Live

Ce spune ultimul lider al URSS despre un al treilea război mondial

Data actualizării: Data publicării:

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a abordat subiectul tensiuniilor critice în relația dintre Statele Unite și Rusia, mai ales după ultimele evoluții tragice de pe frontul sirian care i-au determinat pe experți să își pună problema unei noi conflagrații mondiale.

Foto: Gulliver/GettyImages

Gorbaciov a comparat tectonica geopolitică actuală americano-rusă cu cea din 1962, a crizei rachetelor cubaneze, când timp de 14 zile SUA și URSS au fost la un pas de război nuclear, precizând însă că nu este atât de intensă, dar poate fi la fel de amenințătoare.

„Sunt foarte dezamăgit de modul în care liderii de azi se ocupă de afacerile externe”, a declarat Mihail Gorbaciov într-un interviu oferit recent agenției Interfax.

Fostul lider sovietic spune că SUA și Rusia trebuie să se întâlnească „la mijlocul drumului” și să poarte măcar „una sau două zile de discuții serioase”, cu „participarea miniștrilor apărării”.

În acest moment, „avem o problemă deosebit de relevantă”, a subliniat Gorbaciov, adăugând: „prevenirea incidentelor între trupele americane și forțele ruse”.

„Sunt convins că nimeni nu dorește un război, dar atmosfera de astăzi poate duce la mari probleme”, a mai menționat Mihail Gorbaciov.

„Oamenii încă nu pricep adevărata gravitate a situației, de aceea încă nu fac presiuni asupra liderilor”, a completat ultimul lider al URSS.

Trebuie de urgență o „nouă mișcare anti-război”, un val internațional de pacifism, care să îi determine pe liderii celor două țări să pornească un dialog constructiv și să „elibereze de lumea de această mare amenințare care îi atârnă, ca o sabie, deasupra capului”.

Guvernul sirian „a stabilit un model de comportament periculos în ceea ce priveşte utilizarea armelor chimice”, consideră preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May, care au avut joi o convorbire telefonică, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Cei doi oameni de stat „au convenit că este vital ca utilizarea armelor chimice să nu treacă fără răspuns şi cu privire la necesitatea de a descuraja în continuare utilizarea de arme chimice de către regimul lui Al-Assad”, potrivit unui comunicat difuzat de Downing Street.

Theresa May şi Donald Trump „au convenit să continue să lucreze strâns pentru un răspuns international”, se mai spune în textul despre această discuţie ce a urmat unei reuniuni de urgenţă a guvernului britanic pe tema atacului chimic de sâmbăta trecută din Siria.

Guvernul britanic a declarat că „este necesar să se ia măsuri” împotriva utilizării armelor chimice în Siria, dar se bazează pe „coordonarea unui răspuns international” în cadrul unei reuniuni de urgenţă ce a avut loc joi la Londra, potrivit AFP.

Executivul a subliniat că premierul Theresa May „trebuie să continue să lucreze cu aliaţii - SUA şi Franţa - pentru a coordona un răspuns international”. El consideră ca „foarte probabilă” responsabilitatea Damascului în presupusul atac chimic comis la 7 aprilie în oraşul Douma, când au fost ucise „până la 75 de persoane”, conform AFP.

De sâmbătă, chiar dacă a condamnat atacul, Marea Britanie a rămas totuşi prudentă faţă de posibilele represalii.

Cu puţin timp înainte de reuniunea guvernului britanic joi, ministrul responsabil pentru Brexit, David Davis, a recunoscut că „circumstanţele sunt foarte, foarte delicate” , îndemnând executivul să ia o decizie într-un mod „foarte prudent, foarte echilibrat, foarte gândit”.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri