Ce face Elveția pentru a înăspri interzicerea simbolurilor naziste, pe fondul creșterii antisemitismului
Ca răspuns la creșterea antisemitismului, Elveția intenționează să își înăsprească interdicția privind svasticile, salutul hitlerist și alte simboluri naziste, a anunțat vineri Guvernul federal, citat de Le Matin.
Guvernul „consideră că interzicerea simbolurilor legate de cel de-al Treilea Reich a devenit deosebit de urgentă având în vedere creșterea bruscă a incidentelor antisemite în Elveția”, se arată într-un comunicat de presă.
O „urgență specială”
Consiliul Federal ”consideră că interzicerea simbolurilor legate de Al Treilea Reich este o urgenţă specială ca urmare a recrudescenţei puternice a incidentelor antisemite în Elveţia”, a precizat Executivul elveţian.
Acesta propune interzicerea ”cu efect imediat a utilizării simbolurilor naziste în public” şi aplicarea unei amenzi de 200 de franci elveţieni oricărei persoane care va încălca viitoarea lege.
Este vorba despre acoperirea unei lacune din Codul Penal elveţian, ce pedepseşte orice persoană care utilizează ”un simbol rasist, extremist, nazist sau făcând apologia violenţei într-o manieră ce propagă ideologia pe care o reprezintă”, dar care nu prevede nicio pedeapsă contra ”unei persoane care etalează un asemenea simbol fără intenţia de a propaga activ o ideologie”.
În afară de simbolurile naziste mai cunoscute, Elveţia vrea de asemenea să combată semne de recunoaştere mai criptice utilizate de către susţinătorii ideologiei naziste. Astfel, simbolurile ’18’ (prima şi a opta literă din alfabet, A şi H, de la Adolf Hitler) şi ’88’ (pentru ‘Heil Hitler’) vor intra sub incidenţa legii.
Se fac și excepții
„Contextul va juca un rol decisiv în acest caz”, subliniază Guvernul.
Se fac excepții în scopuri educaționale, științifice, artistice sau jurnalistice, dar „în limitele autorizate de libertatea de exprimare”. Simbolurile religioase existente care sunt identice sau similare cu simbolurile naziste nu sunt afectate de interdicția propusă, adaugă Consiliul Federal.
Consultarea privind proiectul de lege este deschisă până la 31 martie 2025, iar Consiliul Federal a anunțat, de asemenea, că va „extinde interdicția la alte simboluri extremiste într-o a doua fază a proiectului de lege”.
Creștere accentuată a incidentelor
Ca și în alte părți ale Europei, incidentele antisemite au crescut brusc în Elveția în ultimii ani, cu atât mai mult după declanșarea războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza, ca răspuns la atacul fără precedent al grupării islamiste asupra teritoriului israelian din 7 octombrie.
În 2023, Coordination intercommunautaire contre l'antisémitisme et la diffamation (Coordonarea intercomunitară împotriva antisemitismului și a defăimării) a înregistrat 944 de acte antisemite în Elveția francofonă, un salt de aproape 70% într-un an.
„Această creștere considerabilă se datorează în mare parte importanței conflictului Israel-Hamas, care a servit și continuă să servească drept pretext pentru revărsarea antisemitismului”, notează organizația în raportul său anual.
În Elveția germanofonă și italianofonă, creșterea este ceva mai puțin pronunțată, de la 910 incidente înregistrate în 2022 la 1130 anul trecut, potrivit Federației Elvețiene a Comunităților Evreiești (SIG) și Fundației împotriva Rasismului și Antisemitismului (GRA).
Editor : Marina Constantinoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News