Live

Casa Albă se așteaptă ca Suedia să adere la NATO "în viitorul apropiat", după ce Erdogan a spus că Turcia "va lua cea mai bună decizie"

Data actualizării: Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Foto: Profimedia Images

Casa Albă anunţă vineri că se aşteaptă la o aderare a Suediei la NATO «în viitorul apropiat», relatează AFP. Oficialii SUA susțin că există posibilitatea ca Turcia și Ungaria, care se opun în prezent aderării să își schimbe poziția la summitul de la Vilnius.

Jake Sullivan, consilier în probleme de securitate națională la Casa Albă, arată că este "posibil" ca Turcia şi Ungaria, care blochează în prezent aderarea Suediei la NATO, să-şi schimbe poziţia săptămâna viitoare, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius.

Chiar dacă nu se va întâmpla la Vilnius, Washingtonul estimează că "acest lucru se va întâmpla într-un viitor apropiat", subliniază el.

Turcia va lua "cea mai bună decizie" cu privire la aderarea Suediei la NATO, a anunţat deopotrivă vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Vom discuta despre acest lucru cu partenerii noştri la summitul care are loc marţi (şi miercuri - n.red.) la Vilnius şi vom lua cea mai bună decizie, indiferent care va fi ea", a subliniat Erdogan, transmite news.ro.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, se declară optimist în privința încheierii unui acord politic între Turcia și Suedia, chiar înainte de summitul Alianței. Oficialul NATO a precizat că luni va participa la o întrevedere alături de premierul Suediei, Ulf Kristersson, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, unde se va discuta accederea Suediei în Alianță.

Chiar dacă Turcia a refuzat în repetate rânduri să ratifice aderarea Suediei la NATO, Stoltenberg susține că probabilitatea ca cele două state să ajungă la un acord politic este ridicată. Oficialul NATO a făcut declarațiile în urma unei întrevederi cu oficiali din Suedia, Turcia și Finlanda.

Finlanda şi Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria. Între timp, doar Finlanda a devenit, în aprilie, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Ankara a acuzat Suedia de pasivitate în faţa «teroriştilor» kurzi ai PKK refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora, totuşi, guvernul nu are ultimul cuvânt. Incendierea unui exemplar din Coran la Stockholm a condus deopotrivă la ultragierea Turciei.

Pe de altă parte, ministrul suedez de Externe, Tobias Billström, a declarat că este încrezător că țara sa a îndeplinit toate cerințele Ankarei.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armele din Siria vor fi puse sub controlul statului. Anunțul făcut de Ahmed al-Sharaa, noul lider sirian

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Partenerii noștri