Live Text Putin recunoaște în premieră că războiul din Ucraina va fi „de lungă durată” și spune că doar Rusia poate garanta integritatea Ucrainei
Președintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut miercuri, în premieră, că războiul din Ucraina va fi unul „îndelungat”. În același timp, liderul de la Kremlin a recunoscut că amenințarea unui război nuclear este în creștere, dar că „Rusia nu a luat-o razna” în această privință și că țara sa deține cele mai avansate sisteme de armament, dar că nu dorește „să se dea mare cu ele”. Statele Unite nu au "permis" Ucrainei să lanseze lovituri în Rusia, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken. Declarația vine după o serie de atacuri cu drone asupra mai multor baze aeriene ruseşti, pe care Ministerul Apărării rus le-a pus pe seama Kievului. Rușii au atacat în cursul nopții, cu drone și rachete, regiunea Zaporojie, trei persoane fiind rănite.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
Putin, despre pericolul unui război nuclear: „Rusia nu a luat-o razna”
ACTUALIZARE 18:54 Vladimir Putin a declarat miercuri că „Rusia nu a luat-o razna” și a recunoscut, în același timp, că amenințarea unui război nuclear „a crescut”.
„Rusia nu a luat-o razna”, a spus Putin, în cadrul unei intervenții televizate. În același timp, Vladimir Putin a spus că „Rusia ia în considerare folosirea armelor nucleare ca răspuns la un atac”.
Liderul de la Kremlin a mai susținut că Rusia „nu are arme nucleare tactice dispuse în alte țări, precum Statele Unite” și a adăugat că „noi (rușii) avem cele mai avansate arme, dar nu intenționăm să ne dăm mari cu ele”.
Totodată, Putin a spus că „Rusia poate fi singurul garant al integrității teritoriale a Ucrainei, dar acest lucru depinde de liderii ucraineni”.
Kremlinul susține că bugetul SUA pentru apărare în 2023 este „ostil” față de Rusia
ACTUALIZARE 18:24 Kremlinul a transmis miercuri că proiectul de lege al SUA privind cheltuielile militare, care prevede un ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina şi asupra căruia membrii Congresului american au ajuns marţi la un acord, este „ostil” faţă de Rusia, relatează Reuters.
„Documentul adoptat este extrem de ostil faţă de ţara noastră”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Legea privind bugetul Apărării SUA pe 2023 (NDAA) prevede această sumă suplimentară pentru Iniţiativa privind Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, o creştere de 500 de milioane de dolari faţă solicitarea preşedintelui american Joe Biden de la începutul acestui an.
Proiectul elimină de asemenea unele restricţii asupra contractelor pentru muniţii în sprijinul Ucrainei. Este de aşteptat ca legea să treacă de Senat şi Camera Reprezentanţilor în această lună şi apoi să fie trimisă la Casa Albă pentru promulgare, notează Agerpres.
„Eocid” în Marea Neagră: Mii de delfini au murit din cauza războiului declanșat de invazia Rusiei în Ucraina
ACTUALIZARE 18:10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri un „ecocid” după ce a fost raportată moartea a mii de delfini în Marea Neagră, un fenomen care ar fi legat în mod direct, potrivit liderului ucrainean, de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin, informează AFP.
„Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre”, a afirmat Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare şi însoţit de un reportaj difuzat de United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai, informează Agerpres.
„Războiul rus a avut un impact enorm asupra faunei din ţara noastră”, a criticat Zelenski, exprimându-şi regretul în legătură cu „consecinţele devastatoare” asupra ecosistemelor.
Preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile competente în materie de protecţie a mediului „culeg probe ale acestor crime şi intenţionează să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid în Ucraina”.
Putin: În Ucraina va fi un conflict îndelungat
ACTUALIZARE 17:20 Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict „îndelungat” şi Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor, informează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.
„Desigur, va fi un proces îndelungat”, a spus Putin la o sesiune anuală televizată a Consiliului prezidenţial pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului, referindu-se la conflictul din Ucraina.
Cu toate acestea, el a exclus o nouă mobilizare a rezerviştilor. „Aceste zvonuri (..) nu au sens. În acest moment nu există nici necesitate a acesteia nici pentru Stat şi nici pentru Ministerul Apărării”, a indicat liderul de la Kremlin, care în septembrie a ordonat mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti pentru consolidarea trupelor ruse pe frontul din Ucraina.
Dintre aceşti rezervişti, a precizat el în intervenţia de miercuri, aproximativ jumătate sunt încă în instrucţie, iar cealaltă jumătate, circa 150.000, se află în zona de operaţiuni militare în Ucraina, iar dintre aceştia din urmă aproximativ 77.000 sunt angajaţi direct în lupte.
Pe de altă parte, Putin s-a plâns că organizaţiile occidentale pentru apărarea drepturilor omului consideră Rusia „o ţară de categoria a doua care nu are niciun drept de a exista”.
„Cu asta avem de-a face”, a spus Putin. „Nu poate fi decât un răspuns din partea noastră - o luptă consecventă pentru interesele noastre naţionale. Vom face exact aşa”, a declarat el.
Preşedintele rus a adăugat: „Da, vom face asta prin diferite moduri şi mijloace. În primul rând, desigur, ne vom concentra pe mijloace paşnice, dar dacă nu mai rămâne nimic, ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem”, notează Reuters.
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei şi „alte aşa-zise organizaţii pentru drepturile omului”, după începerea „operaţiunii militare” ruse în Ucraina îşi demonstrează „partizanatul cinic”, a mai declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia oficială de presă TASS. El a adăugat că drepturile locuitorilor vorbitori de limbă rusă din Donbas (estul Ucrainei) au fost ignorate de „aşa-numita comunitate internaţională” timp de opt ani.
Putin s-a exprimat în a 10-a lună a războiului din Ucraina, răspunzând comentariilor unui membru al acestui consiliu care a spus că forţele ucrainene bombardează zone rezidenţiale ale regiunii Doneţk controlate de ruşi.
Ucraina a suferit pierderi grele civile pe tot parcursul războiului. Rusia neagă că vizează civili, aminteşte Reuters.
Zelenski, desemnat persoana anului
ACTUALIZARE 15:31 Revista americană TIME l-a desemnat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski și spiritul poporului ucrainean drept „persoana anului 2022”.
TIME's 2022 Person of the Year: Volodymyr Zelensky and the spirit of Ukraine #TIMEPOY https://t.co/06Y5fuc0fG pic.twitter.com/i8ZT3d5GDa
— TIME (@TIME) December 7, 2022
Stoltenberg: Rusia încearcă să înghețe luptele din Ucraina pe timpul iernii, înaintea unei ofensive în primăvară
ACTUALIZARE 15:20 Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat miercuri şeful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.
„Ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin pentru o perioadă scurtă, pentru a se putea regrupa, repara, recupera şi apoi pentru a încerca o ofensivă mai mare în primăvară”, a afirmat Stoltenberg în cadrul unui eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a afirmat că membrii NATO continuă să furnizeze Ucrainei arme şi sprijin „fără precedent”, în ciuda îngrijorărilor privind o eventuală epuizare a stocurilor Occidentului.
„Este la fel de important să adăugăm noi sisteme, precum şi să ne asigurăm că sistemele sau armele pe care le-am livrat deja sunt efectiv operaţionale sau funcţionează eficient”, a declarat Stoltenberg.
„Asta înseamnă că ei au nevoie de o cantitate importantă de muniţii, de piese detaşate şi de mentenanţă”, a precizat el.
Linia frontului în Ucraina s-a stabilizat de când forţele Kievului au obţinut un succes răsunător eliberând oraşul Herson şi zonele din jurul acestuia în partea occidentală a fluviului Nipru luna trecută.
Cele mai violente lupte se concentrează în prezent în jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, pe care forţele ruse încearcă să îl cucerească de mai multe luni. SUA se aşteaptă ca luptele să continue într-un "ritm redus" în lunile următoare, cele două părţi aflate în conflict încercând să îşi reconstituie forţele.
Stoltenberg a declarat că „nu are informaţii suplimentare” despre presupusele atacuri cu drone ucrainene asupra unor baze aeriene din Rusia, după ce SUA au spus că „nu au permis şi nu încurajează” astfel de atacuri din partea Kievului.
Şeful NATO estimează în prezent că "nu sunt reunite" condiţiile pentru o rezolvare paşnică a conflictului, "deoarece Rusia nu a arătat niciun semn de angajare în negocieri care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".
Forțele ruse au ucis sute de civili la începutul războiului din Ucraina
ACTUALIZARE 14:30 Cel puţin 441 de civili au fost ucişi de forţele ruse în primele zile ale invaziei în Ucraina, a anunţat miercuri Biroul ONU pentru drepturile omului, care a documentat execuţiile și atacurile în zeci de oraşe din trei regiuni, scrie Reuters.
Numărul real al victimelor în regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî ar fi probabil mult mai mare, a declarat Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un raport care analizează începutul invaziei din 24 februarie până la începutul lunii aprilie, când Forțele ruse s-au retras din cele trei zone.
„Actele în cauză au fost comise de forțele armate ruse care controlau aceste zone și au dus la moartea a 441 de civili (341 de bărbați, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete)”, se arată în raport.
Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina a strâns dovezi din 102 orașe și sate.
În total, până la 4 decembrie, OHCHR a declarat că a numărat 6.702 decese de civili și că monitorizarea sa include încălcări ale drepturilor omului de către toate părțile.
Uciderea intenționată a civililor este considerată o încălcare gravă a Convențiilor de la Geneva și o crimă de război.
Multe dintre cadavrele documentate în noul raport prezentau semne că victimele ar fi putut fi ucise intenționat, se arată în raport.
Ucraina face apel la aliații occidentali să boicoteze cultura rusă
ACTUALIZARE 12.40 Ministrul ucrainean al culturii a cerut aliaților occidentali să boicoteze cultura rusă, îndemnând la oprirea spectacolelor de muzică a lui Ceaikovski și a altor compozitori ruși până la sfârșitul războiului.
Într-un articol publicat în The Guardian, Oleksandr Tkachenko susține că un astfel de „boicot cultural" nu ar însemna „anularea lui Ceaikovski", ci ar însemna „oprirea interpretării operelor sale până când Rusia își va înceta sângeroasa sa invazie".
El afirmă că un astfel de pas ar fi corect, având în vedere că războiul este „o bătălie civilizațională a culturii și istoriei", în care Rusia „încearcă în mod activ să ne distrugă cultura și memoria", prin faptul că pretinde că cele două state constituie o singură națiune.
Surse diplomatice: Rusia a comandat sute de drone și rachete din Iran
ACTUALIZARE 10.33 Rusia a comandat sute de drone şi rachete balistice din Iran, potrivit unei surse diplomatice de la Naţiunile Unite, transmite miercuri agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.
„Ştim că Iranul intenţionează să-şi sporească, în cantităţi semnificative, livrările de vehicule aeriene fără pilot şi de rachete către Rusia”, a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.
Decizia Moscovei ar fi motivată de lipsa acută de armament şi muniţii. „Nu cred că transporturile au fost deja încărcate, dar în mod clar ele au fost comandate”, a adăugat sursa citată.
Forţele ruse au folosit deja în Ucraina sute de drone Shahed-136, produse în Iran. Rusia a negat că ar fi folosit aşa-numite drone kamikaze, deşi în noiembrie Teheranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei.
O rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU după încheierea acordului nuclear din 2015 cu Iranul îi interzice Teheranului asemenea acorduri privind armele. În luna octombrie, SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania au cerut o anchetă a ONU asupra atacurilor în care au fost folosite arme iraniene în Ucraina.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat marţi Iranul în legătură cu „consecinţele” livrărilor sale de arme către Rusia, potrivit agenţiei de presă Ukrinform, citată de Xinhua.
„Semnalul nostru către ei (partea iraniană) a fost foarte clar. În primul rând, fie vă opriţi, fie vă veţi confrunta cu o serie dintre cele mai grave consecinţe. În al doilea rând, indiferent ce beneficii aveţi de pe urma cooperării cu Rusia prin furnizarea de drone sau alte arme, pentru voi consecinţele negative vor depăşi orice beneficii”, a spus Kuleba într-un briefing online.
Kievul urmăreşte atent „fiecare pas” al Iranului în chestiunea cooperării tehnico-militare cu Rusia, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia a început recent să extindă pozițiile sale defensive de-a lungul frontierei cu Ucraina și în interiorul regiunii Belgorod
ACTUALIZARE 10.20 În evaluarea de miercuri dimineață, Ministerul britanic al Apărării susține că Rusia a început recent să extindă pozițiile sale defensive de-a lungul frontierei cu Ucraina și în interiorul regiunii Belgorod. În plus, marți, guvernatorul din Belgorod a anunțat că înființează „unități locale de autoapărare".
Săparea de tranșee a fost anunțată în Belgorod cel puțin din aprilie 2022, dar noile evoluții constau probabil în sisteme mai elaborate, concepute pentru a respinge asalturi mecanizate, notează britanicii.
Londra mai spune că există o posibilitate reală ca autoritățile ruse să promoveze pregătirile defensive în interiorul teritoriului rusesc recunoscut la nivel internațional pentru a alimenta sentimentul patriotic.
Cu toate acestea, probabil că aceasta ilustrează convingerea reală (dar falsă) a unor factori de decizie din Rusia că există o amenințare credibilă de invazie din partea forțelor ucrainene.
Deficiențele de evaluare strategică reprezintă una dintre slăbiciunile esențiale ale structurii guvernamentale centrale rusești, lucru evidențiat și de decizia inițială a Rusiei de a invada Ucraina, mai spune Ministerul britanic al Apărării.
Capacitatea de a realiza analize oficiale imparțiale este aproape sigur frecvent subminată de o tendință spre gândirea de grup și concluzii oportune din punct de vedere politic.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 07 December 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) December 7, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/9mTBxnDJgn
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/yZiVwexzFV
Rușii au lovit din nou Zaporojie în cursul nopții
ACTUALIZARE 9.40 Rușii au atacat în cursul nopții, cu drone și rachete, două localități din Zaporojie, a anunțat Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii, într-un mesaj postat pe Telegram.
Trei persoane au fost rănite, printre acestea fiind și o fată de 15 ani, potrivit guvernatorului, scrie The Guardian.
Blinken: SUA nu au „permis” loviturile Ucrainei în Rusia
ACTUALIZARE 9.30 Statele Unite nu au "permis" Ucrainei să lanseze lovituri în Rusia, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken .
"Nu i-am încurajat și nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei", a declarat secretarul de stat Antony Blinken, scrie The Guardian.
"Nu ajutăm Ucraina să organizeze lovituri dincolo de frontierele sale, nu încurajăm Ucraina să lanseze lovituri dincolo de frontierele sale", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. "Tot ceea ce facem noi, tot ceea ce face lumea pentru a sprijini Ucraina este în sprijinul independenţei Ucrainei", a adăugat el.
Polonia acceptă rachetele Patriot germane pe teritoriul său, după lungi ezitări: „Am acceptat decizia de a refuza sprijinirea Ucrainei”
ACTUALIZARE 9.20 Polonia a anunţat marţi că va accepta pe teritoriul său sistemele de apărare antiaeriană Patriot pe care Germania s-a oferit să i le dea după incidentul în care un proiectil a căzut la frontiera estică a țării, omorând doi oameni. Anterior, autoritățile de la Varșovia au sugerat să fie transferate în Ucraina.
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că a discutat cu omoloaga sa germană, Christine Lambrecht, şi "a acceptat cu dezamăgire decizia sa de a refuza să sprijine Ucraina". "Desfăşurarea sistemelor Patriot în vestul Ucrainei ar fi sporit securitatea polonezilor şi ucrainenilor. Prin urmare, luăm decizii de lucru cu privire la plasarea bateriilor în Polonia şi conectarea acestora la sistemul nostru de comandă", a indicat el pe contul sau de Twitter.
ACTUALIZARE 9.00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi, de Ziua Forţelor Armate ale Ucrainei, că atunci când o astfel de sărbătoare este una a recunoştinţei, un stat nu poate fi învins.
”Când Ziua Forţelor Armate într-un stat este o sărbătoare a recunoştinţei, sunt sigur că un astfel de stat nu poate fi învins şi nu poate fi frânt. Şi astăzi vedem asta cu toţii şi am mai văzut-o. De opt ani şi 286 de zile, Forţele Armate ale Ucrainei apără frumoasa noastră ţară de ocupant, de agresiunea rusească. Mii de ucraineni şi-au dat viaţa pentru a veni o zi când niciun ocupant nu va mai rămâne pe pământul nostru şi toţi oamenii noştri vor fi liberi din nou”, a continuat preşedintele Ucrainei.
Zelenski a spus că a fost o onoare să îşi petreacă întreaga zi împreună cu apărătorii, el mergând în regiunea Doneţk, în Harkov.
El a menţionat că marţi au fost aduşi acasă alţi 60 de luptători care se aflau în captivitate la ruşi.
”Acum, aici, în Palatul Mariyinski, se află eroii noştri, rudele luptătorilor noştri, comandanţi şi reprezentanţi ai brigăzilor şi unităţilor de luptă care tocmai au sosit de pe front şi se întorc pe linia frontului. Unde este cu adevărat fierbinte. Unde ei luptă cu adevărat pentru libertatea noastră, pentru independenţa noastră, pentru copiii noştri. Şi vreau să le spun tuturor celor prezenţi ceea ce este cu siguranţă în inima fiecărui ucrainean astăzi: vă mulţumesc! Le mulţumesc absolut tuturor soldaţilor, marinarilor, sergenţilor, sergenţilor-major, ofiţerilor, eroilor, generalilor şi, desigur, tuturor taţilor şi mamelor voştri, dragii noştri luptători ucraineni. Vă doresc un singur lucru – victoria! Nouă tuturor. O meritaţi! Toţi oamenii noştri o merită. Toţi părinţii noştri, toţi copiii noştri o merită. Statul nostru şi istoria o merită. Să obţinem în sfârşit victoria”, a conchis Zelenski.
Cât timp le ia rușilor să pregătească un nou atac masiv cu rachete asupra orașelor și infrastructurii Ucrainei
ACTUALIZARE 8.20 Rusia a lansat până acum, în ultimele 8 săptămâni, opt valuri succesive de atacuri în masă cu rachete de croazieră asupra orașelor și infrastructurii energetice a Ucrainei. Deși ucrainenii nu pot prezice cu exactitate momentul viitorului atac, pregătirea pentru un astfel de bombardament durează mai multe zile.
Totodată, armata rusă nu are capacitatea de a lansa în fiecare zi valuri de rachete asupra obiectivelor ucrainene, informează Ukrinform.
Rachete, în loc de artificii. Orașele rusești anulează festivitățile de Anul Nou pentru ca armata să folosească banii să atace Ucraina
ACTUALIZARE 8.10 Mai multe orașe rusești au renunțat la festivitățile de Anul Nou ca să redirecționeze fondurile spre operațiunile militare ale armatei în Ucraina, potrivit unor rapoarte citate de Insider.
Oficialii din Sankt Petersburg, Iaroslavl, Kaluga, Nijni Novgorod, regiunea siberiană Tomsk și Iacuția au anulat festivitățile, potrivit The Telegraph. Mulți ruși se plâng că soldații sunt trimiși pe front fără echipamentul necesar, forțându-i pe oficiali să evite organizarea de evenimente opulente în țară. Primarul orașului Kaluga din vestul Rusiei, Dmitri a transmis pe rețelele sociale că a anulat toate concertele, focurile de artificii și decorațiunile de Anul Nou.
„Vom direcționa toate aceste fonduri disponibilizate în sprijinul locuitorilor mobilizați din Kaluga”, a spus acesta. „Bărbații noștri trebuie să fie echipați adecvat”, mai bine decât ceea ce li s-a pus la dispoziție.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News