Bilanţul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina, șters de pe site-ul unui ziar pro-Kremlin. Cifra, de 20 de ori mai mare decât cea oficială
Ziarul pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda a publicat, pentru scurt timp, o știre cu bilanțul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina, transmis de Ministerul rus al Apărării, însă informația a fost ştearsă ulterior. Numărul publicat și șters, de aproape 10.000 de soldați morți, este de 20 de ori mai mare decât cel confirmat oficial până în prezent de Moscova.
Un bilanţ al Ministerului Apărării rus a fost publicat duminică pe pagina web a ziarului Komsomolskaia Pravda, indicând 9.861 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul conflictului, după cum a arătat o versiune salvată, care a circulat luni pe rețelele sociale.
Câteva ore mai târziu, pasajul referitor la victime a dispărut din articolul publicat de Komsomolskaia Pravda, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Acest bilanţ al pierderilor suferite de forţele ruse în Ucraina este semnificativ mai ridicat decât cei 498 de soldaţi ucişi confirmaţi oficial până în prezent de Moscova.
Diferite media încercau să rezolve puzzle-ul legat de sensul respectivului articol luni, unele dintre acestea menţionând că Ministerul Apărării rus nu oferise niciun fel de informaţii referitoare la pierderile armatei în conferinţa de presă de duminică.
Jurnalistul Iaroslav Trofimov de la Wall Street Journal aprecia pe Twitter: „Fie site-ul ziarului KP a fost spart, fie cineva de acolo a primit numerele scurse şi le-a postat”.
Either https://t.co/WFo6yAJFYD has been hacked or someone there got the leaked numbers and posted them. https://t.co/3GU6CKtdS0
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) March 21, 2022
Câți soldați a pierdut Rusia în Afganistan
Dacă acest bilanţ se adevereşte, înseamnă că, în mai puţin de o lună, 10.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina. În războiul din Afganistan din anii 1980, armata sovietică a pierdut aproximativ 15.000 de soldaţi în decurs de nouă ani.
Potrivit bilanțului estimat de forțele ucrainene, rușii au pierdut circa 15.000 de soldaţi în Ucraina, în vreme ce estimările Pentagonului sunt de peste 7.000 de militari ruși morți. Niciuna dintre aceste cifre nu a putut fi confirmată.
Rusia supraveghează îndeaproape acoperirea mediatică a conflictului de la începutul invaziei în Ucraina, care nu poate fi numită decât aşa cum a stabilit Kremlinul, adică „operaţiune militară specială”.
Roskomnadzor, Serviciul federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă, a anunţat luni că pagina web a postului european de televiziune Euronews a fost blocată, un demers ce se înscrie pe linia cenzurii drastice împotriva mass-media în Rusia, notează dpa.
Agenţia de presă rusă oficială TASS a transmis că motivul interdicţiei a fost „dezinformarea” de la Euronews despre aşa-numita „operaţiune specială” a Moscovei în Ucraina.
Decizia biroului procurorului general vizează şi versiunea în limba rusă a Euronews, care a fost blocată, a anunţat Roskomnadzor.
Rusia controlează internetul
Moscova a introdus la începutul lunii martie o noua lege privind mass-media care prevede sancţiuni drastice pentru ceea ce ea consideră drept dezinformare despre forţele ruse.
Interdicţia privind difuzarea Euronews intervine după ce Moscova a blocat luni Facebook şi Instagram în urma deciziei unei instanţe ruseşti care le-a declarat organizaţii „extremiste”.
Cele doua servicii au fost blocate deja în Rusia; serviciul de mesagerie WhatsApp, care de asemenea aparţine grupului american Meta, nu este afectat de sentinţă, potrivit instanţei.
Decizia Moscovei intervine după ce Meta a refuzat să elimine apelurile la violenţă împotriva trupelor ruse care acţionează în Ucraina. În prezent, Twitter este blocat în Rusia.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News