintelui Ucrainei în afara țării de la începutul războiului va fi cu siguranță un omagiu adus curajului și rezistenței poporului ucrainean. 

Citește și: Kremlin: Putin urmează să facă un anunț „important şi substanţial”. Nicio șansă pentru convorbiri de pace cu Kievul

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

„Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri