Live

Bogdan Aurescu spune, în Jerusalem Post, că România susține decizia UE de a condamna aripa militară a Hezbollah

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, face apel pentru dezescaladarea conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan Foto: mae.ro

Bogdan Aurescu a declarat pentru The Jerusalem Post că România va continua să încurajeze consolidarea relațiilor Uniunii Europene cu Israel. Ministrul român de externe a mai precizat că România susține în continuare decizia Uniunii Europene de a nu condamna și interzice în totalitate gruparea șiită Hezbollah.

„Puteți conta pe România ca pe un bun prieten. Am dovedit deja acest lucru. Uniunea Europeană și Israel cred ferm în principiile și valorile democratice. Avem multe în commun și vom lucra împreună în ce privește multe aspecte ce privesc regiunea”, a spus Aurescu, joi, într-o declarație pentru The Jerusalem Post.

Aurescu mai spune, de asemenea, că România susține decizia UE de a nu condamna Hezbollah în totalitate. Uniunea Europeană a separat organizația într-o aripă militară și una politică, și a condamnat-o doar pe cea militară. Israel susține condamnarea grupului șiit în întregimea sa.

Cinci state-membre ale Uniunii Europene au interzis, până acum Hezbollah, printre care Germania, Lituania și Estonia, care au făcut acest pas în 2020. Aurescu spune că România analizează deciziile luate de aceste țări, însă nu a ajuns încă la o concluzie în ce o privește.

România susține redeschiderea Consiliului de Asociere UE-Israel

România este una dintre țările care susțin redeschiderea Consiliului de Asociere UE-Israel, iar Aurescu a deschis acest subiect la Consiliul pentru Afaceri Externe al UE, dar și în timpul unei întâlniri a miniștrilor de Externe europeni de la Berlin.

Acordul de Asociere semnat între Israel și UE în 1995 reprezintă baza legală care definește relațiile dintre cele două părți. Prin acest acord s-a stabilit Consiliul de Asociere, instituție menită să asigure dialogul și să îmbunătățească relațiile dintre cele două părți. El nu s-a mai reunit, însă, din 2013, UE protestând în acest fel împotriva politicilor israeliene în ce privește populația palestiniană.

Înaltul Comisar European, Josep Borrell susține și el inițiativa, însă un număr de state-membre din vestul Europei au condiționat redeschiderea Consiliului de progrese susținute în procesul de pace dintre Israel și palestinieni.

Aurescu a declarat că „poziția noastră este în favoarea redeschiderii Consiliului de Asociere UE-Israel fără alte precondiții legate de procesul de pace din Orientul Mijlociu. UE și Israel trebuie să își intensifice legăturile”.

Ambasada rămâne la Tel Aviv: „Poziția României nu s-a schimbat”

În 2019, premierul de atunci al Guvernului României, Viorica Dăncilă, a anunțat că plănuiește să mute ambasada țării de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia se află, însă, la președintele României, iar Klaus Iohannis se opune mutării ambasadei, conform cadrului internațional în ce privește această chestiune.

„Poziția României nu s-a schimbat în ce privește această chestiune (n. red. – mutarea ambasadei). Vom rămâne consecvenți cu această poziție pentru moment și vom urma cadrul internațional în ce privește această chestiune. Statutul Ierusalimul este legat de mai multe aspecte cheie ale procesului de pace. Sper că vor exista progrese”, a mai spus Aurescu.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Austria dă semne că va debloca aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen

Viktor Orban anunță că-l invită pe Benjamin Netanyahu în Ungaria, chiar dacă pe numele acestuia CPI a emis mandat de arestare

Netanyahu spune că mandatul de arestare al CPI pe numele său nu-l va opri „să apere” Israelul. „Nu vom ceva presiunii”

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Partenerii noștri