Live

Furie în Spania. La o săptămână de la inundații, încă nu e un bilanț oficial al celor dispăruți. „Nu știu cât timp mai avem”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

La o săptămână după inundațiile catastrofale din Spania, unele familii încă nu știu dacă rudele lor sunt în viață, iar Guvernul nu a publicat încă un bilanț oficial al persoanelor dispărute, scrie The New York Times, într-un reportaj.

Marți, unele familii din Spania plănuiau funeralii, la câteva zile după ce cadavrele rudelor acestora au fost găsite printre dărâmăturile lăsate de inundațiile care au ucis cel puțin 215 persoane. Alții, oscilând între durere și speranță, încă așteptau vești. Se întrebau dacă poate, printr-un mod miraculos, o rudă dispărută ar putea fi încă în viață, undeva în moloz.

La o săptămână după ploile devastatoare, guvernul nu a publicat încă o cifră oficială a persoanelor dispărute.

„Vrem să fim foarte precauți”, a declarat luni într-un interviu radio Oscar Puente, ministrul transporturilor din Spania. Puente a mai spus că membrii cabinetului au discutat o „cifră destul de mică, dar nu avem încredere că această cifră corespunde realității”.

Multe familii nu au așteptat ca guvernul să dea alarma

Pe măsură ce voluntarii veneau cu tractoare și mături pentru a ajuta la curățenie, alții au apelat la internet. Paginile de social media s-au umplut cu imagini ale persoanelor dispărute. O hartă creată de comunitatea regiunii din jurul Valenciei listează ultimele locuri cunoscute ale celor dispăruți. O altă hartă colectează informații în timp real despre lucrurile de care au nevoie cel mai urgent locuitorii.

„A trebuit să acționăm rapid, pentru că oamenii nu aveau resurse de bază”, a spus Jorge Sáiz, de 32 de ani, care a realizat această hartă de ajutor împreună cu soția sa, Sandra Navarro, de 31 de ani.

Săptămâna trecută, un cont de social media a început să distribuie fotografii și informații despre persoanele dispărute. Pagina se numește „DANA Desaparecidos”, ceea ce se traduce aproximativ prin „Dispăruți în urma furtunii”.

Unii dintre aceștia sunt tineri. Alții sunt mai în vârstă. Zâmbetele lor din poze s-au transformat într-o grilă sumbră a durerii suspendate a Spaniei.

„Apa crește prea mult, mă va lua”

Într-una dintre cele aproximativ o sută de postări, un bărbat cu o față rotundă zâmbește, ochii săi încrețindu-se deasupra obrajilor nebărbieriți.

Numele lui este Luciano Bravo Morales.

Bravo Morales, în vârstă de 58 de ani, mergea prin Catarroja, un oraș lângă Valencia, în estul Spaniei, când apele inundației au început să crească marțea trecută, a spus Alexia Romero, nepoata sa, într-un apel telefonic.

El și-a sunat familia și s-a urcat pe o mașină, a spus ea. Apoi s-a prins de copertina unui bar.

„Ultimul lucru pe care l-a spus a fost: «Apa crește prea mult, apa mă va lua»”, a spus doamna Romero, de 32 de ani.

Familia ei a sunat la o linie de urgență deschisă de guvernul local și a depus un raport oficial de dispariție. Au distribuit, de asemenea, fotografia sa pe rețelele de socializare.

Diferența în răspunsuri i-a șocat, a spus ea. Niciun oficial nu i-a contactat familia, a remarcat ea, însă oamenii care gestionează paginile de social media au întrebat dacă au nevoie de ajutor.

„Știu că străzile trebuie curățate, dar — cu tot respectul — cred că ar trebui să prioritizeze căutarea persoanelor dispărute”, a spus doamna Romero. „Viața unei persoane este mai importantă decât curățarea părților inferioare ale unei case”.

După zile de așteptare a unor vești, familia ei vrea doar să știe ce s-a întâmplat cu Luciano Bravo Morales.

„Nu știu cât timp mai avem”, a spus ea. „A trecut o săptămână, ne așteptăm la ce-i mai rău, dar cu cât putem afla mai repede, cu atât mai bine”.

Când va apărea bilanțul provizoriu al dispăruților

Guvernul intenționează să publice curând un bilanț provizoriu al celor dispăruți, a declarat Nieves Goicoechea, director de comunicare pentru Ministerul de Interne al Spaniei, într-un interviu telefonic.

„Dar rapoartele sunt complicate. Mai multe persoane ar putea să fi sunat pentru a raporta aceeași persoană”, a spus Puente.

Acest lucru ar putea duce la o supraestimare. De asemenea, ar putea exista o subestimare.

Oamenii pot depune un raport oficial doar în persoană, ceea ce unii s-ar putea să nu fi reușit încă să facă. Multe secții de poliție au fost avariate sau distruse.

„Guvernul nu poate declara o persoană dispărută printr-un apel telefonic”, a precizat doamna Goicoechea, adăugând: „Există transparență, dar transparența noastră trebuie să fie responsabilă”.

Furia familiilor crește

Pe măsură ce guvernul spaniol încearcă să se organizeze, familiile devin din ce în ce mai furioase.

Samuel Ruiz, în vârstă de 28 de ani, încă își caută tatăl, Francisco Ruiz Martínez. El a spus că Ruiz Martínez, în vârstă de 64 de ani, își ducea nepoții lângă Montserrat, un oraș din apropierea Valenciei, când mașina a fost prinsă în inundații.

Ruiz Martínez a spart geamul pentru a-i scoate pe băieți — care au 5 și 10 ani — în siguranță pe acoperișul mașinii. Dar când a încercat să urce el însuși, a spus fiul său, a alunecat.

„Apa l-a luat”, a spus Franciso Ruiz într-un interviu telefonic. „A dispărut”.

Familia a sunat și la linia de urgență și a raportat dispariția sa. Au depus un raport personal și au dat o probă de ADN. Nu au primit încă nicio informație oficială. „Răspunsul autorităților a fost lamentabil”, a mai precizat Francisco Ruiz.

Dar oamenii de pe rețelele de socializare, a adăugat el, au distribuit fotografia tatălui său, încercând să răspândească vestea.

„Cel mai eficient răspuns a venit de la voluntari și toți vecinii din zonă”, a adăugat el. „Dacă nu ar fi fost ei — și dacă am fi așteptat răspunsul autorităților — această catastrofă ar fi fost mult mai gravă”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Bilanțul morților după cutremurul devastator din Vanuatu a ajuns la 14. Sute de oameni au primit îngrijiri medicale

Spania introduce concediul plătit în caz de „urgenţă climatică”. În ce situații poate fi luat

Un imigrant sosit cu barca, erou în Malaga. Imaginile în care salva o bătrână din mijlocul apelor au devenit virale

Partenerii noștri