Capcane mortale pentru fermierii din Ucraina. „Pozițiile ruse erau acolo. Au minat totul în fața lor. Cine știe ce zace în pământ?”
A început sezonul lucrărilor agricole, iar utilajele ară câmpurile. Dar în Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de cereale, acest lucru înseamnă un risc uriaș. Oleh Girman se teme pentru viața lui atunci când pune piciorul pe acest câmp. Luptele continuă pe frontul de est, deși în regiunea Harkov, trupele ucrainene au reușit să le respingă pe cele ruse. Dar războiul a transformat multe câmpuri de acolo în capcane mortale pentru fermieri. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Cei trei factori de care depinde soarta războiului din Ucraina
Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție
Rușii au bombardat un centru comercial din Ucraina
A venit primăvara în Ucraina, iar Oleh Girman ar trebui să-și cultive câmpurile. Dar nu poate. Forțele ruse s-au retras din regiunea Harkov, însă au lăsat în urmă „cadouri” explozive pentru fermieri.
Oleh Girman, fermier: Pozițiile ruse erau acolo. Au minat totul în fața lor. Acestea sunt terenurile mele, cine știe ce zace în pământ?
Să are și să planteze folosindu-se de utilaje grele ar fi un gest de-a dreptul sinucigaș.
Oleh Girman, fermier: Pentru mine, asta pare o mină antitanc. Era aproape de acest loc și probabil avea un declanșator.
După luptele grele din regiunea Harkov, zona rurală este plină de mine și dispozitive neexplodate.
Nici nu sunt greu de găsit. Aceasta este o bucată dintr-o rachetă rusească Smerch și are propulsorul. Nimeni nu știe ce altceva ar putea fi îngropat aici.
Oleh Girman își vede mijloacele de trai amenințate. Înainte de izbucnirea războiului, avea 30 de angajați. De atunci, spune că a pierdut jumătate de milion de euro.
E doar unul dintre miile de fermieri care au aceeași soartă în Ucraina, cunoscută cândva drept grânarul Europei.
Oleh Girman, fermier: E foarte dureros. Alți fermieri au pățit lucruri și mai rele, unele ferme au fost complet distruse.
Ucraina are acum cea mai mare densitate de mine din lume. Organizații naționale și internaționale, precum HALO Trust din Marea Britanie, sunt la fața locului, încercând să le dezamorseze.
Besi Alickaj, genist: Mine antipersonal cu plăci de presiune, mine antipersonal cu fragmentare, grenade cu fire-capcană... găsim tot felul de muniții în Ucraina, mine antivehicule în carcase de plastic și metal.
Experții spun că 30 - 40% din suprafața Ucrainei va trebui verificată înainte ca oamenii să poată călca pe acolo.
Besi Alickaj, genist: Avem oameni care nu pot intra pe propriul teren, în propriile curți, nu pot merge la picnic din cauza minelor. Pe de altă parte, nu-și pot cultiva terenul, care în majoritatea cazurilor este principala sursă de venit. Mai sunt și zonele de infrastructură, unde sunt aceleași pericole. În Ucraina observăm o creștere a numărului de accidente.
Dar mulți fermieri trebuie să-și asume riscul, pentru a supraviețui. În unele regiuni, ei își riscă viața lucrând pământul.
Iuri, tractorist: Schije aici, aici… și aici. Va dura mult timp pentru a scoate totul. Este ca o rană deschisă: nu sunt multe așchii de metal - mai ales plastic și cauciuc. Acum e suportabil, dar în prima zi nu a fost deloc distractiv.
Iuri a trecut peste o mină cu tractorul său. Este norocos că mai e în viață.
Dar nu va renunța, chiar dacă va trebui să îndepărteze singur minele. Ne arată niște echipamente militare pe care le-a găsit pe câmp.
Iuri, tractorist: După cum văd eu situația, nu sunt primul și nici ultimul ucrainean aruncat în aer.
Oleh Girman se gândește și el să curețe câmpurile, ca să-și salveze ferma.
Oleh Girman, fermier: Dacă ei nu ne ajută și vine și al doilea an... când oamenii nu pot lucra și nu primesc ajutor, unii pleacă și nu se mai întorc. Va fi foarte greu să revenim la normalitate dacă nu o facem acum.
E îngrijorat că acest sezon va fi decisiv pentru el și ferma lui.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News