Live

Ce rol au jucat cei 12 angajați ONU acuzați de Israel că au luat parte la atacurile Hamas. Unul a răpit o femeie, altul livra muniție

Data actualizării: Data publicării:
Șapte dintre cei acuzați lucrau și ca profesori în școlile UNRWA. Alți trei lucrau ca funcționar, asistent social, respectiv administrator de magazie. Colaj foto: Profimedia Images

Oficialii israelieni au prezentat dovezi despre care spun că ar demonstra implicarea unor angajați ai agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) din Gaza în atacurile Hamas lansate împotriva Israelului, începând cu cel din 7 octombrie, scrie The New York Times. Acum, au apărut mai multe detalii despre rolul pe care aceștia îl jucau atât în cadrul agenției, cât și în atacurile militanților din Gaza.

Unul dintre angajați este acuzat că a răpit o femeie, altul că a distribuit muniție luptătorilor Hamas. Un al treilea ar fi luat parte la masacrul comis într-un kibbutz unde 97 de oameni au fost omorâți.

Agenția pentru care lucrau aceștia se ocupă cu educarea, hrănirea și adăpostirea a sute de mii de palestinieni din Fâșia Gaza.

ONU a transmis vineri că a concediat mai mulți angajați după ce a aflat despre acuzații, iar opt țări, inclusiv SUA, au suspendat o parte din finanțarea agenției UNRWA.

Cei 12 angajați sunt acuzați că au ajutat Hamas să comită atacul care a declanșat războiul din Gaza sau că au ajutat gruparea în zilele următoare. 1.200 de persoane din Israel au fost ucise în ziua de 7 octombrie, iar în jur de 240 au fost răpiți și duși în Gaza; de atunci și până în prezent, 26.000 de persoane au fost ucise și 1 milion strămutate în Fâșia Gaza, potrivit oficialilor ONU și din Gaza.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a spus că este „îngrozit de aceste acuzații” și a adăugat că 9 dintre cei 12 angajați acuzați au fost concediați. În același timp, Guterres a implorat națiunile care și-au retras finanțarea să revină asupra deciziei.

SUA oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre finanţatorii Hamas. Foto: Profimedia

UNRWA este una dintre agențiile din Gaza cu cei mai mulți angajați – 13.000, majoritatea palestinieni. Agenția ONU a transmis că doi dintre cei 12 angajați acuzați de Israel au murit, dar nu a oferit alte detalii pe acest subiect.

Unul dintre cei 12 angajați lucra ca administrator de magazie, potrivit NYT. În dosarul prezentat de israelieni se arată că ofițeri ai serviciilor de informații israeliene au descoperit că șase dintre cei 12 bărbați au pătruns pe teritoriul Israelului pe data de 7 octombrie pe baza datelor înregistrate de telefoanele folosite de aceștia.

Alții au fost monitorizați în timp ce purtau conversații telefonice din Gaza în care discutau despre rolul pe care l-au jucat în atacurile Hamas.

Trei dintre ei au primit mesaje pe telefon prin care li se ordona să se prezinte în puncte specifice pe data de 7 octombrie, iar unuia dintre ei i s-a cerut să aducă cu el grenade antitanc pe care le avea ascunse acasă, potrivit dosarului.

Israelienii au spus că 10 dintre angajați erau membri Hamas, în timp ce un altul era asociat cu un alt grup militant din Gaza numit Jihadul Islamic.

Șapte dintre cei acuzați lucrau și ca profesori în școlile UNRWA, învățându-i pe elevi matematică și limba arabă. Alți doi lucrau în cadrul școlilor în altă capacitate. Ceilalți trei lucrau ca funcționar, asistent social și administrator de magazie.

Cele mai detaliate acuzații din dosar au legătură cu un consilier școlar din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, care este acuzat că a răpit o femeie din Israel împreună cu fiul său.

Un asistent social din Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza, este acuzat că a adus cadavrul unui soldat israelian în Gaza și că a distribuit muniție și a coordonat mașinile cu militanți Hamas în ziua atacului.

Oficialii israelieni au obţinut planul Hamas de a efectua un atac fără precedent împotriva Israelului cu mai bine de un an înainte, dar au considerat scenariul nerealist. FOTO: Profimedia Images

Începând din 1949, UNRWA a lucrat pentru a ajuta familiile de palestinieni care au fugit sau care au fost forțați să își părăsească casele din cauza războaielor asociate cu crearea statului Israel.

Organizația livrează ajutoare vitale pentru peste 5 milioane de refugiați palestinieni din tot Orientul Mijlociu – viitorul și statutul lor nu a fost rezolvat nici după ani de zile de negocieri.

Criticii agenției spun că UNRWA reprezintă un obstacol în calea rezolvării conflictului. Potrivit acestora, simpla sa existență îi împiedică pe refugiații palestinieni să se integreze în noile comunități și le distruge visul ca într-o bună zi să se întoarcă în teritoriile care acum fac parte din Israel – un obiectiv pe care Israelul spune că nu îl va permite niciodată.

Israelul acuză faptul că UNRWA a căzut sub influența grupării Hamas în Gaza – agenția ONU respinge această acuzație.

Nu este prima dată când SUA a întrerupt finanțarea pentru UNRWA. Administrația Trump a tăiat fondurile în încercarea de a pune presiune pe liderii palestinieni să înceteze să mai insiste asupra întoarcerii refugiaților în Israel.

„Ar fi extrem de iresponsabil să sancționezi o agenție și o întreagă comunitate pe care o servește din cauză că unele persoane sunt acuzate de comiterea unor acte criminale”, mai ales în timp ce regiunea se confruntă cu războaie, milioane de oameni strămutați și mai multe crize politice, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini. „Viețile oamenilor de Gaza depind de acest sprijin și la fel și stabilitatea regională.”

Acuzațiile au apărut în aceeași zi în care Curtea Internațională de Justiție i-a ordonat Israelului să prevină comiterea de acte de genocid de către forțele sale în Gaza și să permită livrarea mai multor ajutoare pe teritoriul său.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Partenerii noștri