Live

Cât armament are Rusia la Marea Neagră. Raport Atlantic Council: România, pe raza sistemelor de rachete Bal

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Atlantic Council

De la anexarea peninsulei în 2014, Rusia a transformat Crimeea într-o enormă fortăreață militară. Cel puțin asta indică informațiile dintr-un raport al think tank-ului Atlantic Council.

Foto: Atlantic Council

Din 2014 și până  în prezent, personalul militar din Crimeea a crescut de la 12.500 – la 32.000. Până în 2025, Moscova vrea să ridice numărul până la 43.000.

În paralel, Rusia a dezvoltat și o zonă anti-acces (A2/AD) în Marea Neagră care impune limite libertății de navigație pe acest segment maritim, se menționează în raport.

Zona A2/AD include o serie de componente balistice impresionante: sisteme de rachete Bal și Bastion – care pot atinge navele din strâmtorile Mării Negre, precum și ținte din porturile ucrainene, ale României, Bulgariei și Turciei.

În privința apărării aeriene a peninsulei, se evidențiază sistemele antiaeriene S-400 Triumf, care sunt protejate de antiaerienele Pantsyr S1.

Acestora li se adaugă bombardierele Tu22M3, dotate cu rachete de croazieră, care pot acoperi, ca arie de acțiune, întreaga Europă de Vest, precum și 3 fregate și 6 submarine înarmate cu rachete de croazieră Kalibr, având capacitatea de a acoperi părți din Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

Foto: Atlantic Council

O parte integrantă a Zonei A2/AD este și elementul de război electronic. În Sevastopol, Rusia are un regiment radar, un complex de coastă Murmansk-BN, care – potrivit Kremlinului – poate monitoriza orice navă NATO din Marea Mediterană, subliniază autorii raportului.

O altă amenințare potențială este cea nucleară. Până acum, nu există dovezi concrete privind existența capacităților nucleare în Crimeea, dar Rusia lucrează la modernizarea unității FEODOSIA-13, care a adăpostit bombe nucleare până în 1994. De asemenea, bombardierele Tu22M3 sunt prevăzute cu sarcină nucleară.

În apropiere de Crimeea, Kremlinul stochează armament nuclear în depozitele din Novorossiysk, cel mai mare port al Rusiei de la Marea Neagră.

Luni, Ucraina a introdus legea marțială în 10 regiuni ale țării, de la granița cu Rusia și Belarus, și pe cordonul de coastă cuprins între Marea Azov și Marea Neagră. 

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a precizat în Rada de la Kiev că legea marțială va deveni activă doar în cazul unei „agresiuni a trupelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei”.

Decizia de a introduce legea marțială, fără precedent de la proclamarea independenţei fostei republici sovietice în 1991, a fost luată la iniţiativa preşedintelui Poroşenko, care a justificat-o printr-un risc crescut al unei ofensive terestre ruse.

CITIȚI ȘI: 

O regiune din Ucraina cu 125.000 de etnici români, vizată de legea marțială. Ce interdicții implică această măsură legislativă

General american: Rusia vrea o nouă Cortină de Fier în Marea Neagră

Rusia vs. Ucraina. Care este „trofeul” Kievului pe care Moscova îl vânează lângă Marea Neagră

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Ucraina se confruntă cu o criză acută de combatanți. Cei nou-veniți sunt bătrâni, alcoolici sau bolnavi. „S-a ajuns la un nivel critic”

Partenerii noștri