Live

Ce conține misteriosul stick USB pe care l-a primit Kim Jong-un de la președintele Coreei de Sud

Data publicării:

Un stick USB în care se află o comoară cu beneficii infrastructurale pentru Coreea de Nord, dacă regimul de la Phenian este pregătit să renunțe la programul său nuclear. Aceasta este „misiva” pe care președintele sud-coreean Moon Jae-in i-a înmânat-o omolului său nord-coreean, Kim Jong-un, pe 27 aprilie, la granița dintre cele două Corei, scrie The New York Times.

Foto: Guliver/GettyImages

În USB-ul oferit de liderul de la Seul dictatorului Kim Jong-un era stocată o abundență ademenitoare de informații. Mai exact, infografice și clipuri video care promiteau cheia spre o renaștere economică a Coreei de Nord, ca parte a unui mai amplu reviriment al Peninsulei Coreene – inclusiv noi căi ferate și centrale electrice.

Pentru a intra în posesia acestei oferte de nerefuzat, liderul de la Phenian trebuie să pună în practică un singur cuvânt: denuclearizare.

Pe ce se bazează această ofertă? Pe faptul că Moon Jae-in vede în Kim Jong-un ambițiile unui posibil Deng Xiaoping al Coreei de Nord, care ar putea deschide porțile spre liberalizarea economică a regimului, subliniază The New York Times.

„Dorința lui Kim Jong-un de a dezvolta economia țării este una foarte puternică, poate chiar mai puternică decât dorința lui de a deține arme nucleare. Dar el știe că nu are cum să atingă acea creștere economică rapidă, ca în cazul Chinei, dacă va păstra ambițiile nucleare”, este de părere Lee Jong-seok, fost ministrul al Reunificării din Coreea de Sud.

Kim Jong-un se află acum la o „răscruce de drumuri”, crede Cheong Seong-chang, analist al Institutului Seong din Seul. Dacă va avansa pe traseul dezvoltării nucleare, își va aduce „țara la ruină econimică”, din cauza sancțiunilor comerciale internaționale. „Sau ar putea să folosească această carte de negociere pentru a câștiga legături normalizate, un tratat de pace cu Statele Unite și rederase economică”, spune Cheong.

De ce a introdus Moon Jae-in în acel USB promisiunea unor centrale de energie electrică? Pentru că aici se alflă „câlcâiul lui Ahile” din Coreea de Nord, explică Lee Jong-heon, expert în energetică.

Coreea de Nord își produce întregul consum de curent electric doar din baraje hidroelectrice și în centralele de ardere a cărbunelui. Însă țara este prinsă într-un cerc vicios, spun experții: scăderea cronică a capacității de a produce energie electrică afectează producerea cărbunelui și transportarea acestuia în centralele de ardere. Neavând banii necesari pentru importuri de petrol, trenurile din Nord merg exclusiv pe energie electrică – prin urmare, consumul este enorm. În același timp, pentru a se încălzi, nord-coreenii folosesc lemne de foc. Acest lucru a dus la defrișări în masă a pădurilor. Eradicarea păturii forestiere a declanșat alunecări de teren, secetă și inundații. Inundațiile afectează prin deversări de nămol barajele hidroelectrice.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a apreciat că întâlnirea prevăzută cu preşedintele Donald Trump este o şansă „istorică", în cursul discuţiilor cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, aflat în vizită la Phenian, a informat joi agenţia oficială de presă KCNA, citată de AFP, transmite Agerpres.

Kim Jong Un a spus că summitul cu preşedintele Statelor Unite va fi „o întâlnire istorică" şi „un prim pas excelent". El a adăugat că va ajuta la ameliorarea situaţiei din Peninsula Coreeană şi la „edificarea unui frumos viitor", a adăugat KCNA.

Este pentru prima dată când Kim Jong Un s-a referit în public la întâlnirea cu Donald Trump, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.

Mike Pompeo a vizitat Coreea de Nord pentru a discuta despre modalităţile acestui summit extrem de sensibil între Donald Trump şi Kim Jong Un care urmează să aibă loc peste câteva săptămâni şi pentru a se asigura de eliberarea celor trei americani din Coreea de Nord.

Liderul de la Phenian a declarat ca le-a acordat „amnistia" celor trei bărbaţi care „erau închişi în Coreea de Nord pentru activităţile" împotriva acestei ţări, potrivit agenţiei KCNA.

Această evoluţie a situaţiei este văzută ca un succes diplomatic pentru Washington şi elimină ultimul obstacol major din calea organizării summitului dintre Donald Trump şi Kim Jong-un.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Medvedev amenință SUA: Evitaţi al Treilea Război Mondial

Cine este Maya Harris, sora mai mică a Kamalei. Presa americană le compară pe cele două cu frații Kennedy

Garda Naţională din Washington a fost pusă în stare de alertă și se pregătește de ce-i mai rău pentru alegerile de marți

Zelenski, furios că aliații nu-l lasă să atace trupele lui Kim din Rusia. „America se uită, Marea Britanie se uită, Germania se uită”

Partenerii noștri