Brazilia, un „genocid cu încetinitorul”. Câți oameni sunt uciși în fiecare zi
Anul trecut, 63.880 de crime au avut loc în Brazilia. Statistica aceasta este doar o piesă dintr-o rată a criminalității care i-a îndemnat pe mulți experți să descrie epidemia de violență de pe străzile celei mai mari țări latino-americane ca fiind un „genocid cu încetinitorul”.
La ora actuală, 33% din crimele săvârșite la nivel mondial se petrec în Brazilia. 400 de oameni cad în fiecare zi victime a diverselor forme de crimă, scrie The Guardian într-un material amplu dedicat flagelului crimei organizate.
Intrarea armatei în favelele controlate de traficanții de droguri a devenit deja un peisaj standard în haosul sângeros care domnește pe străzile din orașele braziliene rău famate.
Robert Muggah, șeful think tank-ului Institutul Igarape, spune că rata criminalității pare a fi devenit acum principala agendă politică care îți poate aduce în Brazilia scaunul de președinte.
Masacrele din închisori, vărsările de sânge din nord-estul țării, asasinatele politice, eșecul eforturilor de gestionare a favelelor din Rio de Janeiro – sunt doar câteva dintre probele de foc pe care va trebui să le înfrunte orice candidat care țintește funcția de șef al statului. Iar aceste realități stau la baza suportului popular de care se bucură acum controversatul Jair Bolsonaro, candidatul extremei-drepte, favorit până la proba contrarie la câștigarea alegerilor prezidențiale.
Chiar în timpul campaniei electorale, Bolsonaro a fost înjunghiat în abdomen de un fost militant de stânga. Ironie: situația a picat la țanc în contul politicianului, ridicându-i subit cota electorală pentru cursa prezidențială de duminică, 7 octombrie.
În 2011, Bolsonaro, militar de carier, declara în „Playboy” că n-ar putea să-și iubească un fiu care ar fi homosexual și ar prefera să-l vadă mort într-un accident. Iar în 2015, a fost amendat după ce a declarat într-un ziar că o parlamentară, Maria da Rosario, este atât de urâtă, că nu merită să fie violate. Jair Bolsonaro este un admirator al dictaturii militare din Brazilia, din anii 60.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News