Live

Cameră de tortură cu scaun de stomatologie. Traficanții din Olanda încep să împrumute metodele dure ale mafiei columbiene

Data actualizării: Data publicării:
În timpul perchezițiilor la traficanți de droguri, poliția olandeză a găsit o cameră de tortură cu scaun de stomatologie Foto: captură video Digi24

În Germania, autoritățile au confiscat recent cel mai mare transport de cocaină din această țară. Drogurile au fost descoperite în containere aduse în portul Hamburg. Erau ascunse în cutii de chit, dar la scanarea încărcăturii, agenții au găsit 16 tone de cocaină. Se pare că ofițerii germani primiseră pontul de la surse din Olanda. Nu e de mirare, din moment ce țara este o importantă poartă de acces pentru drogurile din Europa. Acum, însă, autoritățile olandeze vor să ia măsuri dure. Mai mulți traficanți importanți au fost puși sub acuzare într-unul dintre cele mai mari procese din istoria țării. Avocatul apărării, Vito Shukrula, este obișnuit cu această lume violentă a clienților săi, o lume despre care știe multe. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Cine este Ridouan Taghi

Forțe de poliție înarmate păzesc strada în timp ce avocații apărării, procurorii și judecătorii ajung la sediul tribunalului, care a devenit o fortăreață. Unii dintre ei și-au păstrat ascunsă identitatea, din cauza amenințărilor cu moartea. Lucrează la unul dintre cele mai importante cazuri penale din istoria Olandei, care îl are ca personaj principal pe un bărbat: Ridouan Taghi.

Poliția oferise 100.000 de euro oricui dădea informații despre locul în care se ascundea. Taghi a fost unul dintre cei mai căutați fugari din Europa până când a fost arestat în Dubai. Alți 16 inculpați sunt acum judecați împreună cu el.

Este vorba despre sume imense de bani obținute din traficul de droguri, dar și despre acte de violență fără precedent. Și așa apare întrebarea dacă statul are situația sub control.

Ridouan Taghi, un temut traficant de droguri, este judecat acum în Olanda într-un proces ce se desfășoară în condiții stricte de securitate Foto: captură video Digi24

Cap de om, găsit în fața unei cafenele

„Un cap de om a fost găsit în fața unei cafenele... Ca să vă dau un exemplu. Și avocații sunt uciși. Uneori am senzația că s-au inspirat din ceea ce văd că se întâmplă în Columbia”, mărturistește avocatul Vito Shukrula.

Numeroase atacuri armate înregistrate în Olanda au avut legătură cu acești interlopi. Dar cine sunt ei? Și cum de au devenit atât de puternici?

Într-o clădire din estul Amsterdamului se află biroul lui Vito Shukrula. Avocatul îi apără pe inculpații judecați pentru crimă și trafic de droguri. Unii dintre clienții săi aparțin grupării numite „Mocro-Maffia”, ai cărei lideri au origini marocane.

Cum acționează traficanții din Olanda

„Liderii grupării criminale preiau controlul în acele cartiere și se impun ca șefi acolo. Oamenii îi ascultă și înțeleg cum stau lucrurile: comit o crimă, dar pot conduce un Mercedes, pot avea și un ceas frumos și toate aceste femei frumoase... Și sticle de șampanie în club”, explică avocatul Vito Shukrula.

Traficul cu cocaină este extrem de profitabil. În fiecare zi, aproximativ 40.000 de containere ajung în marele port din Rotterdam – și puține dintre ele sunt verificate, deoarece infractorii s-au infiltrat în sistemul portuar.

Cocaină de 50 de miliarde de euro

Anul trecut, 600 de tone de droguri - adesea ascunse printre banane și alte fructe - au ajuns aici. Cocaină în valoare de cel puțin 50 de miliarde de euro a ajuns în Europa prin porturile Anvers și Rotterdam.

„Cu o astfel de cantitate de cocaină se câștigă mulți bani. Iar oamenii se îmbogățesc rapid. Și dacă cineva este psihopat și are la dispoziție 400 sau 500 de milioane și poate angaja un asasin pentru a face ceea ce dorește... subminează întreaga structură guvernamentală”, arată Vito Shukrula.

Mita, clasica metodă. Droguri trecute ca transporturi de ananas

Mafia mituiește oficiali și oameni de afaceri. Iar influența nu se termină aici. S-a întâmplat odată ca un transport de cocaină să fie trecut în documente ca fiind unul de ananas...

„Cea mai bună metodă este să ai pe cineva în port care știe unde este containerul, care poate verifica apoi computerul; pe altcineva care îl ia cu un camion. E nevoie și de documentele potrivite. Deci totul se leagă, lucrurile trebuie să se potrivească perfect”, explică Vito Shukrula.

Cocaina ascunsă în transportul de ananas a fost descoperită. Dar alte asemenea încărcături nu sunt depistate. Iar cererea de droguri tot crește. E motivul pentru care din ce în ce mai multe grupări criminale își doresc o parte din afacere.

Tortură și mesaje criptate

Vara trecută, poliția a dat o lovitură majoră mafiei: săptămâni întregi, anchetatorii au citit mesajele criptate ale infractorilor. Când operațiunea risca să fie descoperită, agenții Europol au intervenit – au confiscat arme și droguri și au arestat suspecți pe tot continentul. Autoritățile au găsit chiar și o cameră de tortură, în care era instalat un scaun de cabinet stomatologic.

Vito Shukrula a apărat cu succes un acuzat de complicitate la crimă. Abilitățile sale de avocat i-au creat o reputație puternică în cercurile interlopilor. Shukrula ne-a aranjat o întâlnire cu unul dintre clienții săi - care dorește să rămână anonim. Bărbatul nu va vorbi cu noi despre procesul care este în curs.

„Generația tânără trebuie să se gândească la problemele cu care s-ar putea confrunta. Ce vor face cu toți banii? Nu sunt o garanție că vor rămâne în viață. Și ce rost au toate acele jucării scumpe, când zaci mort într-un sicriu?”, spune cel pe care îl vom numi „James”.

Bărbatul spune că acum e dealer auto și că mai are alte câteva afaceri, după cum le numește el.

„O mașină de ucis bine unsă”

Îl întrebăm pe Shukrula de ce îi apără pe acești oameni.

„Știu ce simt ei pentru că, pe vremuri, obișnuiam să fiu unul dintre acei copii. Când eram la școală, unii încercau să mă împiedice să merg la sala de gimnastică. Uneori nu ai aceleași șanse în viață. Eu îi văd altfel decât îi descriu mereu poliția și procurorii”, spune avocatul.

Totuși, procurorii au numit gruparea criminală „o mașină de ucis bine unsă”.

Shukrula spune că procesul are ca scop să demonstreze cum statul nu cedează în fața traficanților.

Dar transporturile de cocaină continuă să vină.

Procesul din Amsterdam pare că va dura ceva timp. Liderul bandei acuzate, Ridouan Taghi, și-a bătut joc de procurori, provocându-i să ceară o condamnare pe viață. Între timp, alții i-au luat locul în lumea interlopă.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Povestea tinerei a cărei viață a început abia după ce i s-a permis să moară. S-a răzgândit în ultima clipă înainte să fie eutanasiată

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost anulat. „Nu mai este de actualitate”, spun organizatorii

Olanda va bloca parcursul Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeană

Partenerii noștri