Cartelurile de droguri forțează sute de copii migranți să lucreze ca soldați pentru comerțul în plină dezvoltare cu cocaină din Europa
Sute de copii migranți care sunt neînsoțiți în Europa sunt forțați să lucreze ca soldați pentru carteluri de droguri care devin din ce în ce mai puternice. Acest lucru se întâmplă din cauza apetitului tot mai crescut pentru cocaină a continentului, a constatat o investigație realizată de The Guardian.
Forțele de poliție ale UE au avertizat asupra exploatării la scară industrială a copiilor africani de către rețelele de cocaină care operează în Europa de Vest, în orașe precum Paris și Bruxelles, în timp ce încearcă să extindă piața europeană a cocainei în valoare de 10 miliarde de lire sterline.
Agențiile pentru protecția copilului au avertizat că rețelele de cocaină, care exploatează oferta „nelimitată” de copii africani vulnerabili de care dispun, folosesc mijloace brutale pentru a-și controla victimele, inclusiv tortura și violul, dacă nu vând suficiente droguri.
Londra ar putea fi următoarea țintă, după ce poliția a găsit recent un număr de copii marocani și algerieni, aparent victime ale torturii, despre care cred că au fost aduși în țară de bandele de cocaină.
Preocuparea cu privire la nivelul de exploatare a fost atât de mare încât, în martie, forțele de poliție ale UE, împreună cu agențiile din Regatul Unit și ale ONU și Europol, s-au întâlnit pentru a discuta despre modul de abordare a exploatării și traficului de copii africani de către rețelele de droguri cu sediul în Europa de Vest.
„Suedia, Belgia, Olanda, Spania și Franța au prezentat mai multe cazuri concrete de exploatare a sute de minori nord-africani, recrutați de rețelele de trafic de droguri pentru a vinde narcotice. ”
O evaluare separată a forțelor de poliție ale UE care investighează criminalitatea organizată gravă și traficul de persoane a concluzionat că cele mai multe cazuri de exploatare a minorilor nord-africani au fost în Suedia, Belgia, Olanda, Spania și Franța.
Cifra adevărată ar putea ajunge la mii, cele mai recente date ale poliției arătând că 15.928 de copii neînsoțiți au ajuns în Europa în 2022, dintre care mulți au dispărut ulterior.
Un document recent al poliției federale belgiene pentru Europol a declarat: „Mii de minori străini neînsoțiți trec granițele UE în fiecare an, dispărând fără nicio urmă. Mulți dintre ei sunt <<capturați>> de cercurile criminale pentru a-i exploata, ceea ce le agravează traumele.”
Eric Garbar, șeful traficului de persoane și contrabandei la poliția judiciară federală belgiană, este unul dintre ofițerii care conduc încercările de a combate exploatarea copiilor neînsoțiți de către rețelele criminale. Acesta a spus: „În cazul minorilor africani, în esență marocani și algerieni, cel mai important domeniu este exploatarea de către OCG [grupuri criminale organizate] implicate în activități criminale precum traficul de droguri”.
„Ceea ce avem în UE este o resursă umană cu costuri reduse din Africa, care este de neoprit”
Poliția plasează „Mocro Maffia” marocană ca fiind principalul exploatator al copiilor. Organizația include câteva dintre cele mai mari carteluri de trafic de cocaină din Europa, care lucrează direct cu producătorii sud-americani. Grupul este activ în portul belgian Anvers, principala poartă de intrare a cocainei în Europa.
Mocro Maffia este foarte brutală, lansând amenințări ministrului justiției din Belgia și, în Țările de Jos, prințesei moștenitoare olandeze. La începutul acestui an, numeroși membrii ai săi implicați într-o serie de crime din ganguri au fost închiși pe viață.
Poliția are dovezi că copiii sunt traficați direct din Maroc către rețelele de cocaină din Europa, mulți ademeniți de rețelele sociale și de promisiunile unei vieți mai bune.
„Mocro Maffia înțeleg că în țara lor au la dispoziție resurse umane nelimitate”, a spus Garber.
Caroline Vrijens, comisarul flamand pentru drepturile copiilor, a declarat că copiii africani sunt „cei mai vulnerabili” din Europa și a cerut autorităților să ia măsuri urgente pentru a rezolva problema.
Editor : Cristina Sava
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News