Live

Ce urmează pentru luptătorii de la Azovstal care s-au predat rușilor. Soția unui soldat a vorbit despre scrisoarea primită acum 2 zile

Data publicării:
Familiile luptătorilor de la Azovatal care s-au predat, se tem pentru viețile acestora. FOTO: Captură Digi24

Azovstal, ultimul bastion apărat de forțele ucrainene în Mariupol, a intrat sub controlul Rusiei. Moscova a anunțat că oțelăria a fost "eliberată complet", după ce și ultimii militari ucraineni s-ar fi predat, iar vestea a fost transmisă președintelui Vladimir Putin. Informația nu a fost confirmată și din surse independente. Familiile luptătorilor de la Azovatal care s-au predat, se tem pentru viețile acestora.

Aproape 2.500 de soldați ucraineni s-au predat la Azovstal, susțin rușii.

Așadar, în sudul Ucrainei, lupta pentru Mariupol pare să se fi încheiat. Ultimii luptători din combinatul Azovstal au primit ordin să depună armele, lucru care pune capăt confruntărilor intense.

Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov: "După 86 de zile de apărare a Mariupolului, conducerea militară a dat ordinul de salvare a vieților și a sănătății militarilor garnizoanei și de a înceta apărarea orașului".

Mesajul transmis de comandantul Batalionului Azov pecetluiește soarta ultimului punct de rezistență ucraineană din Mariupol. După lupte feroce, probabil cele mai intense din Ucraina, soldații din combinatul Azovstal au primit ordin să depună armele.

Denis Prokopenko - comandantul Batalionului Azov: "Indiferent de luptele grele, apărarea perimetrului și absența proviziilor, am subliniat mereu care au fost pentru noi cele mai importante trei condiții: civilii, răniții și morții. Civilii au fost evacuați. Răniții grav au primit ajutorul necesar și au fost evacuați. În ceea ce-i privește pe eroii căzuți, continuă procesul de scoatere a lor din combinat".

La rândul său, un alt militar din Azovstal și-a luat la revedere de la locul care i-a fost casă în ultimele aproape trei luni. "Ei bine, asta-i tot. Vă mulțumesc din interiorul Azovstal, locul morții și vieții mele", a scris el pe Twitter, unde a postat două fotografii făcute în oțelăria din Mariupol.

Rusia a anunțat că militarii vor fi tratați conform normelor internaționale, nu trebuie uitat că Moscova îi consideră combatanți neonaziști pe soldații din Batalionul Azov.

Zilele trecute, procurorul general al țării a cerut Curții Supreme declararea batalionului ca organizație teroristă. De aceea, familiile luptătorilor de la Azovatal care s-au predat, se tem pentru viețile acestora.

Sandra Krotevych, sora unui soldat de la Azovstal: "Mi-e teamă. Nu am încredere în Rusia. Tot ceea ce a promis (n.r: Rusia) nu a respectat niciodată. Așadar, singura mea speranță stă în organizațiile internaționale precum Crucea Roșie, care s-au angajat să fie acolo acum și să ajute. ONU, de exemplu, care este acolo".

Dacă sunt acolo și își iau niște angajamente privind evacuarea răniților, de a ajuta militarii care sunt acolo, am speranța că Rusia își va îndeplini în sfârșit promisiunile și va acționa conform acordurilor militare, așa cum fac țările normale în timpul războiului.

Natalia Zarytska, soția unui soldat din Azovstal: "Soțul meu mi-a scris acum două zile și situația este cu adevărat grea și îngrozitoare. El este pe drum dintr-un iad în altul, de la oțelăria Azovstal, la o închisoare, în captivitate."

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Avertisment al unui grup de analize militare apropiat Kievului: Rușii sunt pe cale să încercuiască trupe ucrainene în Donețk

Partenerii noștri