Live

Video&Foto Bilanțul cutremurului din Haiti a ajuns la 1.300 de morți. De insulă se apropie o furtună tropicală

Data actualizării: Data publicării:
Oamenii caută printre ruine la locul unde s-a prăbușit un hotel Foto: Profimedia

Bilanțul cutremurului din Haiti a ajuns la cel puțin 1.297 de morți și peste 5.700 de răniți, au anunțat duminică autoritățile din această țară. Seismul cu magnitudinea de 7,2 a produs pagube majore în sud-vestul insulei. Multe clădiri s-au prăbușit, iar în mai multe departamente din țară a fost declarată starea de urgență vreme de o lună. 

 

Majoritatea deceselor au avut loc în sudul țării, unde sunt confirmați 500 de morți. Cutremurul a distrus complet aproape 3.000 de locuințe și a avariat peste 5.400 de alte clădiri.

Seismul s-a produs sâmbătă dimineață, iar forța lui distrugătoare a fost dată și de faptul că epicentrul a fost situat la o adâncime de numai 10 kilometri.

Spitalele sunt copleșite de numărul mare de victime, iar drumurile sunt impracticabile din cauza distrugerilor provocate de seism.

Imaginile surprinse imediat după cutremur sunt cumplite:

Echipele de salvatori și localnicii continuă să caute supraviețuitori între dărâmături. Situația este cât se poate de critică. 

Multe victime au fracturi

Spitalele se așteaptă în continuare la un val masiv de victime, pentru că unii oameni nu s-au putut deplasa sâmbătă ori s-au temut prea mult de noi replici pentru a încerca să caute ajutor medical.

Multe dintre victime au picioarele și mâinile rupte, precum și răni la cap, iar medicii au nevoie disperată de aparatură cu care să facă radiografii.

Haiti este cea mai săracă țară din America Centrală și una dintre cele mai sărace din lume. În ultimii ani a fost încercată succesiv de dezastre și crize majore. În urmă cu 11 ani, un cutremur cu magnitudine 7  a lăsat un bilanț îngrozitor: peste 200.000 de morți, pagube pe scară extinsă.  Țara încă nu își revenise de pe urma acestei catastrofe.

Cutremurul de sâmbătă a avut loc la ora 8:30, la o adâncime de aproximativ 10 kilometri, cu epicentrul la aproximativ 12 kilometri nord-est de Saint-Louis-du-Sud, în partea de sud-vest a țării. Epicentrul a fost la aproximativ 100 de kilometri vest de cel al cutremurului dezastruos din 2010, care a  avut magnitudinea 7, dar a provocat moartea a 220.000 până la 300.000 de persoane.

Însă cutremurul de sâmbătă a fost mult mai puțin distrugător decât cel din 2010, deși s-a produs la o adâncime mai mică. O misiune de recunoaștere a Națiunilor Unite în zonele afectate a constatat „pagube mai puțin semnificative decât se aștepta inițial”, a declarat duminică Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. Cele mai urgente nevoi umanitare sunt legate de furnizarea de asistență medicală, de apă și igienă, a precizat organizația.

O țară pradă dezastrelor

Seismul este doar cea mai recentă provocare pentru această țară greu încercată. Asasinarea președintelui țării, Jovenel Moise, luna trecută, nu a fost încă pe deplin lămurită și a adăugat și mai multă instabilitate acestui teritoriu aflat în criză. Frica a devenit o stare cvasi-permanentă în rândul locuitorilor.

Și ca și cum n-ar fi fost de ajuns, este posibil ca de luni Haiti să se confrunte cu o furtună tropicală, cu vânt puternic și ploi abundente, ce ar putea produce inundații și alunecări de teren, complicând și mai mult eforturile de salvare și reconstrucție.

Notă. Această știre a fost actualizată cu informații noi despre bilanțul victimelor și despre context.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur în România, în noaptea de marți spre miercuri. Ce magnitudine a avut

Un avion cu pasageri a fost lovit de gloanțe, în timp ce zbura spre Haiti. Un însoțitor de bord a fost rănit

Cutremur în România, luni dimineaţă

Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat de România în largul Mării Negre. INFP: „Risc de tsunami există”

Partenerii noștri