Live

Câte persoane au murit de cancer în 2020. OMS: Una din cinci persoane face boala la un moment dat

Data actualizării: Data publicării:
Numărul asistenților sociali cu diplomă va crește Foto: Guliver/GettyImages

Cancerul este responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial, a anunţat marţi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care estimează totodată că anul acesta numărul cazurilor de cancer diagnosticate se ridică la 19,3 milioane, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Estimarea, care se bazează pe date din 185 de ţări asupra a 36 de tipuri de cancer, aduce numărul de decese cauzate în 2020 de această afecţiune la 9,95 milioane, atât bărbaţi, cât şi femei, de orice vârstă. 

IARC a admis că este deocamdată prea devreme pentru a cunoaşte impactul pandemiei de coronavirus asupra acestei afecţiuni şi a subliniat că estimările publicate marţi au fost făcute pe baza tendinţelor incidenţei şi a mortalităţii din anii precedenţi, neluând în considerare efectele pandemiei.

Cele mai multe decese provocate de cancer sunt în Asia (58,3%), urmată de Europa (19,6%) și de America Latină şi Caraibe (7,2%).

Potrivit comunicatului transmis marţi de IARC, una din 5 persoane din întreaga lume dezvoltă cancer la un moment dat în timpul vieţii.

De asemenea, unul din 8 bărbaţi şi una din 11 femei mor din cauza acestei boli.

Tipurile de cancer care cauzează cele mai multe decese

În cazul ambelor sexe şi la orice vârstă, cancerul care conduce numărul deceselor este cel pulmonar (18%), urmat de cel colorectal (9,4%), hepatic (8,3%), de stomac (7,7%) şi de sân (6,9%).

În rândul bărbaţilor, cele trei tipuri de cancer cele mai letale sunt cel pulmonar (21,5%), hepatic (10,4%) şi colorectal (9,3%), în timp ce la femei acest podium este ocupat de cancerul de sân (15,5%), pulmonar (13,7%) şi colorectal (9,5%).

Cel mai frecvent tip de cancer

Potrivit raportului, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la nivel mondial, depăşind cancerul pulmonar. Cele aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi indică faptul că unul din opt cazuri de cancer diagnosticate în 2020 este cancer mamar.

Printre factorii de risc identificaţi se numără amânarea sarcinii, mai puţini copii, niveluri mai ridicate de grăsime corporală şi lipsa activităţii fizice.

Tendința în viitor

În 2040, agenţia cu sediul în oraşul francez Lyon, estimează că vor fi 28,4 milioane de cazuri noi de toate tipurile de cancer, o creştere cu 47% în comparaţie cu 19,3 milioane în acest an.

"Schimbările actuale la nivelul structurii populaţiei, mediile în care oamenii trăiesc şi modul în care sistemele sanitare sunt capabile să controleze în mod efectiv cancerul vor determina incidenţa, mortalitatea şi prevalenţa în următoarele decenii", a declarat doctorul Freddie Bray, directorul departamentului de monitorizare a cancerului în cadrul IARC.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Numărul deceselor provocate de cancer la nivel mondial se va dubla până în 2050, potrivit unui studiu

Regina Camilla și-a anulat mai multe evenimente publice, din cauza unor probleme de sănătate. Ce a pățit

Ce a aflat un bărbat după câteva investigații de rutină

Actorul James Van Der Beek, din „Dawson’s Creek”, a fost diagnosticat cu cancer. Anunțul făcut de starul în vârstă de 47 de ani

Partenerii noștri