Live

Carlos Ghosn povestește cum a fugit din Japonia într-o cutie. "O oră și jumătate s-a simțit ca un an și jumătate"

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Într-o noapte din decembrie 2019, la ora 22.30, un fost executiv de top al industriei auto mondiale stătea ghemuit într-o cutie aflată la bordul unui avion, așteptând sa fugă din Japonia.

"Avionul era programat să decoleze la ora 23.00", își aduce aminte Carlos Ghosn. "Cele 30 de minute de așteptare în cutie au fost probabil cea mai lungă așteptare pe care am trăit-o în viața asta", spune Ghosn.

Acum, pentru prima dată, fostul șef al Alianței Renault-Nissan a povestit cum s-a derulat operațiunea de evadare din Japonia.

Într-un interviu acordat BBC, Carlos Ghosn a spus cum s-a deghizat pentru a trece neobservat pe străzile din Tokyo, de ce a fost aleasă o cutie muzicală de mari dimensiuni pentru a-l scoate din Japonia și ușurarea pe care a simțit-o când a aterizat în Liban. "Bucuria a fost că, în sfârșit, o să pot să spun întreaga poveste", spune fostul executiv.

Cum a început totul

Carlos Ghosn a fost arestat în decembrie 2018, după ce a fost suspectat de Nissan că a raportat venituri mai mici autorităților fiscale și că folosit în scopuri personale fonduri ale companiei. Ghosn a negat acuzațiile.

În acel moment, Ghosn era președintele Consiliului de Administrație Nissan. Deținea aceeași funcție la Renault și era și șeful alianței Renault-Nissan-Mitsubishi.

Strategia de reducere a costurilor aplicată la Nissan, inițial controversată, a fost considerată decizia câștigătoare care a salvat compania, iar Ghosn a devenit o figură cunoscută și respectată în lumea auto. Cu toate acestea, Ghosn insistă că a fost o "victimă colaterală" a luptei pe care Nissan a declanșat-o contra influenței tot mai puternice a constructorului francez Renault, care încă deține 43% din compania auto japoneză.

Șocul din momentul arestării

Descriind momentul arestării din 2018, pe aeroportul din Tokyo, Carlos Ghosn a spus: "E ca și cum ai fi lovit de un autobuz sau ți s-ar întâmpla un lucru foarte traumatizant".

"Singura amintire pe care o am legată de acest moment este șocul, am înghețat", a spus el.

Ghosn a fost dus la Centrul de Detenție Tokyo, unde a primit îmbrăcăminte de deținut și a fost închis într-o celulă. "Dintr-o dată trebuia să învăț să trăiesc fără ceas, computer, telefon, fără știri, fără stilou, fără nimic", a povestit Ghosn.

Timp de peste un an, Carlos Ghosn a fost reținut sau s-a aflat sub arest la domiciliu în Tokyo. Nu se știa cu exactitate când va avea loc procesului lui - existau temeri că ar putea dura ani de zile - și fostul executiv risca 15 ani de închisoare dacă era găsit vinovat, într-o țară unde rata condamnărilor este de 99,4%.

În perioada de arest la domiciliu, când i s-a spus că nu putea să aibă contact nici măcar cu soția lui, spune el că s-a hotărât să caute o cale de scăpare.

"Planul era să nu-mi arăt fața, așa că trebuia să fiu ascuns undeva", a spus el. "Singura cale era să fiu ascuns într-o cutie sau bagaj, astfel încât să nu mă vadă nimeni, să nu mă recunoască nimeni ca să meargă planul".

Carlos Ghosn a spus că folosirea unei cutii mari, în care se transportau de obicei instrumente muzicale "părea alegerea logică, în special pentru că în acea perioadă aveau loc multe concerte în Japonia".

Momentul evadării

Planul era, spune Ghosn, să se comporte normal în ziua evadării. "Trebuia să fie o zi normală, când făceam o plimbare normală, îmbrăcat normal, dar deodată totul se schimba".

Pentru evadare, Carlos Ghosn trebuia să renunțe la costumele purtate ani de zile și să adopte o ținută mai relaxată. "A trebuit să merg în locuri în care n-am mai fost, să cumpăr haine pe care nu le-am mai cumpărat niciodată". Potrivit lui Ghosn, "toate acestea au fost pentru a-și crește șansele de succes și a nu atrage atenție asupra lui".

Ghosn a luat un tren din Tokyo în Osaka, unde îl aștepta un avion privat. Înainte de asta, trebuia să intre în cutie, aflată la un hotel din Osaka. "Când intri în cutie, nu te gândești la trecut, nu te gândești la viitor, te gândești doar la prezent", a spus el.

"Nu ți-e teamă, nu ai emoții, te gândești doar <<Asta e șansa ta, nu o rata. Dacă o ratezi o să plătești cu viața, cu viața unui ostatic în Japonia>>", a povestit fostul executiv.

Carlos Ghosn a fost transportat de la hotel la aeroport de către doi bărbați, tată și fiu, care s-au dat drept muzicieni. În total, Ghosn s-a aflat în cutie aproximativ o oră și jumătate. El spune că perioada s-a simțit ca "un an și jumătate".

Avion privat a decolat la timp, iar Ghosn, eliberat din cutie, a zburat pe timpul nopții, a schimbat avionul în Turcia și a aterizat în Liban a doua zi dimineața.

Libanul nu are un tratat de extrădare cu Japonia, deci el a putut să rămână acolo.

Americanii Michael Taylor și Peter Taylor au fost predați de SUA autorităților japoneze și riscă trei ani de închisoare pentru rolul avut în evadarea lui Ghosn.

Greg Kelly, fost coleg al lui Carlos Ghosn la Nissan, riscă închisoarea și rămâne în arest la domiciliu în Tokyo, fiind acuzat că și-a ajutat fostul șef să-și ascundă câștigurile.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Americanii care l-au scos pe fostul șef Renault-Nissan din Japonia ascuns într-o cutie au fost condamnați la închisoare

Un veteran al trupelor speciale americane și fiul lui au recunoscut că l-au scos pe fostul șef Renault-Nissan din Japonia într-o cutie

Nissan îi cere 91 de milioane de dolari fostului său șef, care ar fi fugit din Japonia ascuns într-o cutie

Japonia căută trei bărbați care l-au "extras" pe Carlos Ghosn ascuns în bagaje. Printre ei, un fost soldat de elită al SUA

Partenerii noștri