Live

Ce spun rușii din Moscova despre atacul cu drone împotriva orașului lor

Data publicării:
Dronele folosite în atac au fost ulterior doborâte, iar rămășițelelor au rămas pe stradă. Foto: Profimedia Images

Rușii din Moscova privesc cu un amestec de indiferență și resemnare atacurile cu drone împotriva orașului lor din ultimele săptămâni, conform unui reportaj realizat de publicația independentă The Moscow Times în capitala Rusiei.

Orașul Moscova a fost ținta unor atacuri cu drone de cel puțin două ori în ultimele săptămâni – mai întâi la clădirea Kremlinului, iar cel mai recent, în mai multe zone rezidențiale ale capitalei ruse – ceva la care rușii nu se așteptau când Putin a pornit războiul său împotriva Ucrainei, că războiul ar putea să ajungă chiar până în inima Rusiei.

Deși unii dintre ruși s-au arătat temători când au fost întrebați ce părere au despre atacul cu drone, fiind reticenți să răspundă de teama represaliilor din partea regimului Putin, alții s-au arătat complet indiferenți și dezinteresați.

„Nu, nu mulțumesc”, a fost răspunsul rapid al unuia dintre rușii întrebați, care s-a ridicat și a plecat imediat după ce a auzit întrebarea. O femeie și un tânăr au refuzat, de asemenea, să discute măcar subiectul - „N-am de gând să spun nimic”.

„Șoigu ar trebui dat afară”

Un bărbat în vârstă a fost singurul care a reacționat critic la adresa oficialilor ruși, deși critica pare să fie direcționată spre felul în care se poartă războiul și nu neapărat spre faptul că există un război.

E haos și dezordine. Ministrul apărării, Serghei Șoigu, ar trebui dat afară. Nu a fost o zi în armată. De ce avem nevoie de el? Nu știe cum să conducă o armată. A adus doar oameni care să-l ridice în slăvi. Avem nevoie de profesioniști, asta e problema”, spune el.

În final, tonul lui se schimbă într-unul resemnat:

„Ce va fi, va fi. Asta este filosofia mea, am 75 de ani, așa că nu mai am de ce să mă îngrijorez”

Indiferență și resemnare

„Am știut mereu că așa ceva se putea întâmpla. Trebuie să ne păstrăm calmul, nu trebuie să ne panicăm sau să ne îngrijorăm. Apariția unei singure drone nu ar fi șocantă, dar atunci când sunt mai mult de zece, atunci începi să-ți pui întrebări. De ce sunt atât de multe?”, spune un tânăr, care, într-un final, ajunge și el la abordarea resemnată – „Nu sunt îngrijorat”.

Totuși, el spune că va merge la metrou, în cazul în care vor exista bombardamente și va fi nevoie de adăpost și recunoaște că în Moscova, „starea de spirit este destul de proastă de ceva vreme”.

„Trebuie să ne distanțăm de aceste sentimente negative și de evenimentele care ne fac să ne temem”.

„Nu mă gândesc deloc la asta”, mai spune cu indiferență un alt tânăr. „O duc foarte bine în Moscova, sunt sigur că totul va fi bine. Suntem protejați, sper”.

O femeie în vârstă, însă, ia apărarea regimului Putin.

„Vor să ne divizeze societatea. Nu ne puteți diviza, suntem uniți”.

„Uniți în jurul lui Vladimir Putin?”, vine întrebarea din partea reporterului.

„Desigur, totul este în regulă”.

„Am discutat pe drum despre dronele astea. Am repetat versurile unei melodii a lui Vladimir Visoțki – nu tot ce vine de sus vine de la Dumnezeu, dar dacă nu e de la el, nu mă poate răni”, adaugă o altă femeie.

„Totul este foarte logic și nesurprinzător. Dar atunci când nu poți să faci nimic în legătură cu asta, pur și simplu o accepți”, mai spune o altă rusoaică, păstrând același ton de indiferență și resemnare.

Întrebată de ce i se pare logic, ea spune:

„Ei bine, cu toții știm ce se întâmplă. Dacă una dintre părți este lovită, este foarte logic să te aștepți la lovituri și din partea celeilalte.

Dacă drone vin să ne lovească, atunci trebuie să ne gândim la o soluție. De ce ne-am face griji de ceva ce nu s-a întâmplat încă. Ce se întâmplă de-aici înainte este în afara controlului nostru. Am o opinie legat de ce se întâmplă acum dar, din păcate, noile legi nu mă lasă să-mi expun punctul de vedere”, adaugă ea, sugerând că opinia ei este critică față de regim.

„Nu sunt de acord cu ce face guvernul nostru dar, din păcate, trebuie să accept pentru că locuiesc aici și nu am unde să mă duc în altă parte”, continuă ea când reporterul insistă.

„E greșit să mergi la război și să ucizi oameni”, spune o altă rusoaică. Ea adaugă că atacurile împotriva Moscovei sunt „de așteptat”, dar că nu intenționează să fugă din capitala rusă.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri