Live Text Rachetele rusești au lăsat 80% din Kiev fără apă. 350.000 de locuințe nu au curent electric
Atacuri masive cu rachete au lovit luni dimineață capitala Ucrainei, Kiev, și marile orașe din țară. Bombardamentele se pare că au vizat infrastructură critică civilă iar, ca urmare, oamenii au fost lăsați fără curent și utilități. Sistemele de apărare antiaeriană au fost activate, interceptând o parte dintre cele 40 de rachete de croazieră lansate. Aceste bombardamente au loc la trei zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea, despre care Rusia spune că a fost orchestrat de Ucraina. Între timp, Ministerul britanic al Apărării scrie că noii rezerviști mobilizați de Moscova primesc puști care de-abia funcționează.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
Today's abbreviated campaign update forecasts that #Russia will continue to conduct conventional military operations well into 2023 rather than escalating to the use of tactical nuclear weapons or scaling back its objectives in pursuit of some off-ramp.https://t.co/DNDocDLEWj pic.twitter.com/oLxC9KZnPk
— ISW (@TheStudyofWar) October 30, 2022
Ucraina este hotărâtă să rămână „un garant al securităţii alimentare mondiale”, l-a asigurat Zelenski pe Guterres
ACTUALIZARE 23.18 Ucraina este hotărâtă să rămână ''un garant al securităţii alimentare mondiale'' şi să îşi continue exporturile de cereale, a dat asigurări luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează agenţiile internaţionale de presă.
"Am discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Am confirmat angajamentul Ucrainei faţă de acordul cerealier", a scris Zelenski pe Twitter.
Held talks with UN Secretary-General @antonioguterres. Confirmed 🇺🇦 commitment to the Grain Deal. We're ready to remain a guarantor of🌎food safety. Informed about the consequences of the missile terror & nuclear blackmail by the RF. The reaction of the world & 🇺🇳 must be tough!
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 31, 2022
Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea.
Acordul semnat pe 22 iulie la Istanbul, cu Rusia şi Ucraina, care a permis exportul a peste nouă milioane de tone de cereale şi produse agricole, este supravegheat de un Centru Comun de Coordonare (JCC), găzduit de Istanbul.
Miniştrii apărării rus şi turc au discutat despre acordul privind exportul de cereale ucrainene
ACTUALIZARE 21:45 Ministrul apărării rus Serghei Şoigu şi omologul său turc Hulusi Akar au discutat luni la telefon despre suspendarea de către Moscova a participării sale la acordul ce permite exporturile de cereale ucrainene, Ankara fiind unul dintre garanţii acestui acord, a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, informează AFP şi Reuters.
„Părţile au discutat despre suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a acordurilor asupra exportului de produse agricole dinspre porturile ucrainene”, a anunţat pe Telegram Ministerul Apărării rus, fără a furniza mai multe detalii.
Potrivit Reuters, ministrul turc Hulusi Akar i-a spus lui Serghei Şoigu că Moscova ar trebui să revină asupra deciziei sale de a-şi suspenda pe termen nedefinit participarea la acest acord.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a exprimat luni dimineaţa angajamentul ţării sale de a menţine acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, în pofida retragerii Rusiei din acesta.
Rusia vrea „angajamente" din partea Ucrainei privind demilitarizarea culoarului pentru exportul de cereale
ACTUALIZARE 21:32 Ucraina trebuie să-şi asume „angajamente” că nu va utiliza în scopuri militare culoarul destinat exporturilor de cereale, a cerut luni Rusia, după un atac asupra flotei sale din Crimeea şi după ce şi-a suspendat participarea la acordul privind exportul acestor cereale, informează AFP.
„Nu poate fi vorba de a garanta securitatea pentru oricine şi orice în această zonă atât timp cât Ucraina nu-şi va asuma angajamente suplimentare pentru a nu utiliza această rută în scopuri militare”, a subliniat Ministerul Apărării rus pe Telegram.
Ministerul rus a îndemnat ONU, garantul acordului asupra cerealelor ucrainene semnat în iulie, să ajute la „obţinerea de garanţii din partea Ucrainei că ea nu va utiliza culoarul umanitar şi porturile ucrainene desemnate pentru exportul de produse agricole în scopul comiterii de acte ostile împotriva Rusiei”.
Moscova şi-a suspendat participarea la acordul ce permite exporturile de cereale ucrainene, esenţiale pentru aprovizionarea alimentară mondială, după un atac întreprins sâmbătă cu drone aeriene şi submarine asupra flotei sale staţionate în Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Momentul în care racheta rusească se prăbușește pe teritoriul Republicii Moldova
ACTUALIZARE 21:18 O cameră de supraveghere a înregistrat momentul în care racheta rusească doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană s-a prăbușit pe teritoriul Republicii Moldova, luni dimineață. În urma incidentului, relațiile dintre Republica Moldova și Rusia au devenit și mai tensionate, autoritățile de la Chișinău anunțând expulzarea unui diplomat rus de la ambasada Moscovei.
The moment of the #Russian missile attack on the territory of #Moldova. pic.twitter.com/3R8X0MTHFf
— NEXTA (@nexta_tv) October 31, 2022
ONU respinge implicarea navelor ce exportă cereale ucrainene într-un atac cu drone împotriva Rusiei
ACTUALIZARE 20:12 Şeful pentru operaţiuni umanitare al ONU, Martin Griffiths, a declarat luni în faţa Consiliului de Securitate al organizaţiei că nicio navă implicată într-un acord de cereale negociat de ONU nu se afla în coridorul de cereale din Marea Neagră în noaptea în care Rusia susține că a fost atacat portul Sevastopol.
Republica Moldova expulzează un diplomat rus
ACTUALIZARE 18:31 Republica Moldova a anunțat luni expulzarea unui diplomat rus de la ambasada Moscovei la Chișinău, după incidentul din cursul dimineții, când o rachetă rusească doborâtă de armata ucraineană sa căzut pe teritoriul Republicii Moldova.
Explozie misterioasă la o bază aeriană din Rusia. 4 elicoptere distruse
ACTUALIZARE 17:17 Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că duminică noapte a avut loc o explozie puternică la o bază aeriană din Rusia, departe de granița cu Ucraina, în urma căreia două elicoptere de atac au fost complet distruse, iar alte două serios avariate. Serviciul de informații nu face nicio precizare privind cauzele exploziei, doar precizează că un astfel de aparat, K2-52, costă 16 milioane de euro. Rusia nu a comentat deocamdată oficial incidentul, dar canale media rusești au prezentat aceleași informații privind distrugerea elicopterelor.
Pompele de sân, noua „armă secretă” a lui Putin
ACTUALIZARE 16:48 O creștere bruscă și surprinzătoare a exporturilor europene de mașini de spălat, frigidere și chiar pompe electrice de sân către vecinii Rusiei mărește temerile printre oficiali occidentali că explozia de comerț ar putea ajuta mașinăria de război a lui Vladimir Putin în Ucraina, transmite Bloomberg.
Armenia a importat mai multe mașini de spălat din Uniunea Europeană în timpul primelor opt luni ale anului decât în ultimii doi ani de zile combinați, potrivit datelor adunate de Bloomberg din baza de date a agenției de statistică a UE – Eurostat. Kazahstan a importat frigidere în valoare de 21,4 milioane de dolari în august, mai mult decât triplul sumei din aceeași perioadă a anului trecut.
NBC: Biden a țipat la Zelenski într-o convorbire telefonică
ACTUALIZARE 16:10 Discuțiile telefonice dintre președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și cel al Statelor Unite, Joe Biden, au devenit o rutină de când a început invazia rusească în Ucraina. Un astfel de apel telefonic, la începutul verii, s-a desfășurat un pic diferit, însă, Biden reacționând cu furie față de Zelenski, relatează NBC News.
Conform informațiilor oferite de persoane familiarizate cu conversația dintre președintele american și cel ucrainean, Biden abia ce terminase să-i transmită lui Zelenski detaliile cu privire la cel mai nou pachet de ajutor pentru Ucraina când liderul de la Kiev a început să vorbească despre toate celelalte alte lucruri de care mai are nevoie și pe care nu le primește.
Biden și-ar fi pierdut cumpătul și ar fi ridicat tonul la Zelenski, spunându-i că poporul american este generos și că administrația și armata SUA lucrează din greu pentru a oferi tot sprijinul Ucrainei și că liderul ucrainean ar putea să fie „ceva mai recunoscător”.
Citește și Pompele de sân, noua „armă secretă" a lui Putin în războiul din Ucraina
Rachetele rusești au lovit regiunea Cernăuți
ACTUALIZARE 15:14 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat luni Rusia că „luptă împotriva civililor” în Ucraina, distrugând infrastructurile critice ale ţării prin atacurile sale cu rachete şi drone. Preşedinţia Ucrainei a denunţat anterior luni 'atacuri masive' şi simultane în mai multe regiuni împotriva infrastructurii energetice, care au dus la întreruperi de energie electrică în mai multe zone ale ţării. Atacuri rachete au fost semnalate şi la Cernăuţi. Guvernatorul Ruslan Zaparaniuk spune că sunt pagube importante și răniți.
Atacuri cu rachete au fost semnalate şi la Cernăuţi. Anunțul a fost făcut dimineață pe canalul său de Telegram de către Ruslan Zaparaniuk, guvernatorul regiunii Cernăuți: ”În regiunea Cernăuți se constată deteriorarea infrastructurii critice ca urmare a tirului de rachete. În niciun caz nu fotografiați locul exploziilor. Așteptați informații oficiale”.
Kievul a rămas fără apă. 350.000 de locuințe nu au curent electric
ACTUALIZARE 14.50 Atacul de luni al Rusiei, cu rachete care au vizat infrastructura ucraineană, a lăsat 80% dintre locuitorii Kievului fără alimentare cu apă, a declarat primarul capitalei Vitali Klitschko, citat de Politico.
Avarierea unei instalații electrice de lângă Kiev a cauzat defecțiunea infrastructurii de apă.
Totodată, 350.000 de locuințe din capitală au rămas fără curent electric, a scris primarul pe Telegram .
„Pentru orice eventualitate, vă rugăm să vă aprovizionați cu apă de la cele mai apropiate pompe și puncte de vânzare”, a adăugat Klitschko.
Autoritățile din Kiev au publicat online o hartă cu locurile de unde oamenii se pot aproviziona cu apă. Marcajele cu roșu arată stațiile de pompare scoase din funcțiune momentan.
Rusia, acuzată că luptă împotriva civililor. Armata ucraineană a doborât luni 44 de rachete din 50
ACTUALIZARE 13.40 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat luni Rusia că 'luptă împotriva civililor' în Ucraina, distrugând infrastructurile critice ale ţării prin atacurile sale cu rachete şi drone, relatează EFE.
Într-un mesaj pe contul său de Twitter, Kuleba a evocat atacurile constante pe care Rusia le-a lansat în ultimele ore în diferite colţuri ale ţării, care au distrus infrastructuri importante în regiuni precum Zaporojie (în sud) sau chiar la Kiev.
"Un alt atac rusesc cu rachete loveşte infrastructura critică a Ucrainei. În loc să lupte pe câmpul de luptă, Rusia luptă împotriva civililor. (Moscova) nu poate justifica aceste atacuri numindu-le un "răspuns". Rusia face aceasta pentru că mai are încă rachete şi voinţa de a ucide ucraineni", susţine Dmitro Kuleba.
Într-un mesaj publicat cu câteva ore înainte, ministrul ucrainean de externe semnala că '"modelul de comportament al ruşilor este foarte previzibil: comit o crimă noaptea şi apoi propun "discuţii" dimineaţa".
Referindu-se la retragerea Moscovei din acordul privind deblocarea exportului de cereale ucrainene, Kuleba a spus că, sâmbăta aceasta, ruşii "au pus milioane de oameni în pericol de a muri de foame, iar astăzi spun că sunt dispuşi de a negocia. Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de acest lucru".
Erdogan spune că Turcia va continua eforturile pentru acordul asupra cerealelor după ezitările Rusiei
ACTUALIZARE 13.00 Turcia îşi va continua eforturile pentru acordul asupra exportului cerealelor la Marea Neagră în ciuda ezitărilor Rusiei, a declarat luni preşedintele Tayyip Erdogan după ce Moscova şi-a suspendat participarea la această iniţiativă în weekend, informează Reuters.
"Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleaşi beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre de a sluji omenirea", a spus Erdogan într-un discurs, scrie Agerpres.
"Efortul nostru de a livra acest grâu ţărilor care se confruntă cu ameninţarea foametei este evident. Cu mecanismul comun pe care l-am stabilit la Istanbul, am contribuit la ameliorarea unei crize alimentară globale", a spus Erdogan, adăugând că prin acest acord au fost furnizate deja 9,3 milioane de tone de alimente pieţelor mondiale.
12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale
ACTUALIZARE 12.20. Douăsprezece nave-cargo au părăsit luni porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.
Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a anunţat sâmbătă suspendarea participării sale la acest acord pe "termen nedefinit" din cauză că nu poate 'garanta siguranţa navelor civile' care navighează în cadrul acestui pact, în urma unui atac sâmbătă asupra navelor din cadrul Flotei sale din Marea Neagră.
"Astăzi 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegaţiile ONU şi Turciei oferă 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia rusă a fost informată", a scris Kubrakov pe Twitter.
Coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Iniţiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla, a avertizat luni dimineaţă pe Twitter că "nicio navă de transport civilă nu trebuie să devină o ţintă militară şi nici să fie ţinută ostatică. Alimentele trebuie să treacă!".
"Unde e Lapin?". Kadîrov țipă pe rețelele sociale că îl caută pe front pe generalul responsabil de Donețk și nu-l găsește
ACTUALIZARE 12.05 Liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, îl critică din nou pe Alexander Lapin, unul din generalii lui Vladimir Putin. Kadîrov susține că "băieții" lui l-au căutat "o zi întreagă" pe front pe comandantul rus și nu l-au găsit.
Generalul colonel Alexander Lapin este comandantul Districtului Militar Central al Rusiei din 2017. Anterior, a condus trupele ruse în Siria, site-ul de investigații independent Meduza.
Potrivit unor relatări, el a jucat un rol cheie în invazia Rusiei în Ucraina, iar Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Rusiei în timpul verii. Alții însă, l-au criticat pe Lapin. Cel mai vocal este Ramzan Kadîrov, care l-a acuzat de recenta retragere a Rusiei în Ucraina. În 27 octombrie, Kadîrov l-a criticat dur pe comandantul Districtului Militar Central al Rusiei, pe care l-a făcut responsabil pentru modul cum a apărat o zonă nordică din regiunea Donețk, unde trupele ucrainene au avansat recent. Potrivit lui Kadîrov, trupele trimise în ajutor "nu i-au putut găsi pe luptătorii lui Lapin deși i-au căutat o zi întreagă".
Liderul cecen a adăugat că trupele lui Lapin "sunt blocate" în jurul Rubizhne și Kreminna – fiind demoralizate, "fără provizii sau muniție".
O rachetă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova
ACTUALIZARE 11.40 Una din rachetele lansate de ruși luni dimineață a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit autorităților de la Chișinău nu sunt victime, însă mai multe case din localitatea Naslavcea, raionul Ocnița, au fost avariate.
Luni dimineață, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în zona de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la hotar cu Ucraina, transmite Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova. Nu sunt înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse. Ministerul a informat că a luat toate măsurile de protecție, cu privire la racheta care a căzut pe teritoriul localității Naslavcea.
Atac masiv împotriva instalațiilor energetice
ACTUALIZARE 10:39 Un „atac masiv” al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană, la două zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea, despre care Moscova a spus că a fost comis de Kiev cu ajutorul Londrei, relatează France Presse şi Reuters.
„Teroriştii ruşi au lansat, încă o dată, un atac masiv împotriva instalaţiilor sistemului energetic în mai multe regiuni”, a transmis un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko. „Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în timp ce altele şi-au atins ţinta”, a adăugat el, conform Agerpres.
„O altă serie de rachete ruseşti loveşte infrastructura critică a Ucrainei. În loc să lupte pe câmpul de luptă, Rusia luptă împotriva civililor”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
„Nu justificaţi aceste atacuri numindu-le «răspuns». Rusia face asta pentru că încă mai are rachete şi voinţa să omoare ucraineni”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat la rândul său că rachetele au lovit infrastructura energetică la Kiev şi în alte oraşe, provocând întreruperi de electricitate şi apă.
„Rusia nu este interesată de negocierile de pace şi nici de securitatea în hrana globală. Singurul scop al lui Putin sunt moartea şi distrugerea”, a spus el.
350.000 de apartamente din Kiev au rămas fără curent electric
ACTUALIZARE 10:10 Vitali Kliciko, primarul orașului Kiev, a transmis pe Telegram:
„Inginerii electricieni lucrează la restaurarea furnizării de electricitate după pagubele suferite de infrastructura de energie care alimentează aproape 350.000 de apartamente în Kiev. Specialiștii, împreună cu alte servicii de urgență și autorități fac tot posibilul pentru a stabiliza situația cât de curând posibil”
Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A Brink, a confirmat că se adăpostește împreună cu personalul de la ambasadă, scriind pe Twitter:
„Precum milioane de ucraineni, echipa noastră din nou se adăpostește în contextul în care Rusia își continuă bombardamentele barbare cu rachete asupra poporului ucrainean într-o încercare de a lăsa țara rece și întunecată în apropierea iernii”.
Sistemele antiaeriene ucrainene au fost folosite pentru a doborî rachete rusești.
Footage of shooting down one of the missiles in the skies of Kyiv Oblast.
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) October 31, 2022
📹https://t.co/XiPxGGhH8u pic.twitter.com/0vI1gLdrlT
Ministerul britanic al apărării: Soldații ruși folosesc puști într-o „stare de-abia utilizabilă”
Cei câțiva mii de rezerviști mobilizați recent de Rusia pe linia frontului sunt deseori slab echipați cu puști într-o „stare de-abia utilizabilă”, a transmis Ministerul britanic al Apărării în ultima sa informare.
„Rusia a desfășurat câteva mii de noi rezerviști mobilizați pe linia frontului din Ucraina începând de la mijlocul lunii octombrie. În multe cazuri aceștia sunt slab echipați.
În septembrie, ofițerii ruși erau îngrijorați că unii rezerviști recent mobilizați soseau în Ucraina fără arme.
Imaginile open source sugerează că acele puști care au oferite rezerviștilor mobilizați sunt de obicei AKM, o armă prima oară introdusă în 1959. Multe probabil sunt într-o stare de-abia utilizabilă ca urmare a depozitării neadecvate.
AKM trage cu muniție de 7,62 mm, în timp ce unitățile obișnuite de luptă ale Rusiei sunt majoritatea înarmate cu AK-74M de 5,45 mm sau puști AK-12.
Integrarea rezerviștilor cu soldații angajați și veteranii de luptă în Ucraina va însemna că logistica rusă va trebui să împingă două tipuri de muniție de arme de mici dimensiuni pe pozițiile de pe linia frontului și nu doar una.
Aceasta probabil va complica și mai mult sistemele de logistică deja întinse ale Rusiei”, arată instituția
Căile Ferate din Ucraina: 80% din trenuri circulă conform programului, în ciuda atacurilor asupra infrastructurii
ACTUALIZARE 09.55 Căile Ferate Ucrainene au transmis că 80% din trenuri continuă să circule conform programului, în ciuda valului de atacuri asupra infrastructurii critice a țării care au avut loc luni dimineață.
Compania a spus că au fost scoase locomotive diesel de rezervă și că toate trenurile vor continua să circule.
Cu toate acestea, unele trenuri care pleacă din capitala Kiev au fost amânate, a transmis compania, inclusiv pe rute din capitală către Dnipro, Ujhorod și Kramatorsk.
Atacuri asupra infrastructurii critice a Ucrainei au fost raportate luni în toată țara, inclusiv în regiunile centrale Kiev, Cherkasy și Kirovohrad, regiunea de est a Harkov și regiunea de sud a Zaporojie.
Dronele ucrainene ar fi lovit și avariat fregata Amiral Makarov, mândria Flotei Ruse de la Marea Neagră
ACTUALIZARE 9.50 Fregata Amiral Makarov, mândria Flotei Ruse de la Marea Neagră, a fost lovită în timpul atacului cu drone din Sevastopol din weekend, scrie The Guardian. Pe rețelele sociale au fost făcute publice înregistrări video în care se văd drone maritime, care atacă nave ale Flotei rusești din Marea Neagră în Sevastopol, din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Fregata a fost una dintre cele trei nave rusești care au fost lovite sâmbătă. Mai multe drone au lovit navele la ora 4.20 dimineața.
Oficialii ucraineni au transmis că nu este clar dacă fregata a fost grav avariat sau doar a suferit pagube minore. Mai multe rapoarte neconfirmate oficial au transmis că sistemele radar ale navei au fost distruse.
Pe rețelele sociale au fost distribuite imagini video în care sunt surprinse explozii puternice în partea de sud a Sevastopolului, într-o zonă în care se află școala de marină rusă. GeoConfirmed, un grup de voluntari care cartografiază războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a publicat înregistrări video în care se văd drone maritime, care atacă nave ale Flotei rusești din Marea Neagră în Sevastopol. Unul dintre videoclipurile publicate arată un presupus atac asupra unei fregate rusești din clasa Amiral Grigorovici, și "doar Amiral Makarov se potrivește cu această clasă", afirmă grupul de voluntari. Filmarea se oprește când drona pare să aibă un impact asupra navei, probabil că aceasta a explodat, mai susține GeoConfirmed.
ACTUALIZARE 9.30 O serie de explozii s-au auzit luni dimineaţă la Kiev, capitala Ucrainei, potrivit unor martori din oraş citaţi de Reuters şi unor jurnalişti ai France Presse, în timp ce autorităţile regionale din nordul, estul şi centrul Ucrainei au raportat de asemenea lovituri de rachete.
Consilierul prezidențial de rang înalt Anton Gherașenko a spus că cel puțin 3 explozii au răsunat în Kiev în vreme ce 40 de rachete de croazieră rusești au fost trase către Ucraina.
Filmed by ITV News this morning looking north from the centre of Kyiv: https://t.co/e21ZFk4UmL pic.twitter.com/PJPFxBiz8s
— Rohit Kachroo (@RohitKachrooITV) October 31, 2022
Rusia şi-a intensificat în ultimele săptămâni atacurile cu rachete asupra Ucrainei după ce a dat vina pe Kiev pentru explozia ce a deteriorat Podul Crimeei, transmite Agerpres.
Luni dimineaţă putea fi văzut fum ridicându-se deasupra Kievului după cel puţin zece explozii, au spus martorii citaţi de AFP. Sirenele antiaeriene au răsunat în toată Ucraina.
De asemenea, curentul electric, precum şi reţelele de telefonie mobilă au căzut în anumite părţi ale oraşului.
Jurnalişti de la France Presse au anunţat de asemenea că cel puţin cinci explozii au fost auzite în capitala Ucrainei între orele 08:00 şi 08:20 (06:00 şi 06:20 GMT).
Capitala fusese deja lovită pe 10 şi 17 octombrie, mai ales de drone ruseşti de fabricaţie iraniană.
Igor Terekhov, primarul Harkovului, a declarat că oraşul a fost lovit de două rachete care au vizat „o instalaţie a infrastructurii critice”.
Au fost semnalate explozii şi în oraşele Zaporojie şi Cerkasî.
„Perdanţii ruşi continuă să ducă război împotriva infrastructurii civile”, a scris Andri Ermak, şeful de cabinet aş preşedintelui Volodimir Zelenski, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Aceste ultime bombardamente asupra Kievului au loc la trei zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea despre care Moscova a spus că a fost comis de Ucraina cu ajutorul Londrei.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News