Live

Câte arme nucleare are Rusia și cine mai poate declanșa apocalipsa cu care amenință Putin

Data actualizării: Data publicării:
Rusia ar putea distruge omenirea de mai multe ori, conform FAS. FOTO: Getty Images

Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina, această mișcare va fi considerată o escaladare semnificativă a războiului. Reuters face o analiză a arsenalului nuclear deținut de Rusia post-sovietică și condițiile în care poate fi declanșată apocalipsa cu care amenință președintele rus.

Rusia a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice și are cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume.

Putin controlează aproximativ 5.580 de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS).

Dintre acestea, aproximativ 1.200 sunt expirate, dar în mare parte intacte, iar aproximativ 4.380 sunt stocate pentru a fi utilizate de către lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază mai scurtă, potrivit FAS.

Dintre focoasele stocate, sunt desfășurate 1.710 focoase strategice: aproximativ 870 pe rachete balistice terestre, aproximativ 640 pe rachete balistice lansate de submarin și, posibil, 200 pe baze de bombardiere grele, a spus FAS.

Astfel de cifre duc la concluzia că Rusia ar putea distruge omenirea de mai multe ori.

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a avut un vârf de aproximativ 40.000 de focoase nucleare, în timp ce vârful din SUA a fost de aproximativ 30.000.

În ce circumstanțe ar putea Putin să apese butonul nuclear

Doctrina nucleară publicată de Rusia în 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei „când chiar existența statului este pusă în pericol”.

Statele Unite ale Americii au declarat în evaluarea poziției nucleare din 2022 că Rusia și China își extind și își modernizează forțele nucleare și că Washingtonul va urma o abordare bazată pe controlul armelor pentru a preveni cursele costisitoare ale înarmărilor.

„În timp ce amenințările nucleare ale Rusiei sunt îngrijorătoare, arsenalul nuclear și operațiunile Rusiei s-au schimbat puțin de la estimările noastre din 2023 dincolo de modernizarea în curs”, a informat FAS în analiza sa din 2024 a forțelor ruse.

„În viitor, totuși, numărul de focoase alocate forțelor strategice ruse ar putea crește pe măsură ce rachetele cu un singur focos sunt înlocuite cu rachete echipate cu mai multe focoase”, a spus FAS.

Câte teste nucleare a făcut Federația Rusă

Putin a spus că Rusia ar lua în considerare testarea unei arme nucleare dacă SUA ar face-o.

Anul trecut, el a semnat o lege care retrage ratificarea de către Rusia a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT).

Cu toate acestea, Rusia post-sovietică nu a efectuat încă un test nuclear, conform informațiilor.

De la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, doar câteva țări au testat arme nucleare, potrivit Asociației pentru Controlul Armelor: Statele Unite au făcut teste ultima dată în 1992, China și Franța în 1996, India și Pakistan în 1998 și Coreea de Nord în 2017.
Uniunea Sovietică a fost testată ultima dată în 1990.

Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare a fost semnat de Rusia în 1996 și ratificat în 2000. Statele Unite au semnat tratatul în 1996, dar nu l-au ratificat încă.

Cine poate apăsa „butonul alb”

Președintele rus este cel mai important factor de decizie cu privire la utilizarea armelor nucleare rusești.

Așa-numita servietă nucleară, sau „Cheget” (numită după Muntele Cheget din Munții Caucaz), este alături de președinte în orice moment. Ministrul rus al apărării, în prezent Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major, în prezent Valeri Gerasimov, ar avea, de asemenea, astfel de serviete.

În esență, servieta este un instrument de comunicare care leagă președintele de șeful său militar și de sistemul automat de comandă și control al Forțelor Nucleare Strategice ale Rusiei prin intermediul rețelei electronice de comandă și control extrem de secretă „Kazbek”. Kazbek folosește un sistem cunoscut sub numele de „Kavkaz”.

Imaginile prezentate de televiziunea rusă Zvezda în 2019 au arătat ceea ce spunea că este una dintre servietele cu o serie de butoane. Într-o secțiune numită „comandă” există două butoane: un buton alb „lansare” și un buton roșu „anulează”. Servieta este activată de un flashcard special, potrivit Zvezda.

Dacă Rusia va constata că se confruntă cu un atac nuclear strategic, președintele, prin intermediul servietelor, ar trimite un ordin de lansare direct către unitățile de comandă a statului major și de rezervă care dețin coduri nucleare. Comenzile sunt transmise rapid în diferite sisteme de comunicații către unități strategice de forță de rachete, care trag apoi în Statele Unite și Europa.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a acordat cetățenie unui număr de 3.344 de cetățeni străini de la începutul anului pentru că au luptat împotriva Ucrainei

Patriarhul Kirill spune că Biserica Ortodoxă Rusă nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea. „Nici Iisus nu a făcut-o”

Cum a pompat Rusia bani în alegerile din Moldova și de ce acest lucru nu a funcționat

Ucraina critică Google pentru că a dezvăluit locația unor situri militare

Partenerii noștri