Live

Cantitatea enormă de drone pe care Ucraina vrea să le producă pe an pentru a putea face față războiului cu Rusia lui Putin

Data publicării:
Drone kamikaze ucrainene înarmate cu proiectile antitanc. Foto: Profimedia Images

Ucraina poate produce peste 3 milioane de drone într-un an, dar pentru a atinge această țintă are nevoie de finanțare din partea partenerilor internaționali, a declarat ministrul adjunct al industriilor strategice ucrainene, citat de Kyiv Independent.

„Dispunem de o capacitate suficient de mare de producție și putem produce peste 3 milioane de drone de diferite tipuri în prezent”, a declarat Hanna Hvozdiar, adjuncta ministrului industriilor strategice ucrainene.

Dronele au devenit o componentă cheie în războiul din Ucraina și s-au dovedit a fi o armă esențială pe câmpul de luptă modern.

Oficialii Kievului speră să obțină finanțare din Marea Britanie pentru a achiziționa drone produse local, în Ucraina, pentru armată.

De asemenea, în luna aprilie, Danemarca a anunțat achiziția de armament și echipamente de luptă pentru forțele ucrainene prin intermediul unui producător privat, achiziție care e parte integrantă a ajutorului militar oferit Ucrainei.

Concomitent, Canada a anunțat că va dona, împreună cu guvernul UK, 2,2 milioane de dolari Ucrainei pentru a ajuta la producția de drone destinate armatei ucrainene.

Aceste ajutoare sunt vitale pentru Ucraina, în condițiile în care, deși industria de apărare a Kievului are o capacitate de producție de circa 20 de miliarde de dolari, guvernul ucrainean are la dispoziție doar 10 miliarde de dolari pentru achiziția armamentului produs local.

Anul trecut, oficialii armatei ucrainene recunoșteau că forțele Kievului pierd între 40 și 45 de drone de recunoaștere în fiecare zi de conflict. Astfel, forțele armate ucrainene pierd tot felul de drone, de la „cele de bază”, precum Mavic sau Matrice, până la „drone profesionale” de mari dimensiuni, de producție ucraineană sau străine.

Conform unui raport detaliat realizat anul trecut de Institutul Regal pentru Studii Strategice (Royal United Services Institute - RUSI), Rusia a ajuns să distrugă/doboare/incapaciteze 10.000 de drone ucrainene pe lună: practic, ucrainenii pierd în medie 300 de drone pe zi, chiar dacă marea majoritate a acestora sunt drone ușoare, civile.

„Sistemele de război rusești rămân puternice, în condițiile în care cel puțin un astfel de sistem important plasat la fiecare 10 kilometri dai liniei frontului”, se arată în analiza RUSI. Aceste sisteme sunt poziționate la circa 6-7 kilometri în spatele liniei frontului și au misiunea principală să neutralizeze dronele ucrainene”, se arată în raportul RUSI.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri