Live

Ce se va întâmpla cu Fâșia Gaza dacă Israel distruge Hamas. Ce scenarii sunt pregătite la Tel Aviv pentru palestinieni

Data actualizării: Data publicării:
"Israelul nu are un final de joc pentru Gaza. Strategia lor este să arunce mii de bombe, să distrugă totul și să intre, dar apoi ce?”, a spus o sursă din regiune pentru Reuters. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul promite să distrugă Hamas într-un atac necruțător asupra Fâșiei Gaza, dar nu are în vedere un final evident, cu un plan clar privind modul de guvernare al teritoriului care va fi inevitabil devastat, chiar dacă va triumfa pe câmpul de luptă, notează Reuters într-o analiză a scenariilor posibile după încheierea conflictului.

Cu numele de cod „Operațiunea Săbii de fier”, campania militară va fi inegalabilă în ferocitatea sa și, diferit total de orice a desfășurat Israelul în Gaza în trecut, potrivit a opt oficiali regionali și occidentali care cunosc conflictul, care au refuzat să fie numiți din cauza sensibilitatea problemei.

Israelul a chemat un record de 360.000 de rezerviști și a bombardat micuța enclavă fără oprire după atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.400 de oameni, majoritatea civili.

Strategia imediată israeliană, au spus trei oficiali regionali familiarizați cu discuțiile dintre liderii SUA și Orientul Mijlociu, este de a distruge infrastructura Gaza, chiar și cu prețul unui numar mare de victime printre civili, de a împinge oamenii enclavei către granița cu Egiptul și de a merge după Hamas prin aruncarea în aer a labirintului de tuneluri subterane pe care grupul le-a construit pentru a-și desfășura operațiunile.

Oficialii israelieni au spus că nu au o idee clară despre cum ar putea arăta viitorul după război

Unii dintre consilierii președintelui american Joe Biden sunt îngrijorați că, deși Israelul ar putea elabora un plan eficient pentru a provoca daune de durată Hamas, nu a formulat încă o strategie de ieșire, a declarat o sursă de la Washington familiarizată cu chestiunea.

Călătoriile în Israel ale secretarului de stat Antony Blinken și ale secretarului Apărării Lloyd Austin în săptămâna trecută au subliniat necesitatea de a se concentra asupra planului postbelic pentru Gaza, a adăugat sursa.

Oficialii arabi sunt, de asemenea, alarmați de faptul că Israelul nu a stabilit un plan clar pentru viitorul enclavei, condusă de Hamas din 2006 și care găzduiește 2,3 milioane de oameni.

"Israelul nu are un final de joc pentru Gaza. Strategia lor este să arunce mii de bombe, să distrugă totul și să intre, dar apoi ce? Nu au nicio strategie de ieșire pentru ziua următoare", a spus o sursă regională de securitate.

O invazie israeliană nu a început încă, dar autoritățile din Gaza spun că 3.500 de palestinieni au fost deja uciși în urma bombardamentelor aeriene, aproximativ o treime dintre ei copii, un număr mai mare de morți decât în orice conflict anterior dintre Hamas și Israel.

„Hamas nu reprezintă poporul palestinian”

Biden, într-o vizită în Israel miercuri, le-a spus israelienilor că trebuie să li se facă dreptate, deși a avertizat că, după atacurile din 11 septembrie la New York, America a făcut greșeli.

„Marea majoritate a palestinienilor nu sunt Hamas”, a spus el. „Hamas nu reprezintă poporul palestinian”.

Aaron David Miller, expert în Orientul Mijlociu la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că vizita lui Biden i-ar fi oferit șansa de a-l presa pe liderul israelian Benjamin Netanyahu să se gândească la probleme precum utilizarea proporțională a forței și planurile pe termen mai lung pentru Gaza înainte de orice invazie.

Oficialii israelieni, inclusiv Netanyahu, au spus că vor nimici Hamas ca răzbunare pentru atacul cel mai mortal din istoria de 75 de ani a Israelului. Ceea ce va urma este mai puțin definit.

„Bineînțeles că ne gândim și ne ocupăm de asta, iar asta implică evaluări și include Consiliul de Securitate Națională, armata și alții cu privire la situația finală”, a declarat marți directorul Consiliului Național de Securitate Israelian, Tzachi Hanegbi, reporterilor. „Nu știm cu certitudine ce va fi. Dar ceea ce știm este ceea ce nu va exista”, a spus el, referindu-se la scopul declarat al Israelului de a eradica Hamas. Acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut.

„Este un oraș subteran de tuneluri care fac ca tunelurile Vietcong să pară o joacă de copii”, a spus prima sursă regională, referindu-se la forța de gherilă comunistă care a sfidat trupele americane în Vietnam. „Nu vor pune capăt Hamasului cu tancuri și foc”.

Hamas a pus capcane în tunelurile de sub Fășia Gaza

Doi experți militari regionali au declarat pentru Reuters că aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, s-a mobilizat pentru o invazie, instalând mine antitanc și dispozitive explozive cu capcane pentru a lua prin surprindere trupele.

Următoarea ofensivă a Israelului va fi mult mai mare decât operațiunile anterioare din Gaza care au degradat capacitățile militare ale Hamas, dar fără a o elimina.

Israelul a luptat în trei conflicte anterioare cu Hamas, în 2008-2009, 2012 și 2014, și a lansat invazii limitate la sol în timpul a două dintre aceste campanii, dar spre deosebire de astăzi, liderii israeliți nu au promis niciodată să distrugă Hamas o dată pentru totdeauna.

În aceste trei confruntări, puțin sub 4.000 de palestinieni și mai puțin de 100 de israelieni au murit.

Există totuși mai puțin optimism la Washington, că Israelul va putea distruge complet Hamas, iar oficialii americani văd puține șanse ca Israelul să dorească să păstreze orice teritoriu Gaza sau să-l reocupe, a spus sursa americană.

Un scenariu mai probabil ar fi ca forțele israeliene să ucidă sau să captureze cât mai mulți membri ai Hamas și să arunce în aer tuneluri, a spus aceeași sursă.

Teama din regiune este că războiul va exploda dincolo de granițele Gazei, Hezbollah-ul libanez și susținătorul său Iranul deschizând noi fronturi majore în sprijinul Hamas.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat cu privire la o posibilă acțiune „preemptivă” împotriva Israelului, dacă acesta va invada Gaza. El a spus săptămâna trecută că Iranul nu va urmări de pe margine.

Liderii arabi i-au spus lui Blinken, care a străbătut regiunea săptămâna trecută, că, deși condamnă atacul Hamas asupra Israelului, se opun pedepsei colective împotriva palestinienilor obișnuiți, despre care se tem că va declanșa tulburări regionale.

Când va crește numărul de cadavre, va crește și furia populară

Washingtonul a trimis un grup de atac cu un portavion în estul Mediteranei și este îngrijorat că Hezbollah s-ar putea alătura bătăliei de la granița de nord a Israelului. Cu toate acestea, nu a existat niciun semn că armata americană ar trece de la postura descurajatoare de forță la o implicare directă.

Sursele regionale au spus că Washington își propune să revigoreze Autoritatea Palestiniană (AP), care a pierdut controlul asupra Gazei în fața Hamas în 2007, deși există îndoieli uriașe dacă AP sau orice altă autoritate ar putea guverna enclava de coastă dacă Hamas va fi eradicat.

Miller, un fost negociator al SUA pentru Orientul Mijlociu, și-a exprimat scepticismul profund cu privire la potențialul de a stabili un guvern post-Hamas care să conducă Gaza.

„Aș putea să vă descriu o imagine mai potrivită pentru o galaxie departe, departe și nu pe planeta Pământ, despre cum ați putea combina ONU, Autoritatea Palestiniană, saudiții, egiptenii, conduși de SUA, care trimit europenii, pentru a converti practic Gaza de la o închisoare în aer liber la ceva mult mai bun”, a spus el.

Între timp, solicitările pentru crearea de coridoare umanitare în Gaza și rute de evacuare pentru civilii palestinieni au atras o reacție puternică din partea vecinilor arabi.

Ei se tem că o invazie israeliană va declanșa un nou val permanent de deplasări în masă, o reluare a războiului de independență israelian din 1948 și a războiului arabo-israelian din 1967. Milioane de palestinieni care au fost forțați să fugă atunci au rămas blocați ca refugiați în țările care i-au găzduit.

Ierusalimul de Est, capturat de Israel în războiul din 1967 și apoi anexat, și extinderea așezărilor israeliene pe teritoriul ocupat sunt în centrul conflictului cu palestinienii. Netanyahu a îmbrățișat în mod deschis extrema-dreapta religioasă și radicală, promițând să anexeze mai multe pământuri pentru a fi colonizate de evrei.

Sute de palestinieni au murit în Cisiordania de la începutul anului în ciocniri repetate cu soldații și coloniștii israelieni și există îngrijorare larg răspândită că violența ar putea cuprinde teritoriul pe măsură ce Gaza din apropiere arde.

„Orice scenariu pe care îl aveți, va fi și mai rău”, a spus o a doua sursă regională despre potențialul ca conflictul să se răspândească dincolo de Gaza.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul l-a numit pe Yechiel Leiter, un apropiat al premierului Netanyahu, în funcţia de ambasador în SUA

Un rabin care are și cetățenie moldovenească, găsit mort în Emiratele Arabe. Israelul acuză „un act terorist antisemit”

Israelul a ucis cel puţin 120 de persoane în Gaza în ultimele 48 de ore, afirmă surse medicale palestiniene

Liban acuză Israelul că a bombardat o clădire rezidenţială din centrul Beirutului. „Un masacru terifiant”

Partenerii noștri