Live

Video Când va putea folosi Ucraina rachetele cu rază lungă pentru a lovi Rusia. Armand Goșu: Donald Trump și-ar da acordul

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Defence of Ukraine

NATO nu se opune ridicării restricțiilor privind lovirea țintelor din Rusia cu arme occidentale, a afirmat miercuri noul secretar general al NATO, Mark Rutte, aflat într-o vizită la Kiev, precizând că decizia e la fiecare aliat în parte. În ce privește SUA, istoricul Armand Goșu a declarat la Digi24 că fostul președinte american Donald Trump și-ar da acordul, mai degrabă decât democrații. „Nu o văd pe Kamala Harris să iasă din acest mod de abordare a războiului, care pornește de la teama de escaladare”, a spus el. 

Întrebat dacă democrații sau republicanii vor acorda permisiunea Ucrainei de a lovi ținte din Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, istoricul Armand Goșu a răspuns: „După alegeri, presupun că și unii și alții vor acord. Percepția mea, mai mult să zicem o analiză psihologizantă, cred ca Trump ar face-o, mai degrabă decât democrații. Pentru că eu nu o văd pe Kamala să iasă din acest mod de abordare a războiului. Abordarea pornește de la teama de escaladare. Cuvântul escaladare îi sperie și își închipuie că orice măsură mai serioasă ar putea duce la o escaladare din partea Rusiei. Asta și explică de ce aproape 2 ani de război Occidentul a oferit arme și muniție cu țârâita Ucrainei”.

„Dacă vă amintiți, totuși Trump e cel care a luat niște măsuri decisive. E un negociator, își închipuie că e un negociator. El își închipuie că o să vândă mai bine și că o să fie un negociator mai bun. Dacă o să se lămurească că nu e cazul, el și-ar asuma niște decizii mai ușor decât Harris. Să nu ne grăbim, noi nu știm echipa ei pe cine va avea la National Security, la Pentagon sau dacă se duce sau nu William Burns de la CIA la Departamentul de Stat cum se zvonește. Trump e un tip care își asumă decizii mai dificile, mai dure, cum ne-a dovedit în trecut că poate să facă”, a spus Goșu întrebat dacă pe fostul președinte american nu-l sperie escaladarea. 

Despre întâlnirea dintre Trump și Zelenski, Goșu spune: „Bine a făcut Trump că s-a întâlnit cu președintele Zelenski. A procedat corect, mi se pare că diplomația ucraineană a raportat o victorie - în ultimul moment, dacă va amintiți, întâlnirea cu Trump a fost zile întregi un semn de întrebare. (...) Iar la ieșirea la declarații mai degrabă mi se pare că a fost o atmosferă pozitivă și un potențial de înțelegere și conlucrare a lui Zelenski cu Administrația Trump, dacă va câștiga alegerile”.

NATO: Ucraina are dreptul să lovească ținte din Rusia, ca să se apere

Mark Rutte spune că deși NATO decizia ridicării restricțiilor privind lovirea țintelor din Rusia cu arme occidentale, e la fiecare aliat în parte.

„Evident, Ucraina are dreptul să se apere, iar dreptul internațional este de partea Ucrainei. Asta înseamnă că dreptul de a se apăra nu se termină la granița sa. Cum Rusia își continuă războiul ilegal, asta înseamnă că lovirea avioanelor de luptă rusești și a rachetelor înainte de a putea fi folosite împotriva infrastructurii civile a Ucrainei poate ajuta la salvarea de vieți. În același timp, este decizia fiecărui aliat de a hotărî cum sprijină Ucraina”, a declarat el.

Rutte a sosit la Kiev la doar două zile după ce a preluat funcția de secretar general NATO. Spune că susținerea Ucrainei este prioritatea mandatului său. Rusiei îi transmite că nu are niciun cuvânt de spus privind aderarea Ucrainei la NATO.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina ordonă întărirea apărării în estul țării, după pierderea orașului strategic Vuhledar

Bruce Springsteen o susţine pe Kamala Harris şi îl consideră pe Trump „cel mai periculos candidat prezidenţial din viaţa mea”

China este pregătită de război. De ce SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze (Foreign Affairs)

Kievul a anunțat câți prizonieri ucraineni au murit în închisorile ruse. „Tortura e răspândită și încurajată”, susține un raport ONU

Partenerii noștri