Cât de sigure sunt convorbirile liderilor și cum ajung șefii de stat și premierii ținta farsorilor
Nici măcar convorbirile șefilor de stat și ale premierilor nu sunt sigure, după cum au demonstrat mai multe incidente legate de securitatea comunicațiilor aparent securizate. Președintele Poloniei a devenit zilele trecute victima unei farse înscenate de jurnaliști ruși. Este a doua oară când i se întâmplă, în doi ani. Șeful de stat a crezut că vorbește cu omologul francez Emmanuel Macron, chiar în seara în care racheta căzută în Polonia sporea temerea unei escaladări a războiului din Ucraina.
SRI confirmă că există ferme de troli, boți în România
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, la Curtea de Apel. „Am adus o armă secretă”
Florian Coldea, din nou la DNA
Florian Coldea, fostul șef al SRI, este audiat la DNA
„Anul acesta este raiul pentru hackeri”. Interviu cu fostul șef al Direcţiei Naţionale Cibernetice din Israel
Polițiștii i-au prins pe hoții care au furat pistolul unui fost ofițer SRI
Hellvig își încheie mandatul de director al SRI
Riscurile de securitate legate de TikTok
Alt lider pus într-o situație jenantă este premierul canadian Justin Trudeau, convins că vorbește cu activista de mediu Greta Thunberg. De fapt, discuta tot cu farsori din Rusia.
Șeful centrului SRI pentru combaterea atacurilor cibernetice a explicat, la Digi24, cum a fost posibilă o astfel de breșă de securitate.
Anton Rog, șeful Centrului Cyberint SRI: "Fenomenul se numește inginerie socială, iar cei doi comedianți Vovan și Lexus din Rusia au făcut astfel de glume, pranks se numesc din engleză, nu numai unor oficiali guvernamentali din diverse state, ci și unor celebrități.
Aici nu discutăm despre securitatea terminalelor mobile, practic aici discutăm de un apel de pe un terminal mobil pe altul, discutăm despre inginerie socială.
Cea mai slabă verigă într-un sistem este omul. Ei au păcălit un om, nu au păcălit un sistem informatic".
"Emmanuel, crede-mă, sunt foarte atent"
Într-o înregistrare de șapte minute și jumătate a apelului, publicată pe internet de comedianții ruși Vovan și Lexus, președintele polonez Andrzej Duda poate fi auzit vorbind în engleză cu apelantul, care încearcă să vorbească cu un accent francez.
Apelul, pentru a doua oară în ultimii ani când farsorii din Rusia au reușit să ajungă la Duda, a venit într-o seară în care lumea se temea că conflictul din Ucraina s-ar putea răspândi dincolo de granițele sale.
"Emmanuel, crede-mă, sunt foarte atent", îi spune Duda apelantului. "Nu vreau un război cu Rusia și crede-mă, sunt foarte atent, foarte atent", spunea Duda.
Biroul lui Duda a scris pe Twitter: "După explozia rachetelor de la Przewodow, în timpul convorbirilor în curs cu șefii de stat și de guvern, o persoană care pretindea că este președintele francez Emmanuel Macron a fost conectată".
Biroul lui Duda va investiga împreună cu serviciile de informații modul în care apelanții au reușit să-l contacteze.
În 2020, Vovan și Lexus l-au sunat pe Duda pretinzând că apelul este al secretarului general al ONU Antonio Guterres.
„Bună, Greta!”. Cum l-au păcălit doi farsori pe Justin Trudeau
}n 2020, premierul canadian Justin Trudeau a fost păcălit că vorbeşte la telefon cu activista de mediu Greta Thunberg când, în realitate, la celălalt capăt al firului se afla un cuplu vestit de farsori ruşi specializaţi în astfel de glume telefonice.
Justin Trudeau, după ce a fost căzut în cursa celor doi, a discutat cu „falsa Greta” despre NATO, pacea mondială şi Donald Trump.
Purtătorul de cuvânt al premierului a precizat că, atunci când Trudeau s-a prins că nu vorbeşte cu Greta Thunberg cea reală, a încheiat apelul telefonic.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News