Video Ce sunt DANA, „picătura rece”, și furtuna în V, care au provocat inundațiile catastrofale din Spania
Două fenomene meteorologice sunt la originea inundațiilor catastrofale care au ucis cel puțin 95 de persoane și au provocat distrugeri importante, marți, 29 octombrie, în sud-estul Spaniei, în special în regiunea Valencia. Comunități întregi au fost inundate rapid, drumurile au devenit adevărate torente, iar infrastructura a fost măturată de apele violente. Cauza: o furtună devastatoare în formă de V și DANA, „picătura rece”, potrivit BFM TV.
Fenomenul care a provocat inundații și a ucis zeci de oameni în Valencia, sud-estul Spaniei, a fost explicat de experții de la Agenția meteorologică de stat spaniolă (AEMET).
Ce este DANA
Cunoscut popular sub numele de „picătură rece”, DANA este un fenomen meteorologic provocat de combinația dintre masa de aer rece și aerul cald. Mai exact, așa cum explică șeful AEMET, José Ángel Núñez, fenomenul care a provocat pagube uriașe este, de fapt, unul simplu.
Fenomenul este cunoscut pe plan local sub numele de "DANA", un acronim spaniol pentru depresiune izolată la mare altitudine (depresión aislada en niveles altos). Spre deosebire de furtunile sau vijeliile obişnuite, se poate forma în mod independent din curenţii jet polari sau subtropicali, scrie Reuters.
Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridică rapid şi formează nori denşi, încărcaţi cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiaşi zone timp de mai multe ore, ceea ce le sporeşte potenţialul distructiv. Potrivit meteorologilor, acest fenomen provoacă uneori grindină de mari dimensiuni şi tornade, aşa cum s-a întâmplat săptămâna aceasta.
Regiuni predispuse la acest fenomen
Estul şi sudul Spaniei sunt deosebit de predispuse la acest fenomen datorită localizării între Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Masele de aer cald şi umed şi fronturile reci se întâlnesc într-o regiune în care munţii favorizează formarea norilor de furtună şi a precipitaţiilor.
Fenomenul DANA din această săptămână a fost una dintre cele mai intense trei astfel de furtuni înregistrate în ultimul secol în regiunea Valencia, a declarat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al agenţiei meteorologice naţionale din Spania, Aemet.
"Previziunile au fost în concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat. Însă, într-o zonă situată între Utiel şi Chiva, în provincia Valencia, precipitaţiile au depăşit 300 de litri pe metru pătrat. În acea zonă, sistemele de furtună s-au format şi regenerat continuu", a explicat el.
În timp ce experţii susţin că va fi nevoie de timp pentru a analiza toate datele şi a se stabili dacă acest fenomen DANA a fost cauzat de schimbările climatice, majoritatea sunt de acord că o creştere a temperaturii din Mediterana şi condiţiile atmosferice mai calde şi mai umede contribuie la producerea unor episoade extreme mai frecvente.
"Nu putem spune nimic pe loc, exceptând faptul că, în contextul schimbărilor climatice, astfel de evenimente vor fi mai frecvente şi mai intense", a declarat meteorologul şi cercetătorul spaniol Ernesto Rodriguez-Camino.
Înainte ca termenul "DANA" să fie inventat, la începutul anilor 2000, orice ploaie abundentă din timpul toamnei, o caracteristică a climatului mediteranean, era cunoscută sub denumirea populară de "gota fria" (picătură rece), în Spania şi în unele regiuni din Franţa. Termenul este încă utilizat pe scară largă în mod colocvial.
Originea sa datează din 1886, când oamenii de ştiinţă germani au introdus ideea de "kaltlufttropfen" (picătură de aer rece), pentru a descrie o perturbare la mare altitudine, dar fără manifestare aparentă la suprafaţă.
Aemet consideră că acest concept de "picătură rece" este depăşit şi defineşte DANA drept o depresiune închisă la mare altitudine, care a devenit izolată şi separată de un curent jet asociat. Potrivit Aemet, fenomenele DANA devin uneori staţionare sau chiar se deplasează înapoi, de la est la vest.
Amprenta furtunii, în formă de V
Imaginile din satelit arată amprenta furtunii în formă de triunghi. Văzută de sus, seamănă cu o pată de ulei care se întinde cu un punct cvasi-fix - de unde și numele „V” - în acest caz deasupra regiunii Valencia, scrie BFM TV.
Aici, intensitatea fenomenului este impresionantă. Furtunile în formă de V sunt deosebit de devastatoare deoarece sunt staționare. Acest lucru înseamnă că ploaia este regenerată în mod constant și rămâne prinsă în interiorul V-ului.
„Acest tip de organizare este periculos, deoarece generează precipitații puternice care se refac constant pe o zonă geografică restrânsă. Inundații grave, alunecări de teren și uneori chiar alunecări de teren în zonele colinare sunt adesea observate sub aceste furtuni”, scrie observatorul de furtuni Keraunos.
„Furtunile în formă de V sunt compuse în practică ca un vast sistem multicelular, producând precipitații intense și cvasi-staționare”, explică acesta.
Totuși, potrivit lui Keraunos, furtunile în formă de V pot apărea și în Franța, dar „rămân fenomene puțin frecvente”.
🛰️24 horas de #dana a vista de Meteosat de 3ª generación.
— AEMET (@AEMET_Esp) October 29, 2024
Se observan muy bien los núcleos tormentosos de primeras horas en el sur peninsular y cómo, a partir de la mañana, se han ido regenerando una tras otra las tormentas sobre la Comunitat Valenciana y zonas próximas. pic.twitter.com/pbHkxuDef0
MAE a anunțat că printre persoanele dispărute în urma inundațiilor din Spania s-ar putea afla și 13 români.
Editor : Marina Constantinoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News