Live

Câte dintre tancurile noi rusești sunt, de fapt, făcute din fier vechi

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Experții sugerează că industria de armament a Rusiei poate face față pierderilor lunare de blindate de pe câmpul de luptă ucrainean. Potrivit informațiilor Ministerului britanic al Apărării, Moscova poate livra forțelor sale aproximativ 100 de tancuri pe lună, ceea ce corespunde în mare măsură pierderilor sale din Ucraina.

Totuși, acestea nu sunt proaspăt ieșite de pe linia de asamblare. Această diferență semnificativă ar putea afecta în mod negativ capacitatea lor de a ține pasul cu pierderile lunare în cele din urmă. Centrul pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor [CAST], un think tank rus, raportează că la fiecare tanc nou T-90M, există trei tancuri T-90A modernizate.

67 de tancuri T-90M înainte de invazie

Între 2017 și 2019, ordinul de stat pentru apărare a inclus planuri de achiziționare a aproximativ 160 de tancuri T-90M, în principal prin modernizarea T-90A. Primul lot a fost livrat în aprilie 2020, cu zece tancuri predate Diviziei a 2-a de puști motorizate a Gărzii.

În noiembrie 2020, un al doilea lot a inclus probabil zece tancuri pentru Școala de tancuri din Kazan și alte zece pentru Divizia a 2-a de puști motorizate a Gărzii. Al treilea lot de opt tancuri a fost livrat în martie 2021, de data aceasta pentru Brigada 27 Gardă de puști motorizate, care a primit, de asemenea, încă 18 tancuri în august 2021.

Aceste livrări sugerează o rată anuală de producție de aproximativ 40 de tancuri până la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Conform datelor Military Balance+, Rusia avea aproximativ 67 de tancuri T-90M în serviciu activ la începutul conflictului, scrie BulgarianMilitary.

Producție de la zero

Problema numărului de tancuri T-90M pe care uzina Uralvagonzavod, cea mai mare unitate de producție de tancuri din Rusia, le poate produce de la zero este încă supusă dezbaterii. Informațiile sunt adesea contradictorii. Cu toate acestea, făcând distincția între tancurile nou produse și șasiurile de tanc vechi modernizate, convertite la versiunea T-90M, apare o imagine mai clară.

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice [IISS], Uralvagonzavod a avut o producție anuală de aproximativ 40 de tancuri T-90M înainte de februarie 2022. Pentru 2023, producția pe timp de război este estimată să crească la 60-70 de tancuri, cu un potențial pentru un număr chiar mai mare în 2024. Privind în perspectivă, producția începând cu 2025 ar putea depăși 90 de tancuri pe an.

Noi numiri de personal

Numirea lui Andrey Belousov în calitate de nou ministru al apărării evidențiază un obiectiv-cheie: puterea industrială. Obiectivele sale? Să îndure sancțiunile occidentale, să reducă dependența de alte națiuni și să crească în timp industria de apărare a Rusiei.

În decembrie 2023, fostul ministru al apărării Serghei Șoigu a făcut știri anunțând livrarea a 1 530 de tancuri pentru acest an. Acest număr merită dezbătut. Institutul Internațional pentru Studii Strategice [IISS] a estimat anterior că între 1 180 și 1 280 dintre aceste tancuri provin din rezervele stocate. De asemenea, această estimare nu ia în considerare tancurile care ar putea fi ascunse în garaje, departe de ochii sateliților. Bazele rusești de stocare a tancurilor pot găzdui aproximativ 1 600 de tancuri de luptă principale, dar nu este clar dacă acestea conțin și alte vehicule sau dacă, poate, sunt goale.

Există o diferență notabilă între numărul lui Șoigu și estimarea IISS - aproximativ 350 de tancuri. Unele dintre aceste tancuri pot fi nou construite, dar multe sunt probabil modele recondiționate din depozit.

T-90M

T-90M este o versiune avansată a tancului de luptă principal rusesc T-90. Acesta reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de predecesorii săi, încorporând tehnologie modernă și capacități de luptă îmbunătățite. T-90M este conceput pentru a fi mai eficient în diverse scenarii de luptă, oferind protecție sporită, putere de foc și mobilitate.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Partenerii noștri