Live

Borrel îl contrazice pe Macron și spune că Taiwanul este crucial pentru Europa: "Face parte din perimetrul nostru strategic"

Data publicării:
Josep Borrell, șeful diplomației europene. Foto: Profimedia Images

Taiwanul este "crucial" pentru Europa din punct de vedere economic şi strategic, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la câteva zile după afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care invita "să nu se meargă pe urmele" SUA în poziționarea privind tensiunile dintre Beijing și Taipei, informează Agerpres.

"Taiwanul este crucial pentru Europa", a declarat Borrell în deschiderea unei dezbateri în Parlamentul European la Strasbourg consacrată Chinei.

"Este vorba despre strâmtoarea cea mai strategică din lume, în special în ceea ce priveşte comerţul: noi trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de asigurare a libertăţii de navigaţie" a pledat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Borrell a menționat riscul unei eventuale "acţiuni îndreptate împotriva Taiwanului, care ar trebui respinsă oricum" din raţiuni morale.

"Aceasta ar avea incidenţe strategice extrem de grave pentru noi, întrucât Taiwanul are o industrie printre cele mai avansate în producţia de semiconductori", a mai remarcat el.

Şeful diplomaţiei UE a cerut "să fie împiedicate provocări de oriunde ar veni ele", şi a pledat pentru "revenirea la statu quo" în problema insulei.

"Taiwanul face parte în mod hotărât din perimetrul nostru strategic pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra interesele", a adăugat el.

Această luare de poziţie intervine la mai puţin de zece zile după publicarea unui interviu al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care - după o vizită oficială în China - a declarat că europenii nu ar trebui să se adapteze "la agenda altora în toate regiunile lumii", făcând referire la SUA.

China şi Taiwanul sunt guvernate separat din 1949, dar Beijingul consideră insula democratică drept una din provinciile sale şi nu exclude să recurgă la forţă pentru a-şi exercita suveranitatea asupra acesteia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care l-a însoţit pe Macron la Beijing, a invitat - la rândul său - în faţa Parlamentului la "o strânsă cooperare între statele membre şi instituţiile europene cu scopul de a evita tentativele de a dezbina pentru a stapâni".

"Am văzut deja aceste tactici la lucru în cursul zilelor şi săptămânilor trecute", a remarcat ea, fără să facă referire în mod explicit la declaraţiile preşedintelui francez asupra Taiwanului.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Partenerii noștri