Cărți faimoase, interzise în școlile dintr-un stat american. Celebrul autor Stephen King, printre ultimele „victime”
Interzicerea unor cărți în școlile din Florida, impusă de guvernatorul conservator Ron deSantis în ultimii ani, a provocat o reacție dură a celebrului scriitor Stephen King, care a aflat că are zeci de titluri în această situație. Șase edituri au dat în judecată statul american, acuzând autoritățile din Florida că îngrădesc libertatea de exprimare, după cum arată Newsweek.
Stephen King este un scriitor cunoscut în toată lumea pentru zeci de cărți devenite bestselleruri internaționale - precum „Shining”, „Cimitirul Animalelor” sau „IT” (a cărei ecranizare a devenit cel mai de succes film horror din toate timpurile). În principal, genul abordat de King este cel horror.
„Florida a interzis 23 dintre cărțile mele. Ce c***t?”, a scris celebrul autor pe contul personal de pe platforma X (fostă Twitter).
Editurile dau în judecată statul Florida
Reacția lui King a venit la scurt timp după ce șase edituri mari au dat în judecată statul Florida pentru interdicția impusă în ultimii ani, argumentând, printre altele, că limitează libertatea de exprimare.
„Legea permite eliminarea cărților care conțin orice lucru ce poate fi perceput drept comportament sexual, fără să ia în calcul componenta educațională”, se arată în comunicatul prin care editurile au anunțat inițierea procesului.
Concret, din 2023 a intrat în vigoare o lege impusă de republicani, prin care cărțile care includ conținut cu caracter sexual explicit sunt interzise în școli.
„Dacă un părinte sau un cetățean al statului ridică semne de întrebare cu privire la o carte, aceasta trebuie eliminată din școli în termen de 5 zile și rămâne interzisă până când autoritățile rezolvă plângerea. Nu există un termen în care plângerea să fie rezolvată și autoritățile nici nu sunt obligate să ridice interdicția dacă se constată că nu a încălcat regulile”, mai arată editurile.
Ce cărți au fost interzise în școlile din Florida
Ron DeSantis, guvernatorul statului, argumenta că legea îi ține departe pe copii de cărți care nu ar trebui citite la vârste fragede. În același timp, criticii susțin că este o încercare de a opri discuțiile pe teme rasiale și din sfera orientării sexuale în școlile publice.
„Florida nu interzice cărțile, ci, în schimb, statul le-a dat puterea părinților de a ridica obiecții cu privire la materiale obscene prezentate în clase”, mai spunea guvernatorul din Florida, în februarie, într-un comunicat de presă.
Printre titlurile interzise se numără „Pentru cine bat clopotele”, scris de Ernest Hemingway, „Aventurile lui Tom Sawyer”, scris de Mark Twain, sau Jurnalul Annei Frank, una dintre cele mai cunoscute cărți care vizează ororile regimului nazist.
Guvernatorul statului Florida mai menționa că au existat „abuzuri” ale legii, existând plângeri legate inclusiv de Biblie.
„Citiți ceea ce bătrânii nu vă permit”
Deși Stephen King a menționat că 23 de cărți scrise de el sunt interzise în școlile din Florida, Newsweek a descoperit că, de fapt, e vorba de 57 de titluri și acest număr ar putea ajunge la 98, având în vedere că alte zeci de cărți ale autorului așteaptă o aprobare a autorităților.
Printre ele se regăsesc „Carrie”, „It” sau „Cimitirul animalelor”.
„Atunci când cărțile sunt interzise în școli, mergeți la biblioteci, la cea mai apropiată librărie și citiți ceea ce bătrânii nu vă permit”, a adăugat Stephen King, într-o reacție acordată Newsweek.
Reacția lui Stephen King a atras numeroase critici pe internet, în special în rândul conservatorilor, după cum arată și boredpanda.
„Minți. Unele cărți scrise de tine conțin limbaj cu caracter sexual explicit și au fost scoase din școlile publice. Dar hai să ne întrebăm de ce te deranjează acest lucru…Crezi că este adecvat ca elevii să citească despre orgii?”, a transmis o persoană, făcând aluzie la un pasaj din „It”.
Editor : M.G.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News