Live

Ce văd rușii la TV despre războiul din Ucraina? Televiziunile de stat prezintă o versiune complet diferită a evenimentelor

Data actualizării: Data publicării:
Clădirile Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Poliției Naționale și Universității Naționale din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, lovite de o rachetă a armatei ruse în dimineața de 1 martie FOTO: Profimedia Images

Rușii văd la TV o versiune complet diferită a războiului din Ucraina, iar realitatea alternativă prezentată de presa de stat din Rusia nu a fost poate niciodată mai evidentă decât marți, 1 martie, când în toată lumea se prezentau imagini cu atacul rusesc asupra unui turn de televiziune din Kiev, în timp ce la televiziunile rusești se spunea că ucrainenii sunt responsabili pentru bombardamentele din orașele lor.

BBC a făcut o trecere în revistă a relatărilor făcute marți de cele mai importante canale tv din Rusia, care sunt controlate de stat și aliații lui corporativi. Iată ce văd telespectatorii ruși despre război și ce mesaje ajung la ei.

Războiul din Ucraina este prezentat de presa de stat ca „operațiune specială de apărare”

Channel One, este una dintre cele mai populare televiziuni generaliste din Rusia, care are un matinal în care sunt prezentate știri, dar și materiale de divertisment. Marți, la ora 5:30, ora Moscovei, programul normal a fost întrerupt, iar prezentatorii au anunțat că grila a fost modificată „din cauza unor evenimente binecunoscute” și că vor fi în program mai multe știri. Iar buletinele de știri au sugerat că relatările despre forțele ucrainene care distrug echipamentul militar rusesc sunt false, menite să „inducă în eroare telespectatorii”.

„Pe internet continuă să circule filmări care nu pot fi descrise ca fiind altceva decât false”, a spus prezentatorul, în timp ce pe ecran erau derulate imagini cu „manipulări virtuale nesofisticate”.

La ora 8:00, postul de televiziune NTV, care este deținut de o filială a Gazprom, firmă controlată de Kremlin, era concentrată pe prezentarea evenimentelor din Donbas, regiunea din estul Ucrainei, unde, pe 24 februarie, Rusia a declarat că își începe „operațiunea militară specială” de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Nu s-au prezentat deloc informații despre convoiul militar lung de zeci de kilometri care pleca din Belarus spre Ucraina, știrea orei respective.

Pe Rossiya 1 și Channel One, cele mai populare canale tv din Rusia, ambele controlate de stat, forțele ucrainene au fost acuzate de crime de război în regiunea Donbas. „Amenințarea la adresa civililor din Ucraina nu vine de la forțele ruse, ci de la naționaliștii ucraineni”, a spus prezentatorul Rossiya 1. „Ei folosesc civilii ca scut uman, poziționând în mod deliberat sisteme ofensive în zone rezidențiale și intensificând bombardarea orașelor din Donbas”, s-a mai spus la Rossiya 1.

Prezentatorul Channel One a anunțat că trupele ucrainene „se pregătesc să bombardeze zonele rezidențiale” și depozite cu amoniac, într-un act de „provocare a civililor și a forțelor ruse”.

Cuvintele „război” și „invazie”, interzise în relatările despre Ucraina

De asemenea, evenimentele din Ucraina nu sunt denumite război, ofensiva Rusiei fiind descrisă ca o operațiune de demilitarizare care vizează infrastructura militară sau ca o „operațiune specială de apărare a republicilor populare”. Prezentatorii compară „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina cu lupta Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste.

Tacticile naționaliștilor care folosesc copii pentru a se proteja nu s-au schimbat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, spune prezentatorul unui matinal al unei filiale a Rossiya 1, Rossiya 24. „Se comportă ca niște fasciști”, este relatarea unui corespondent într-un reportaj video intitulat „Fascismul ucrainean”.

În timp ce mass-media din Occident spune că asaltul lui Putin asupra Ucrainei nu a avut efectul așteptat, fiind mai curând un eșec, televiziunile ruse prezintă operațiunile ca fiind unele foarte reușite. La buletinele de știri se vorbește extrem de puțin despre ofensivele rusești din alte părți ale Ucrainei, precum Kiev sau Harkov, cele două orașe mari în care au fost bombardate locuințe. Aici televiziunile ruse nu au trimis corespondenți, ci doar în Donbas.

Marți după amiază, la NTV se menționează într-un final de bombardarea orașului Harkov, un eveniment prezentat toată ziua în Occident, însă canalul dezminte orice informații potrivit cărora forțele ruse sunt responsabile, numindu-le „informații false”.

„Judecând după traiectoria rachetei, atacul a fost lansat din nord-vest, unde nu există forțe rusești”, spune prezentatorul la ora 16.00, ora Moscovei. Patru ore mai târziu, Rossiya 1 merge mai departe, dând vina pe Ucraina pentru bombardament.

Ucraina își atacă cetățenii și minte Occidentul. Dar este posibil să minți pe toată lumea?", se întreabă prezentatorul.

În cadrul unui buletin de la ora 17:00, prezentatoarea Rossiya 1 subliniază „obiectivul principal” al Rusiei în Ucraina: „Apărarea Rusiei împotriva amenințării ce vine din Occident, care folosește poporul ucrainean în confruntarea cu Moscova.”

Pentru a contracara „știrile false și zvonurile despre Ucraina care circulă online”, prezentatoarea anunță că guvernul rus lansează un nou site unde „vor fi publicate doar informații adevărate”.

Posturile de televiziune sunt obligate de către Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media) să urmeze indicațiile oficiale.

Dar un număr tot mai mare de ruși tineri se informează de pe site-urile independente sau de pe rețelele sociale, pe măsură ce războiul se prelungește și apar tot mai multe imagini și videoclipuri cu soldați morți sau luați prizonieri. Autoritățile încearcă că contracareze aceste surse independente.

Roskomnadzor a ordonat TikTok să elimine clipurile cu conținut militar și politic, spunând că „în cele mai multe cazuri, aceste materiale au un caracter pronunțat anti-rus”. De asemenea, a cerut Google să elimine informațiile pe care le descrie drept false despre pierderile raportate de armata rusă, iar Reuters a anunțat că a reimpus o încetinire a vitezei de încărcare a Twitter din cauza „informărilor false” despre „operațiunea militară specială” a Moscovei și a restricționat accesul la Facebook.

De asemenea, Roskomnadzor a instruit instituțiile de presă să folosească informații doar din surse oficiale ruse atunci când relatează despre operațiunea din Ucraina, cerând să nu folosească termeni precum „război” sau „invazie”.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina

Speranţele Ucrainei, aproape năruite, în așteptarea alegerilor din SUA. Decizii dificile la Casa Albă privind războiul

Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga alegerile: „Poate deveni noul John Kennedy”

Partenerii noștri