Live

Ce se știe până acum despre arma nucleară spațială a Rusiei. Este un sistem cu propulsie nucleară sau cu încărcătură nucleară? (CNN)

Data publicării:
O rachetă Soyuz cu încărcătură necunoscută a fost lansată de Rusia în spațiu pe 9 februarie. Foto: Profimedia

Dezvăluirile din Congresul american privind o nouă armă nucleară a Rusiei, care ar putea fi desfășurată în spațiu împotriva sateliților SUA, a declanșat un val de reacții la Washington. În vreme ce unii congresmeni cer publicarea tuturor informațiilor pe subiect, având în vedere gravitatea lucrurilor dezvăluite, liderii Comisiei de informații din Senatul SUA afirmă că o declasificare totală nu este posibilă, pentru că ar scoate la lumină inclusiv sursele și metodele de lucru ale serviciilor de informații americane. Cât despre subiectul dezvăluirilor - arma nucleară spațială a Rusiei -, public se cunosc puține lucruri, cel mai liniștitor fiind acela că sistemul nu este încă lansat în spațiu, potrivit unor oficiali americani la curent cu situația.

Statele Unite dispun de noi informații despre capacitățile militare rusești de a desfășura un sistem nuclear anti-satelit în spațiu, potrivit mai multor surse familiare cu situația, scrie CNN.

Informațiile au fost prezentate Congresului și principalilor aliați ai SUA, iar unii legislatori spun că sunt suficient de serioase pentru a fi declasificate și făcute publice. Deși informațiile sunt îngrijorătoare, mai mulți membri de rang înalt ai Congresului informați miercuri cu privire la acestea au subliniat că nu reprezintă o amenințare imediată la adresa SUA sau a intereselor sale.

Sistemul rusesc este în curs de dezvoltare și nu se află încă pe orbită, potrivit declarațiilor a trei oficiali americani familiarizați cu informațiile, relatează CNN.

Nu este clar cât de mult a progresat tehnologia, a declarat unul dintre oficiali.

Un altul a spus că amenințarea nu implică o armă care să fie folosită pentru a ataca oameni.

De asemenea, nu este clar dacă dezvăluirile se referă la o armă anti-satelit cu propulsie nucleară sau la o armă cu încărcătură nucleară.

Sursele au refuzat să ofere mai multe detalii despre informațiile sau despre capacitățile rusești pe care le dețin.

Rusia urmărește de ani de zile să realizeze sisteme pentru a neutraliza sistemele spațiale militare și comerciale ale SUA, potrivit unui raport al Agenției de Informații a Apărării din 2022 privind securitatea spațială, mai scrie CNN.

Doctrina rusă cere să fie capabilă să țintească sateliții unui inamic de la sol, din aer, cibernetic și spațiu, folosind atacuri care variază de la bruiaj temporar la distrugere totală.

În 2020, Rusia a testat o armă antisatelit din spațiu cu capacități orbitale sofisticate, care ar putea avea un scop dublu: ar putea să deservească și să inspecteze sateliții prieteni, având în același timp capacitatea de a ataca sateliții inamici.

O încercare de a lansa în spațiu un sistem anti-satelit cu armament nuclear ar încălca Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, care interzice în mod explicit „orice obiect care transportă arme nucleare sau orice alt tip de arme de distrugere în masă” pe orbită.

„Este un nou nivel de amenințare”

În timp ce membrii Congresului au minimizat importanța imediată a amenințării, o armă antisatelit plasată pe orbita Pământului ar reprezenta un pericol semnificativ pentru sateliții americani de comandă și control nuclear, a declarat Hans Kristensen, director al Proiectului de informare nucleară din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani. SUA se bazează pe astfel de sateliți - pe care el i-a numit „esențiali” - pentru a asigura un control constant și fără întreruperi asupra arsenalului său nuclear.

Alte țări au testat arme antisatelit în trecut, dar acest lucru ar reprezenta o escaladare, a declarat Kristensen, iar SUA au precizat că ar reacționa „foarte energic” la un atac asupra sateliților săi de comandă și control nuclear.

„Dacă este orbitală, este un nou nivel de amenințare [la adresa sistemului], indiferent dacă este nucleară sau nu”, a declarat Kristensen, potrivit CNN.

El a adăugat că și armele convenționale de pe un sistem antisatelit orbital ar putea reprezenta o amenințare semnificativă pentru SUA.

ABC News a fost prima care a relatat informații care se referă la o capacitate nucleară rusă amplasată în spațiu.

„Amenințare gravă la adresa securității naționale”

La începutul zilei de miercuri, președintele Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, republicanul Mike Turner din Ohio, a declanșat o furtună la Capitoliu când a emis o declarație prin care a anunțat că grupul de experți deține „informații privind o amenințare gravă la adresa securității naționale”.

Într-o scrisoare adresată legislatorilor, în care îi invita să consulte informațiile în spațiile clasificate ale comisiei, el a spus că acestea se referă la o „capacitate militară străină destabilizatoare care ar trebui să fie cunoscută de toți factorii de decizie politică din Congres”.

Imediat, legislatorii au început să se deplaseze în subsolul Camerei pentru a afla care sunt informațiile. Unii au fost dezamăgiți.

Un membru democrat cu o experiență profundă în domeniul securității naționale a declarat că nu a mai primit niciodată până acum o astfel de convocare urgentă pentru o chestiune de securitate națională în timpul petrecut în Congres - și că informațiile pe care le-au văzut când au ajuns nu erau suficient de urgente pentru a justifica semnalul de alarmă tras de Turner.

În decurs de câteva ore, președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a încercat să atenueze imbroglio-ul, declarând reporterilor că „nu există niciun motiv de alarmă” și indicând că știa despre informațiile respective cel puțin din ianuarie.

„Vrem doar să asigurăm pe toată lumea că pe volan sunt mâini sigure. Lucrăm la asta și nu este nevoie să ne alarmăm”, a declarat Johnson.

Reprezentantul Jim Himes, cel mai important democrat din comisie, a precizat într-o declarație că „informațiile clasificate pe care Comisia de informații a Camerei le-a adus în atenția membrilor sunt semnificative, dar nu constituie un motiv de panică”.

„Am programat o ședință de informare”

Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan s-a declarat miercuri „surprins” că Turner a făcut publică existența acestor informații, precizând că avea deja programat să îi informeze joi pe principalii lideri republicani și democrați din Cameră, precum și pe Turner și Himes.

„Am programat o ședință de informare pentru membrii din Camera Reprezentanților din Grupul celor Opt mâine”, a declarat Sullivan. „Acest lucru a fost programat. Așa că sunt puțin surprins că congresmanul Turner a ieșit public astăzi, înainte de o întâlnire programată, pentru ca eu să merg să stau cu el alături de profesioniștii noștri din domeniul informațiilor și al apărării mâine.”

În declarația sa, Turner a îndemnat administrația Biden să declasifice „toate informațiile referitoare la această amenințare, astfel încât Congresul, administrația și aliații noștri să poată discuta deschis despre acțiunile necesare pentru a răspunde la această amenințare”.

Între timp, într-o declarație comună, liderii republicani și democrați ai Comisiei de informații din Senat au sugerat că au urmărit informațiile, dar că va fi dificil să le declasifice fără a expune surse și metode sensibile.

Scandalul provocat de noile informații vine în contextul în care un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei a intrat în impas în Camera Reprezentanților, iar fostul președinte Donald Trump a susținut public membrii republicani care s-au opus pachetului.

De asemenea, Trump a declarat în ultimele zile că ar încuraja Rusia „să facă ce naiba vrea” cu aliații NATO care nu îndeplinesc obiectivele de cheltuieli stabilite de alianță pentru propria apărare.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kim Jong Un acuză SUA că răscoleşte tensiunile. „Ar putea escalada în cel mai distructiv război termo-nuclear”

SUA trimit Ucrainei echipament de protecție nucleară și rachete HIMARS, dar nu menționează nimic despre minele antipersonal

Prima reacție a Chinei după ce Putin a modificat doctrina nucleară a Rusiei

Ce vrea Iranul la schimb ca să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit

Partenerii noștri