Live

Bogdan Aurescu: Comunitatea internaţională „trebuie să sancţioneze ferm, imediat şi coordonat” acţiunile Rusiei

Data publicării:
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, vorbit azi la telefon cu omologul său britanic, Liz Truss. Cei doi oficiali au condamnat „ferm” recunoaşterea de către Federaţia Rusă a „independenţei” autoproclamatelor republici separatiste din Doneţk şi Luhansk, părţi componente ale Ucrainei.

Totodată, Aurescu şi Truss au subliniat încălcarea „flagrantă” a dreptului internaţional, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale acestei ţări de către Federaţia Rusă, alături de obligaţiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, arată un comunicat MAE citat de Agerpres.

Aurescu a prezentat omologului britanic poziţia României potrivit căreia comunitatea internaţională „trebuie să sancţioneze ferm, imediat şi coordonat acţiunile Federaţiei Ruse, ca răspuns faţă de ultimele evoluţii, dar şi ca modalitate de a descuraja acţiuni viitoare de destabilizare a situaţiei din regiune”. De asemenea, cei doi miniştri au fost de acord asupra importanţei susţinerii „puternice” a Ucrainei de către comunitatea internaţională, inclusiv prin măsuri pentru creşterea rezilienţei acestui stat.

Totodată, şeful diplomaţiei române s-a referit la necesitatea consolidării în continuare, de o manieră coerentă şi unitară, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv în sudul său, la Marea Neagră.

Cei doi miniştri au discutat despre crearea grupului de luptă NATO din România. Ei au agreat continuarea contactelor bilaterale strânse şi a cooperării la nivel aliat în vederea adaptării răspunsului NATO şi al statelor aliate la actualele evoluţii de securitate, inclusiv prin crearea grupului de luptă în România.

Potrivit MAE, Liz Truss a apreciat poziţionarea fermă a României faţă de evoluţiile actuale din vecinătatea sa şi a fost de acord cu necesitatea consolidării angajamentului colectiv pentru securitatea aliaţilor de pe Flancul Estic al NATO.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Soția l-a prins ”în flagrant” cu altă femeie: ”Ce face noua ta iubită?”. A dat un răspuns bizar și a luat o decizie negândită

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum acționează dezinformarea Kremlinului în Israel. „Să ne asigurăm că niciun partid din Knesset nu sprijină donarea de arme Ucrainei”

Prin ce tertipuri ingenioase reușește Rusia să evite sancțiunile europene. „Mă tem că uneori diplomaţia nu este suficientă”

Mesaj Ro-Alert în județul Tulcea, după un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei. Avioane de luptă, trimise în misiune de monitorizare

Viețile secrete ale soldaților ruși mobilizați care fug de războiul din Ucraina. „Este haos în armată”

Partenerii noștri