Live

Cât de puternică este armata Iranului: Gardienii Revoluției sunt nucleul dur, iar rachetele țin loc de forțe aeriene

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Iran a lansat un atac cu peste 20 de rachete asupra a două baze din Irak care găzduiesc forțe americane, după ce promisese că va răzbuna moartea generalului Qasem Soleimani, ucis de o dronă americană pe aeroportul din Bagdad.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei, a spus că atacul iranian reprezintă "o palmă peste față" dată americanilor.

Armata SUA este considerată cea mai puternică la nivel mondial, având o forță militară care numără aproape 3 milioane de soldați, 4.800 de baze și poziții deținute pe șapte continente și un buget anual de peste 700 de miliarde de dolari.

BBC a trecut în revistă capacitățile militare ale Iranului, compuse din forțe terestre, aeriene și navale, dar și cibernetice. 

Rachete

Rachetele constituie una dintre cele mai importante părți ale puterii militare iraniene, deoarece forțele aeriene din Iran sunt aproape inexistente în comparație cu cele din țări rivale, precum Israel și Arabia Saudită.

Iranul are rachete Shabab 1 (rază 300 km), Fateh-110 (rază 300-500 km), Shahab 2 (500 km), Zolfaghar (700 km), Qiam-1 (750 km) și Shahab 3 (2000 km).

Un raport al Departamentului Apărării din SUA descrie forța de rachete a Iranului drept cea mai puternică din Orientul Mijlociu, compusă în special din rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Autoritățile americane spun că Iranul testează tehnologii care i-ar putea permite să dezvolte rachete intercontinentale.

Multe ținte din Arabia Saudită și zona Golfului Persic se află în raza rachetelor sale, precum și anumite ținte din Israel.

Armata și Gardienii Revoluției

Forțele terestre din Iran numără aproximativ 523.000 de persoane, aici fiind incluși și cei 150.000 de oameni care fac parte din Gardienii Revoluției sau Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene.

Alți 20.000 de oameni constituie forțele navale ale Gardienilor Revoluției, care operează patrule înarmate în Strâmtoarea Hormuz.

Gardienii Revoluției controlează și forța Basij, compusă din voluntari, folosită în special la suprimarea conflictelor interne. Teoretic, această forță poate mobiliza sute de mii de oameni.

Gardienii Revoluției au apărut în 1979, după Revoluția iraniană din 22 aprilie 1979, prin ordinul Ayatollahului Ruhollah Khomeini.

Scopul lor era de a apăra sistemul islamic în Iran, însă treptat au devenit o mare putere militară, politică și economică pe plan local.

Deși comandă mai puține trupe decât armata iraniană, Gardienii Revoluției sunt cea mai puternică forță militară din Iran.

Unități peste graniță

Forța Quds, care era condusă de generalul Soleimani, este o unitate din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, specializată în război neconvențional și operațiuni de informații militare. Raportează direct ayatollahului Khamenei și este cuprinsă din 5.000 de oameni.

Arme nucleare

Iranul nu are în prezent un program de dezvoltare a armelor nucleare și a anunțat de mai multe rânduri că nu dorește unul. Cu toate acestea, deține multe din componentele necesare unui asemenea program și cunoștințele pentru a crea arme nucleare.

În 2015, Guvernul SUA estima că Iranul are nevoie de doar 2-3 luni pentru a produce o armă nucleară. Acordul încheiat de regimul de la Teheran și șase puteri mondiale, din care Trump a retras SUA în 2018, presupunea anumite limite și verificări la instalațiile nucleare iraniene.

După uciderea generalului SOleimani de către forțele SUA, Iranul a anunțat că nu va mai ține cont de aceste restricții, însă că va continua cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Drone

În pofida sancțiunilor îndelungate, Iranul a reușit să dezvolte drone militare. Primele drone iraniene au fost folosite în lupta împotriva grupării Stat Islamic, în 2016. Iranul a mai încălcat spațiul aerian al Israelului cu drone lansate de la o bază din Siria.

Război tehnologic

După un atac cibernetic major care a avut loc în 2010 la instalațiile sale nucleare, Iranul și-a sporit programul de securitate cibernetică.

Gardienii Revoluției ar avea propra unitate cibernetică, implicată în activități de spionaj comercial și militar.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Auzi bătaia asta? Pregătește-te, tu urmezi”. Mărturii ale deținutelor torturate în închisorile din Iran

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Al Treilea Război Mondial a început deja. Cine beneficiază cel mai mult de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina (Politico)

Un bărbat a fost executat pentru agresarea a aproape 60 de femei în Teheran

Partenerii noștri