Live

Budanov spune că Rusia are probleme cu calitatea armelor pe care le produce: „Coreea de Nord este cel mai mare furnizor. E o umilinţă”

Data actualizării: Data publicării:
Coreea de Nord a devenit în prezent cel mai mare furnizor al Rusiei, a spus Budanov. FOTO: Profimedia Images

Rusia consumă mai multe arme şi muniţii decât poate produce şi în acelaşi timp are probleme cu controlul calităţii, acesta fiind motivul pentru care caută arme în alte ţări, iar Coreea de Nord a devenit în prezent cel mai mare furnizor al său, ceea ce a permis Moscovei să respire un pic, însă faptul în sine este umilitor pentru Kremlin, spune Kirilo Budanov, şeful spionajului militar al Ucrainei, într-un interviu pentru Financial Times (FT), transmite News.ro.

În calitate de şef al Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării, Budanov a condus războiul secret al Ucrainei împotriva Rusiei, devenind una dintre cele mai lăudate figuri din lupta de la Kiev.

Sarcina lui Budanov este de a conduce atacuri în spatele liniilor inamice, în teritoriile ocupate de Rusia şi în Rusia însăşi. Dar şeful spionajului îşi asumă rareori meritele pentru ele, menţinând Moscova şi restul lumii în suspans în ceea ce priveşte raza de acţiune şi abilităţile Direcţiei sale.

Tacticile îndrăzneţe i-au iritat uneori pe susţinătorii occidentali ai Ucrainei. Unii se tem că vor provoca un răspuns brutal şi poate chiar nuclear din partea preşedintelui rus Vladimir Putin. Şeful spionajului nu se lasă impresionat de astfel de îngrijorări şi promite să continue să opereze adânc în interiorul Rusiei pentru a sabota maşina de război a lui Putin.

„Nu prevedem schimbări drastice în viitorul apropiat. Tot ceea ce am făcut, vom continua să facem”, a declarat Budanov. 

Budanov ştie că acesta va fi un an greu pentru Ucraina

Budanov ştie că acesta va fi un an greu pentru Ucraina, care se luptă cu Rusia de mai bine de un deceniu, de când soldaţii Kremlinului, fără însemne (aşa-numiţii omuleţi verzi - n.r.), au apărut în Crimeea şi în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„A spune că totul este bine nu este adevărat. Deopotrivă, a spune că există o catastrofă nu este adevărat”, recunoaşte Budanov, întrebat dacă mult lăudata contraofensivă ucraineană de anul trecut şi-a atins obiectivele. 

Ucraina va reuşi în continuare să îl ţină la distanţă pe Putin, preconizează şeful GUR, şi a dovedit deja că „întreaga legendă a puterii (Rusiei) este un balon de săpun”, adaugă Budanov.

Pe de altă parte, Budanov a fost reticent în a oferi o evaluare a operaţiunilor militare actuale ale Ucrainei, lăsându-o în seama Statului Major al armatei.

Însă „nu este nici măcar de conceput să credem că ne putem descurca fără mobilizare”, a avertizat el, făcându-se ecoul apelului pe care şi comandamentul superior l-a făcut pentru mai mulţi recruţi.

„Lipsa de personal este palpabilă”, a recunoscut Budanov.

Zelenski a declarat că şefii armatei i-au cerut să mobilizeze circa 400.000 - 500.000 de noi soldaţi pentru a-i înlocui pe cei ucişi sau răniţi şi pentru a-i odihni pe cei implicaţi în cele mai intense lupte.

Referindu-se la producţia de armament, Budanov a declarat că Rusia consumă mai multe arme şi muniţii decât poate produce şi concomitent are probleme cu controlul calităţii.

„Tocmai acest lucru explică faptul că Rusia caută arme în alte ţări”, a explicat el.

Coreea de Nord este cel mai mare furnizor de arme al Rusiei în prezent, a spus Budanov.

„Ei au transferat o cantitate semnificativă de muniţie de artilerie. Acest lucru a permis Rusiei să respire un pic.Fără ajutorul lor, situaţia ar fi fost catastrofală”, a explicat şeful spionajului militar. 

Însă Rusia ar prefera să nu se bazeze pe ajutorul extern.

„Acest lucru a fost întotdeauna considerat sub demnitatea lor, este o umilinţă”, a explicat Budanov.

O altă provocare cu care se confruntă Rusia este personalul

O altă provocare cu care se confruntă Rusia este personalul. Moscova pierde la fel de multe sau mai multe trupe decât poate recruta, potrivit lui Budanov. Consilierul său, Vadim Skibiţki, a declarat în această săptămână că aproximativ 1.000-1.100 de persoane se înrolează în armata rusă în fiecare zi, prin mobilizare sau în mod voluntar. Acolo unde mobilizarea nu reuşeşte, grupurile de mercenari ajută la completarea rândurilor, a spus Budanov, menţionând grupul Wagner.

Acest lucru îl aduce pe Budanov la un tip de intervenţie pentru care este binecunoscut: afirmaţii dramatice care sunt aproape imposibil de verificat.

„Wagner există”, a declarat Budanov, respingând rapoartele potrivit cărora compania rusă de mercenari ar fi fost desfiinţată.

„Şi apropo de Prigojin, eu nu m-aş grăbi cu concluziile”, a spus el, referindu-se la moartea anunţată a acestuia într-un accident de avion, anul trecut - aparent un asasinat despre care Occidentul crede că a fost ordonat de Putin. Kremlinul a negat implicarea şi a declarat că ADN-ul a dovedit că Prigojin a murit. Dar corpul său nu a fost văzut niciodată în mod public.

„Nu spun că este sau nu mort. Spun că nu există nici măcar o singură dovadă că este mort”, a subliniat şeful GUR în discuţia cu jurnalistul de la FT.

Un alt cal de bătaie preferat al lui Budanov este sănătatea lui Putin. În trecut, el a susţinut că preşedintele rus are cancer, iar Budanov insistă că vede în mod regulat „sosii” ale lui Putin la televizor. Întrebat despre dovezi, Budanov spune că analiştii săi studiază „fizionomia lui Putin, lobii urechilor, distanţa dintre sprâncene şi aşa mai departe”.

„Nu este atât de dificil. Poţi face asta cu uşurinţă şi tu însuţi”, a adăugat el, ridicând din umeri ca şi cum ar sugera că sosia este un şiretlic evident.

Revenind în cele din urmă la subiectul războiului, Budanov a evitat să facă predicţii îndrăzneţe pentru 2024.

„Nu”, a refuzat el.

„Sper că succesul nostru va fi mai mare decât al lor”, s-a limitat să spună Budanov. Apoi s-a strecurat afară din camera întunecată, scrie, în încheiere, Financial Times.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patriarhul Kirill spune că Biserica Ortodoxă Rusă nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea. „Nici Iisus nu a făcut-o”

Cum a pompat Rusia bani în alegerile din Moldova și de ce acest lucru nu a funcționat

Ucraina critică Google pentru că a dezvăluit locația unor situri militare

Analist: Rusia își va intensifica acțiunile contra Republicii Moldova, după alegerile prezidențiale

Partenerii noștri